34

KO SU BILI OTPISANI: Četnici ilegalci, a ne komunisti! (FOTO)

Da li ste znali da su čuveni junaci Prle, Tihi, Čibi i ostali "Otpisani" postojali, ali su bili četnici, a ne sa petokrakom na glavi kako smo ih do sada zamišljali

Telegraf i autor mnogobrojnih knjiga o četničkom pokretu Miloslav Samardžić nastavljaju da ruše mitove i pred javnost iznose činjenice koje pobijaju istorijsko učenje generacija u SFRJ nakon Drugog svetskog rata, a nakon pobijanja legende o Valteru koji brani Sarajevo i iznošenja neoborivih dokaza da je on bio četnik pod komandom generala Draže Mihailovića, dokazima rušimo još jedan stub komunističke istorije i tvrdimo da su "Otpisani" bili u stvari četnici ilegalci - nikako komunisti!

Junaci mnogih generacija Prle, Tihi, Čibi, Mrki, Zriki, Beli i drugi ilegalci koji su se borili protiv zloglasnog majora Krigera, ovekovečeni u televizijskoj seriji "Otpisani" čije je emitovanje praznilo ulice Beograda zaista su postojali, ali naravno pod drugim imenima i bojama pod kojim su se borili.

Po podacima do kojih je došao naš portal, a uz veliku pomoć Miloslava Samardžića tvrdimo da su "Otpisani" zaista postojali, samo su oni bili ilegalci četničkog pokreta pod kontrolom potpukovnika Žarka Todorovića - pravog Valtera, a nikako to nisu mogli biti članovi komunističkog pokreta.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

"Žarko Todorović je bio rođeni Beograđanin, završio je 51. klasu Vojne akademije. Već tokom 1941. osniva jaku mrežu beogradskih četničkih ilegalaca i postaje noćna mora za Nemce. U drugoj fazi rata u Beogradu je bilo preko 5.000 četničkih ilegalaca, naoružanih barem pištoljima. Imali su više radio stanica, kamione, baze, itd. Operacija ''Valter'' izvedena je početkom 1943. U Beogradu je 17. marta uhapšen potpukovnik Todorović sa grupom ilegalaca, a u Zagrebu još osam njegovih ilegalaca, mahom Hrvata, profesora univerziteta", tvrdi Miloslav Samardžić.

Inače, Nemci su imali radio goniometar, kojim su stalno tragali za četničkim radio stanicama. Goniometar je jednom ipak doveo Gestapo na pravo mesto, ispred zgrade koja je imala ulaz iz četiri ulice: Kralja Aleksandra broj 94, Molerove, Hadži-Đerine i Dušana Bogdanovića. Aparat se nalazio na mansardi stana u Hadži-Đerinoj ulici broj 1, gde su dežurali Branimir Hrga i Tihomir Jakšić. U trenutku kada su agenti Gestapoa ulazili, Jakšić je sa svojom verenicom Jelenom Grubješić dolazio da zameni Hrgu. Svo troje su uhapšeni. (Tihomir, koji je stanovao u ulici Draže Pavlovića broj 28, je streljan 19. aprila 1943; Jelena, koja je stanovala u istoj ulici, broj 13, je puštena 8. maja; Hrga je pod mukama pristao da radi za Gestapo, na kraju rata je otišao u Nemačku i o njemu se više ništa nije čulo.)

Ove stvari kao i potere Gestapoa za beogradskim četničkim ilegalcima, njihovim radio stanicama itd. ovekovečene su u TV seriji ''Otpisani''. Naravno, svi glavni junaci prikazani su kao komunisti, potpuno falsifikujući istorijske događaje.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

OVO SU PRAVI "OTPISANI" ILEGALCI:

- Mihailo Naumović, student, poginuo na Javorcu po izlasku na teren, 19. jula 1944 u borbi protiv komunista. Po njemu je dobila ime jedna omladinska brigada.

- Bogdan Milutinović, student tehnologije, rođen 1919. u Beogradu. Draža ga je poznavao pre rata. Sa braćom Nikolom i Vladetom Pašićem (unucima Nikole Pašića), jedan od prvih organizatora. Gestapo ga hapsi 1943, streljan je 25. septembra te godine u Jajincima

- PRAVI, ČETNIČKI, PRLE  - Todor Tadić, rođen 1920 u Beogradu, student, omladinac Srpskog kulturnog kluba. Komandant ilegalne beogradske organizacije OŠ 501 (Štab 501/1). Uhapšen od Gestapoa 10. maja 1943, preminuo u Mauthauzenu 15. marta 1944. Bio je najpopularniji omladinac, čuven po pričanju viceva.

- Stojan Stefanović, maturant, ilegalac Omladinskog štaba 501. Posle rata je robijao, preminuo je u Beogradu.

- Dragoslav Radivojević, rođen 1920. u Beogradu. Bio je agent policije. Pristupa beogradskim ilegalcima i postaje član Vrhovne omladinske trojke (VOT) pri Omladinskom štabu 1001. Gestapo ga otkriva i hapsi u noći između 10. i 11. jula 1943. Streljan je u Jajincima.

- Vinko Konjiković, činovnik firme ''Petrol'' A.D. Uhapšen od Gestapoa kao pripadnik ''Omladinskog DM Štaba 1001''. Streljan je u Jajincima.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

- Georgije Jovović, rođen 1919. u Rostovu, Rusija. Činovnik firme ''Šenker i drug''. Uhapšen od Gestapoa u noći između 10. i 11. jula 1943. godine (tada su uhapšen 21 omladinac). Bio je član Vrhovne omladinske trojke Beograda pri OŠ 1001. Stanovao je u Prištinskoj 36. Streljan je u Jajincima.

- Branislav Đukić, student, omladinac, streljan 1942. u Jajincima.

- Tihomir Jakšić iz Beograda, Draže Pavlovića 28, radiotelegrafista. Uhapšen kod radio stanice, koju je sam napravio, na mansardi stana u Kralja Aleksandra 94. Streljan 19. aprila 1943. u Jajincima. Verenica Jelena Grubješić, uhapšena s njim, puštena je 8. maja.

- Danica Ivković, ćerka dr Ivkovića iz Aleksinca, maturant. Ilegalac OŠ 601 u Aleksincu i Nišu. Na terenu šef Ženske ravnogorske omladine saniteta i JURAO Deligradskog korpusa. Streljana od komunista 26. novembra 1944. na Bubnju kod Niša.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

- Vladan Ilić, student, beogradski ravnogorski ilegalac. Uhapšen od Gestapoa, ubijen u Mauthauzenu 1943. godine.

- Vladeta Jovanović, student, sin sveštnika iz V. Šiljegovca. Ilegalac u Nišu i Aleksincu od maja 1941. Komandant OŠ 601. Komandant omladinskog odreda na Jastrepcu 1942. Hapšen od ljotićevaca, uprkos mučenju nije ništa priznao. Poginuo u borbi krajem 1944, kao komandant vojne jedinice.

- Dušan Prainčević, omladinac Rudničkog korpusa. Ubijen od komunista novembra 1944.

- Branislav Stranjaković iz Beograda, alijas ''Branko Lazić''. Pre rata jedan od vođa omladine Srpskog kulturnog kluba. Bio je u Centralnom odboru Ujedinjene demokratske omladine Jugoslavije i jedan od tri njena delegata u Vrhovnom štabu. Posle rata poznati istoričar u Parizu.

- Major Aleksandar Mihajlović ''Vili'', šef beogradskih ilegalaca posle hapšenja ''Valtera''. Rođen je u Beogradu, roditelji su mu bili učitelji. Završio je Nižu i Višu školu Vojne akademije. Poginuo je u sukobu sa Oznom 1. maja 1945, kod Savskog mosta (na levoj obali).

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

- Andra Poleti, advokat iz Beograda, član Demokratska omladina. Ilegalac do kraja 1943, kada na poziv VK, sa grupom omladinaca, izlazi na teren. Raspoređen je u Takovski srez, postaje pomoćnik šefa propagande 1. ravnogorskog korpusa. Streljan je krajem 1944. od komunista u Beogradu.

- Miodrag Marković, član Demokratske omladine. Beogradski ilegalac, a u drugoj fazi rata izlazi na teren, po pozivu Vrhovne komande. Poginuo je u borbi protiv komunista 1945. godine.

- Dobroli Tadić iz Beograda, član Demokratske omladine, tj. omladine Demokratske stranke, koja je kolektivno pristupila četnicima. Tokom rata beogradski ilegalac. Uhapšen posle rata od komunista. Preminuo je 1948. godine u Beogradu, neposredno pošto su ga pustili sa robije.

- Vukoman Aračić, rođen 1924. u Beogradu, svršeni maturant muške gimnazije ''Kralj Aleksandar Prvi''. Leta 1944. preplivao je Dunav i preneo poruku patrijarhu Gavrilu i episkopu Nikolaju u Vojlovici. Pri povrtaku, nemačka straža ga ranjava. Umro je od sepse 30. oktobra 1944.

- Lazar M. Maksimović iz Beograda. Završio je Treću beoogradsku gimnaziju i postao student. Bio je član OŠ 501. Poslat je na teren u drugoj grupi beogradskih ilegalaca, u oblast Kruševca. Ranjen je u borbi protiv ljotićavaca 1943, zarobljen i mučen. Preminuo je u bolniici u Kruševcu.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, knjige sa detaljnijim opisima možete naručiti ovde

http://www.pogledi.rs/category/knjige-o-cetnicima/

I ovde:

http://www.pogledi.rs/knjige/

(D. Z.)

Tagovi: Četnici, Dragoljub Draža Mihailović, Draža Mihailović, Draža Mihailović slike, Otpisani

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (34)
Poređaj komentare:
 • R
  Republika Srpska

  VJECNA IM SLAVA

 • B
  bobo

  Hvala bogu moji su svi bili komunisti od 16 ro dece koliko je pokojni deda imao 8 su bili borci .. e da sam umro nebih znao da su ovo bili otpisani ... samo još i narodnim herojem da proglasite Drazu . Pećanca ..LJotića ...Račića e tada ću vam poverujem ali i golim dupetom u vatru da sednete ... jaoooo brate kojih MORONA NA OVOM SVETU ...AH da i partizani su verovatno sa nemcima hapsili i banjicu napravili ....

 • A
  Aleks

  Kako ovo sve nije u redu i koliko je pogresno. Vi ste ljudi malo bolesni. Ja se secam svih ovih likova kao fiktivnih akcionih heroja svoga doba. Mnogo je neispravnih stvari ovde, mnogo. Uskoro ce neko napraviti knjigu kako su Paja i Jare u stvari cetnicki tajni agenti u posleratnom drustvu.

Pola Srbije pije lekove protiv pritiska koji mogu da izazovu rak: Ukoliko ste ga uzimali, obavezno pratite sve promene na koži!

Svi se pitaju zašto je mlada, uspešna i prelepa devojka digla ruku na sebe, a niko ne ume da prepozna bol koju krije osmeh (ANKETA)

Za seks žene traže samo 100 dinara da bi prehranile decu! Prostitucija u Srbiji često samo vapaj za preživljavanjem

Ministarstvo za rad zapošljava psihologe kako bi pomogli radnicima da budu uspešniji i zadovoljniji

Učenici iz Srbije, ambasadori nauke: U saradnji sa Nasom leteli u svemir čak dva puta (FOTO)

Sutra počinju Vučji dani: Paganski praznik je dobar način da se naterate na štednju, a ove stvari nikako ne smete da radite 9 dana

Dušanka je došla sa snajom na grob patrijarha Pavla, pa otkrila veliku tajnu o susretu sa njim (FOTO) (VIDEO)

Repovanje u manastiru: Sindikatu se pridružio monah sa gitarom, Gračanicom se orilo "Dogodine u Prizrenu" (VIDEO)

Deonica auto-puta na Koridoru 11 pravljena bukvalno od blata, ministarka Mihajlović najavila: Slede nove krivične prijave

Baka Jovanka u 21. veku živi bez struje i strepi kako će preživeti zimu: Nedostaje samo bandera koju je platila, a niko da je postavi

Patrijarh Pavle nas je ponovo uveo u veru: Na 9. godišnjicu njegove smrti vernici se okupili u manastiru Rakovica (VIDEO)

Princ Mihailo Karađorđević prisustvovaće porođaju svoje supruge: On će bodriti Ljubicu kada njihovo prvo dete bude došlo na svet

Iz užičkog vrtića nestali tek dobijeni računari i projektor: Deca sada uče sa papirića prikačenih na stiropor

Nova, bolesna igra dece u Srbiji: Posle izmišljenih otmica, smislili su nešto još morbidnije

Danas je devet godina od smrti patrijarha Pavla: Na čelu SPC bio je 19 godina, a ove poruke nam je ostavio u amanet

Šta to noću sija na Dunavu? Radovi na rekonstrukciji još traju, a Golubačka tvrđava prvi put je zasijala

Pokojnici naređeno da sruši divlju gradnju u selu Topolovnik, a kuće stare više od 50 godina (FOTO)

Miholjsko leto polako prolazi: Vreme danas hladnije, ali i dalje sunčano

Evakuisana železnička stanica u Pančevu: Curi gorivo iz cisterne!

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 15. novembar 2018. godine

Siniša je ubio trudnu Biljanu pucnjem u grudi, pa presudio sebi: Njihova tri sina su ostala bez oba roditelja, a nakon 8 godina su postali pravi mali domaćini (FOTO)

O njihovim grobovima niko godinama nije brinuo, nemaju porodicu ni naslednike, a bili su najpoznatiji i najuticajniji u Srbiji (FOTO)

Za svakog vozača ključne su ove 4 stvari: Stefanović na besplatnoj obuci (FOTO)

Novih 7 državnih preduzeća gradiće jeftine stanove širom Srbije

On je zver u krevetu i baš zato niko sa njim ne sme da spava: Koleginica je legla pored njega, a mi smo ih snimali cele noći (FOTO) (VIDEO)

Hrvat se zaljubio u Srpkinju i sad žele da žive zajedno: Pitali su ljude u kojoj zemlji bi trebalo da započnu novi život

Velike promene u sudstvu: Ako se stranke dogovore, nema sudskih taksi

Goran iz Kosjerića ima dva ispita do diplome, ali "papir" neće dobiti, jer je samo jedan ipit polagao čak 19 puta i - pao

"Dobro jutro, lepotice": Doktor Batak izuo patiku u gradskoj skupštini i podigao nogu na stolicu, pa glasao protiv svoje stranke

Miholjsko leto posustaje, danas se prišunjava hladna i nezgodna jesen: Oblačno sa jakim vetrom, ponegde kišovito

Vlada Srbije ima novi moderni sajt

Mladen (15) je žrtva vršnjačkog nasilja: On je svoju tužnu priču preneo na scenu i sada je najbolji mladi glumac u regionu (FOTO)

Najstrašnija reč koja može da se nađe na kolima Hitne pomoći

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 14. novembar 2018. godine

Nikad viđena Arkanova fotografija: Vojin Ražnatović podelio porodičnu uspomenu ispred manastira Ostrog (FOTO)

Kriminalistička policija dobila 322 vozila: Dobra oprema i tehnika ključna za rešavanje nasloženijih krivičnih dela (VIDEO)

U toku je prijavljivanje za predavanje: Šta sve morate da znate o arhiviranju, elektronskim dokumentima i digitalizaciji arhive

Reakcija ministra Trivana na proteste zbog malih hidroelektrana: "Za Staru planinu imate 63 zahteva, pa to nije normalno"

Po baku (87) u vranjskoj bolnici niko od šestoro dece nije došao, a rok za čekanje je istekao: Kakva sudbina je sad čeka?

"Pitate se ko je ubio Olivera Ivanovića, a zašto niste oduzeli licencu doktoru smrti?": Teške reči majke Ognjena (8) koji je preminuo zbog sepse

Šta misli Branislav Princip o motivu svog pretka Gavrila i posledicama? Kako je dogovorio susret u Sarajevu sa potomkom Franca Ferdinanda?

Oglasio se Dom zdravlja u Pećincima nakon smrti Bojana (15): Komisija utvrdila da je bio "samo jedan poziv", a šta se desilo u presudnih "samo 14 minuta"?