Parada ponosa u Podgorici 20. oktobra

- Verujem da ćemo imati demokratskog kapaciteta da taj događaj protekne u razumevanju i toleranciji - rekao je ministar pravde Duško Marković

  • 14

Crnogorsko ministarstvo pravde dobilo je prijavu za održavanje Parade ponosa u Podgorici 20. oktobra i trenutno je na Upravi policije da sagleda sve aspekte tog događaja, saopštio je ministar pravde Duško Marković, navodeći da je reč o trodnevnim manifestacijama.

- Verujem da ćemo imati demokratskog kapaciteta da taj događaj protekne u razumevanju i toleranciji - rekao je Marković.

On je izrazio žaljenje što Parada ponosa nije održana proteklog vikenda u Beogradu, ali je ocenio da su nadležne institucije Srbije imale adekvatne i pouzdane informacije vezane za odluku o zabrani tog događaja, prenose podgoričke "Vijesti".

- Važno je štititi živote i imovinu i verujem da je ta odluka zasnovana na pouzdanim činjenicama - kazao je i izrazio uverenje da Crna Gora "na kvalitetan način, korak po korak, gradi stanje da niko neće živeti u strahu i da bude nevidljiv zbog svoje različitosti".

- Ne mislim da smo dosegli taj cilj, važno je da znamo šta želimo da ostvarimo i kako do tog cilj da dođemo. Potrebno nam je strpljenje, razumevanje i vreme - rekao je on.

Osvrnuo se i na prvu Paradu ponosa, održanu letos u Budvi, kada su izbili neredi, rekavši da je ta parada pokazala da LGBT zajednica u Crnoj Gori ima hrabrost za izražavanje svoje orjentacije i da država ima političku volju i institucionalni kapacitet, ali da "društvo ima nizak prag tolerancije prema ljudima drugačijeg seksualnog opredeljenja".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA