• 19

HRVATSKA FIRMA: Ministarstvo finansija dozvolilo izvoz zlata

Goran Skočilić, direktor firme "Gold Exchange", koja je napustila poslovanje na teritoriji Srbije, kaže da je sve zlato izvezeno po odobrenju Ministarstva finansija i da građani Srbije nisu oštećeni

 • 19

Goran Skočilić, direktor firme "Gold Exchange", koja je napustila poslovanje na teritoriji Srbije, obratio se javnosti sledećim saopštenjem:
"Firma Gold Exchange jeste osnovana 7. meseca 2012. godine sa sediitem u Novom Sadu. Naši zaposleni su radi obavljanja delatnosti pribavili sve potrebne dozvole, i prethodno smo se raspitali oko svih relevantnih poreskih i drugih propisa u Srbiji radi obavljanja delatnosti otkupa i daljeg plasmana predmeta od dragocenih metala. U kratkom roku smo angažovali svoja novčana sredstva, uzeli u zakup preko 80 lokala širom Srbije i primili u stalni radni odnos preko 150 ljudi.

Moram pre svega da napomenem da je naše društvo za proteklih 10 meseci rada u buddžet Republike Srbije uplatilo ni manje ni više nego 50 miliona dinara kroz poreze, doprinose i druge fiskalne namete, ne računajući PDV koji nam dobavljači obračunavaju za svaku primljenu uslugu, kojih je zacelo bilo veoma mnogo. Svaki zaposleni je bio prijavljen na socijalno i primao za srpske uslove visoku zaradu, odnosno početnu od oko 30 hiljada dinara, a lica u upravi i dvostruko više. Za svaku zakupninu je obračunat i plaćen porez na zakup od 20 odsto o čemu nadležni imaju dokaze.
Prema zaposlenima u ovoj firmi nema duga u vidu zarada, odnosno po Zakonu o radu zarada za avgust mesec dospeva 30. septembra, kada će im ista najverovatnije biti isplaćena, ako ikako bude moguće. Zarade za septembar će takođe, ako ih ikako bude, biti isplaćene, ali sa zakašnjenjem zbog administrativnih razloga oko otvaranja postupka likvidacije nad firmom. Pozivam sve zaposlene da nakon što budu primili obaveštenje o potrebi prijave potraživanja da isto i prijave budućem likvidacionom upravniku.

Nikome nije lako da izgubi posao, ponajmanje ne nama, te smo se nakon gubitka dozvole potrebne za rad, jedino mogli i povući sa tržišta. lstina je da nakon 15. avgusta ova firma Gold Exchange DOO nije otkupila nijedan komad dragocenog metala. Analizirajući dalje poteze, saznali smo da nismo poželjni na tržištu, tako da je najpametnija bila odluka da se sa istog povučemo, uz naravno otpuštanje svih radnika koje će slediti po zakonskim propisima (likvidacija, odnosno stečaj firme).
Predviđajući mogući razvoj događaja, mi smo povukli svu vredniju opremu iz poslovnica, jer nije teško predvideti da bi se neki zaposleni suočeni sa gubitkom radnog mesta mogli odati krivičnim delima i oduzimanju imovine flrme koja je potrebna za namirenje obaveza. Stolovi, stolice i ostala kabasta oprema je ostavljena i u maltene svim poslovnicama iste su odnete, zbog čega ističemo da nećemo podnositi krivične prijave ni protiv koga. Svima će u kratkom roku biti vraćene radne knjižice i nadamo se isplati zaostale zarade za septembar, posebno imajući u vidu da su svim zaposlenima do sada redovno i u celosti plaćane zarade, davane ostale beneficije (slobodna upotreba sluzbenog mobilnog telefona, komotna obuka na primorju, organizovanja zajedničkih druženja i slično).
U odnosu na navode da su vlasnici firme "izneli" zlato i drugu imovinu iz države, izjavljujemo da je svaki kolokvijalno rečeno "iznos" predmeta, a pravno se to zove izvoz, vršen isključivo po prethodnom pribavljanju saglasnosti za izvoz od Ministarstva finansija.
Svaki gram dragocenog metala je prethodno otkupljen po ceni rekordnoj na tržištu Srbije, tako da je prethodno prešao u vlasništvo ove firme. lstičem da Republika Srbija niti njeni građani našim radnjama nisu nikako ostećeni."
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Izigrana

  Kako te nije sramota "direktore"?! Još ispadosmo mi nezahvalni lopovi! Neosporno je da je sve bilo korektno i ispoštovano sa Vaše strane zaključno sa julskom platom. A šta ćemo sa avgustom i septembrom? Što mi nisi ostavio ono što sam zaradila pre nego što si otišao? Što ja sada imam problem sa stanodavcem, jer nemam kiriju da platim? Jel tražimo nešto što nam ne pripada? A šta ti radiš "direktore" sad? Jel' imaš savest?

  22
  13

  Podelite komentar

 • Lopovi

  Koliko me secanje sluzi radnici ove firme su otkupljivali zlato svih finoca a ne samo 585 i 750 kako stoji na dozvoli za izvoz (iznos) ... demencija direktore!!!!

  14
  5

  Podelite komentar

 • Ida Omerovic

  Bila sam radnik ove firme. Mogu da kazem da su bili jako korektni,postovali su sve zakone, dok im nasa drzava nije ukinula dozvole za izvoz i time onemogucila dalje poslovanje. Po prvi put sam imala posao po evropskim standardima, bilo je toliko lepo da bi dugo trajalo... Da se opet vrate, radila bih za njih... Podrska za Gold exchange i dr Gorana

  13
  16

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima