ADVOKATI: Ispitati Ratka Mladića za Topčider!

Porodice ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića položile su vence u kasarni “Karaš” na Topčideru, na devetu godišnjicu od njihovog ubistva i zatražile od nadležnih da se konačno utvrdi istina o tom događaju

  • 4

Porodice ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića položile su vence u kasarni “Karaš” na Topčideru, na devetu godišnjicu od njihovog ubistva i zatražile od nadležnih da se konačno utvrdi istina o tom događaju.

Porodice gardista najavile su da će tražiti prijem kod prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića i ministra pravde Nikole Selakovića, kao i da će se žaliti Evropskom sudu u Strazburu.

- Novi Krivični zakonik omogućava da se sporovodi istraga protiv NN lica zbog krivičnog dela ubistva, dok ranija zakonska rešenja nisu dozvoljavala da se sprovodi istraga, već samo pojedine istražne radnje. Smatramo da su se konačno stekli uslovi da se rasvetli slučaj ubistva pod uslovom da postoji politička volja - rekao je pravni zastupnik porodica Pregrad Savić.

Prema navodima anonimnih pisama koja su 2012. godine poslata roditeljima nastradalih, ubistvo gardista dovodi se u vezu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem.

Kako je istakla Olgica Batić, pravni zasupnik porodica ubijenih gardista, nastaviće da se zalažu da se sasluša Mladić.

- Istraga traje već devet godina, a istražni postupak i dalje nije završen. Mi ćemo nastaviti da insistiramo da se sasluša Ratko Mladić. Više javno tužilaštvo je postupilo po našem predlogu i uputilo Haškom tribunalu zahtev da se Mladić sasluša kao svedok u slučaju Topčider. Međutim, da bi uopšte do toga došlo potrebno je da Ministarstvo pravde Srbije obrati Ministarstvu pravde Holandije – istakla je Batić.

Vojna istražna komisija utvrdila je 2004. godine da je Jakovljević pucao na Milovanovića, a zatim izvršio samoubistvo. Istragu je sproveo Vuk Tufegdžić, istražni sudija Vojnog suda u Beogradu. Međutim, zbog propusta veštaka tadašnji predsednik SCG Svetozar Marović naredio je formiranje Državne komisije na čijem čelu je bio Boža Prelević. Komisija je utvrdila da su gardisti ubijeni i da Jakovljević nije mogao da izvrši samoubistvo.

Predmet je 2007. godine poslat u FBI, a njihov balistički nalaz definitivno je isključio mogućnost samoubistva.

Na adrese roditelja dvojice gardista 2012. godine stigla su identična anonimna pisma u kojima se navodi da su njihova deca ubijena zbog Ratka Mladića, koji je, navodno, u to vreme boravio u kasarni na Topčideru. U pismima je navodno opisano da su gardisti, dok su bili na straži videli Mladića, kao i ko je sve od visokih državnih zvaničnika Republike Srpske i Srbije znao šta se sve dogodilo.

Porodice ubijenih gardista, od početka procesa tvrdili su da su mladići ubijeni, a da to država pokušava da zataška.

- Mi se organizujemo već devet godina, ali država i dalje ćuti i tapka u mestu. Očekujemo da ovaj slučaj mora da se razjasni, mi smo u to ubeđeni. Međutim, pojedinci pokušavaju da ceo proces uspore i neke stvari zataškaju. Država nema volje da radi na ovome. Nama decu niko ne može da vrati, ali nadam se da će zato bar neko odgovarati – kaže otac ubijenog gardiste Dragana, Janko Jakovljević.

U januaru ove godine, Ustavni sud Srbije usvojio je žalbe porodica gardista i konstatovao da im je povređeno pravo na pravično suđenje i povređeno pravo na život. Ovo je jedina svetla tačka celokupnog procesa.

Poslednji koraci su podnošenje optužnog predloga protiv Vuka Tufegdžića, koji je svojevremeno u izjavi “Danasu” ocenio da je prošlo previše vremena da bi slučaj nastradalih gardista i dalje bio otvoren ali i izrazio spremnost da kaže sve što zna.

- Vojni sud i ja smo na tom predmetu radili dva meseca i nalazi su takvi kakvi su. Nemam ništa protiv što porodice stradalih zahtevaju sprovođenje istrage protiv sudija i veštaka. Naprotiv, zalažem se za to - rekao je tada Tufegdžić.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    5. oktobar 2013 | 13:06

    I dan danas se pitam koja je životinja mogla da ubije dva deteta,i zbog čega,jel zbog najveceg "srpskog junaka"

  • Bozidar

    5. oktobar 2013 | 15:10

    Zbog tog prepotentnog starog smrada nastradalo je mnogo nevinih a Srbija ispastala i ispasta jos uvek.Zemaljska kazna mu je mala kad ga stignu suze majki ove dece a i onih iz Srebrenice.

  • Zmrki

    5. oktobar 2013 | 21:48

    Tufegdzica optuziti za laganje Suda,za pocetak,a i onaj " junak" u Hagu bi mogao da objasni neke stvari...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA