Investitori traže da se Bil Gejts povuče!

Bil Gejts poseduje oko 4,5 odsto kompanije, dok investitori koji planiraju da lobiraju za njegovu smenu smatraju da će dobiti podršku većine

  • 1

Tri od 20 najvećih investitora kompanije "Majkrosoft korp" lobiraju da Bil Gejts napusti mesto predsedavajućeg u kompaniji koju je osnovao pre 38 godina.

Bil Gejts poseduje oko 4,5 odsto kompanije koja je procenjena na oko 277 milijardi dolara. Godinama, izvršni direktor kompanije Stiv Balmer je bio pod pritiskom velikih akcionara da poveća cenu deonica kompanije, ali ovo je prvi put da oni "nišane" Gejtsa.

Zasad ima indikacija da bi tri investitora, koji zajedno imaju više od pet odsto akcija kompanije u svom vlasništvu, mogla da dobiju podršku većine da sklone Gejtsa sa čela kompanije.

Gejts sam je najveći je pojedinačni akcionar. Po već utvrđenom planu on svake godine proda oko 80 miliona dolara vredne deonice, pa tim tempom, do 2018. godine neće više imati udela u kompaniji. On je 2000. godine prepustio mesto izvršnog direktora Balmeru, koji je avgusta najavio da planira da se povuče u roku od 12 meseci.

Ljudi koji žele Gejtsovu smenu strahuju od toga da će on blokirati prihvatanje novih strategija kompanije i da će ograničiti moć novog izvršnog direktora, čiji će zadatak biti da usmeri "Majkrosoft" u novom pravcu. Osim toga, smeta im i što je Gejts jedan od onih koji će dati glavnu reč o Balmerovom nasledniku, ali i to što se on poslednjih godina sve više bavi filantropskim radom, a sve manje vremena posvećuje kompaniji.

- Oni strahuju da je u Gejtsovim rukama veća moć nego što mu pripada, bez obzira na to što ima sve manje akcija u svom vlasništvu - navodi Rojters i podseća da je Gejts pre dvadeset godina ima 49 odsto kopmanije.

(Telegraf / ibtimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GORAN

    2. oktobar 2013 | 23:38

    Traze da ga povuku?Obzirom na Bilov IQ ja sam ubedjen da ce im to dozvoliti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA