• 19

HRVATSKA FIRMA: Ministarstvo finansija dozvolilo izvoz zlata

Goran Skočilić, direktor firme "Gold Exchange", koja je napustila poslovanje na teritoriji Srbije, kaže da je sve zlato izvezeno po odobrenju Ministarstva finansija i da građani Srbije nisu oštećeni

  • 19

Goran Skočilić, direktor firme "Gold Exchange", koja je napustila poslovanje na teritoriji Srbije, obratio se javnosti sledećim saopštenjem:
"Firma Gold Exchange jeste osnovana 7. meseca 2012. godine sa sediitem u Novom Sadu. Naši zaposleni su radi obavljanja delatnosti pribavili sve potrebne dozvole, i prethodno smo se raspitali oko svih relevantnih poreskih i drugih propisa u Srbiji radi obavljanja delatnosti otkupa i daljeg plasmana predmeta od dragocenih metala. U kratkom roku smo angažovali svoja novčana sredstva, uzeli u zakup preko 80 lokala širom Srbije i primili u stalni radni odnos preko 150 ljudi.

Moram pre svega da napomenem da je naše društvo za proteklih 10 meseci rada u buddžet Republike Srbije uplatilo ni manje ni više nego 50 miliona dinara kroz poreze, doprinose i druge fiskalne namete, ne računajući PDV koji nam dobavljači obračunavaju za svaku primljenu uslugu, kojih je zacelo bilo veoma mnogo. Svaki zaposleni je bio prijavljen na socijalno i primao za srpske uslove visoku zaradu, odnosno početnu od oko 30 hiljada dinara, a lica u upravi i dvostruko više. Za svaku zakupninu je obračunat i plaćen porez na zakup od 20 odsto o čemu nadležni imaju dokaze.
Prema zaposlenima u ovoj firmi nema duga u vidu zarada, odnosno po Zakonu o radu zarada za avgust mesec dospeva 30. septembra, kada će im ista najverovatnije biti isplaćena, ako ikako bude moguće. Zarade za septembar će takođe, ako ih ikako bude, biti isplaćene, ali sa zakašnjenjem zbog administrativnih razloga oko otvaranja postupka likvidacije nad firmom. Pozivam sve zaposlene da nakon što budu primili obaveštenje o potrebi prijave potraživanja da isto i prijave budućem likvidacionom upravniku.
Foto: Abid Jewellers

Foto: Abid Jewellers


Nikome nije lako da izgubi posao, ponajmanje ne nama, te smo se nakon gubitka dozvole potrebne za rad, jedino mogli i povući sa tržišta. lstina je da nakon 15. avgusta ova firma Gold Exchange DOO nije otkupila nijedan komad dragocenog metala. Analizirajući dalje poteze, saznali smo da nismo poželjni na tržištu, tako da je najpametnija bila odluka da se sa istog povučemo, uz naravno otpuštanje svih radnika koje će slediti po zakonskim propisima (likvidacija, odnosno stečaj firme).
Predviđajući mogući razvoj događaja, mi smo povukli svu vredniju opremu iz poslovnica, jer nije teško predvideti da bi se neki zaposleni suočeni sa gubitkom radnog mesta mogli odati krivičnim delima i oduzimanju imovine flrme koja je potrebna za namirenje obaveza. Stolovi, stolice i ostala kabasta oprema je ostavljena i u maltene svim poslovnicama iste su odnete, zbog čega ističemo da nećemo podnositi krivične prijave ni protiv koga. Svima će u kratkom roku biti vraćene radne knjižice i nadamo se isplati zaostale zarade za septembar, posebno imajući u vidu da su svim zaposlenima do sada redovno i u celosti plaćane zarade, davane ostale beneficije (slobodna upotreba sluzbenog mobilnog telefona, komotna obuka na primorju, organizovanja zajedničkih druženja i slično).
U odnosu na navode da su vlasnici firme "izneli" zlato i drugu imovinu iz države, izjavljujemo da je svaki kolokvijalno rečeno "iznos" predmeta, a pravno se to zove izvoz, vršen isključivo po prethodnom pribavljanju saglasnosti za izvoz od Ministarstva finansija.
Svaki gram dragocenog metala je prethodno otkupljen po ceni rekordnoj na tržištu Srbije, tako da je prethodno prešao u vlasništvo ove firme. lstičem da Republika Srbija niti njeni građani našim radnjama nisu nikako ostećeni."
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CINJENICNO STANJE

    nakon svega sto citam moram da prokomentarisem.... cinjenica je da ste bili obavesteni da radnje nece raditi do daljnjeg tj da se zatvaraju, na vestima je devojka posvedocila i u novinama da je sefica tako rekla, dakle znali ste. Dalje sto se pocetnog kapitala tice kako kaze jedan od komantatora on e mora biti 50.000.00 vec po zakonu RS 100 dinara. Sto se tice komentara da je direktor Skocilic bivsi vozac Auro domusa, pa Auro domus je hrvatska firma alijas Gold Exchange u srbiji... Slusam, citam i ne verujem sta se ovde pise a nemate osnovne informacije. Dalje kako kaze jedna devojka kada potpisujete ugovore valja ih i procitati. Dalje dozvolu za izvoz daje R srbija, kao i dozvolu za rad nisu oni nista uradili sto zakon ove drzave ne dopusta. Dakle u cemu je problem? Nije isplacena zarada?Zasto tolika hajka- ako ne isplate zakljucno sa 30 tim. 09.2013. onda nesto recite i sudite... do sada sam procitao samo gomilu nebuloza. I poluinformacija, i nagadjanja.

  • novak filipovic

    samo je pitanje NA KOJI NACIN STE VI HRVATSKA FIRMA U SRED SRBIJE OTVORILI FIRMU ZA OTKUP ZLATA SA OSNIVACKIM KAPITALOM OD 100DIN, A NAMA SRBIMA U SRBIJI SE TRAZI 50 000E DA BI OTVORILI TAKO NESTO, JER MORAMO DA IMAMO MASINE ZA LIVENJE, OBRADU I PROIZVODNJU ZLATA SA SVE ZAPOSLENIM ZLATAROM KAO RADNIKOM???

  • progonitelj

    Direktore, nauči prvo mail da napišeš! Pokvareni dupelizcu! Neće ti pomoći ni oni iznad tebe u tvojoj lijepoj! Bivši vozaču Auro Domusa i doskorašnji direktore u našoj/ničijoj zemlji iz koje si zaboravio da povedeš tvoje najvernije psiće iz uprave!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima