Hrišćanski svet proslavio godišnjicu Milanskog edikta (FOTO)

Vrhovni poglavari pravoslavnih crkava, na čelu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, služili su u Nišu liturgiju povodom 1700.godina od donošeja Milanskog edikta

  • 4

Liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog kojom je načelstvovao patrijarh vaseljenski Vartolomej, a sasluživali mu patrijarsi pravoslavnih crkava, u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene proslavljeno je 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta kojim je dozvoljeno slobodno ispovedanje hrišćanske vere.

Centralnoj proslavi Milanskog edikta prisustvovali su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, ministar prosvete Ivan Brkić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina, delegacija katoličke crkve, beogradski muftija Muhamed Jusufspahić, predstavnici diplomatskog kora, načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i još mnogo uglednih zvanica.

Iako najavljen, u Niš nije došao predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Liturgiju je pratilo, pema policijskim procenama oko dvanaest hiljada vernika iz Srbije, ali i iz drugih zemalja koji su ovim povodom stigli u Niš. Medju njima je bila i Milanka Brkić koja je na proslavu Milanskog edikta doputovala iz Nemačke.

- Ovo se sad doživi pa ponovo tek za sto godina. Zato nisam nikako htela da propustim priliku da budem danas ovde. Ovo je velika stvar za hrišćane, srećna sam što sam ovde, nikad se lepše nisam osećala u životu – rekla je za naš portal Milanka.

Tokom liturgije, patrijarh vaseljenski Vartolomej, jerusalimski Teofilo, moskovski i sve Rusije Kiril, arhiepiskop kiparski Hrizostom, atinski Jeronim, mitropolit varšavski i sve Poljske Sava, arhiepiskop Simeon, mjestoljubitelj mitropolitskog trona pravoslavne crkve Češke i Slovačke , arhiepiskop tiranski i sve Albanije Anastasije blagoslovili su vernike nakon čega je usledilo pričešće.

Nakon liturgije vaseljenski patrijarh Vartolomej održao je besedu u kojoj je istakao da i u savremenom svetu nije prestao progon hrišćana.

- Ono što je u telu duša, to su u svetu hrišćani. Sve civilizacijske tekovine su tekovine hrišćanstva, kao što su filantropija, odgovorna država, socijalna pravda... Međutim, ovaj svet je svet neslobode, stvarnost je gonjenje pod izgovorom slobode. Ljudska savest trpi nasilje, jeres i otpadništvo jačaju. Naša braća su i danas progonjena kao što je arhiepiskop ohridski Jovan, jer ne pristaju da se uključe u pseudocrkvene organizacije. U Siriji su progonjeni i kidnapovani hriščanski sveštenici pa sa ovog mesta upućujemo apel onima koji su ih oteli, da ih odmah oslobode – kazao je izmedju ostalog vaseljenski patrijarh.

Povodom ovog dogadjaja patrijarh Irinej odlikovao je najviše zvanice ordenom Svetog Konstantina Velikog. Priznanje su dobili predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prestolonaslednik Aleksandar, crkveni dostojanstvenici i ambasadori.

Skup je obezbedjivalo hiljadu policajaca, a kontrola je obavljana i iz vazduha policijskim helikopterom. Podsetimo, 5.000 Nišlija juče je formiralo krst u centru grada.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    6. oktobar 2013 | 15:27

    Ово је понос!

  • xxx011

    6. oktobar 2013 | 15:02

    Vujanovića i predstavnike proustaške,zelenaške Crne Gore ne treba zvati više nikad i nigde! Dok god ne skinu taj režim ne bi trebalo da budu dobrodošli u Srbiju!

  • miki

    6. oktobar 2013 | 16:36

    Koji ga je moj dobijao prestolonaslednik? Šta je on to uradio da dobije priznanje od patrijarha?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA