HRVATSKA: Crkva postaje suvlasnik Karlovačke banke

Karlovačkoj banci je istekao rok od tri meseca koliko je smela da bude ispod minimalne granice kapitala, a budući da se deoničari nisu usaglasili i uplatili novac, ceh će platiti vlasnici takozvanog hibridnog kapitala

  • 0

Karlovačka banka, poznata i kao Kaba, nakon prisilne dokapitalizacije ući će u delimično vlasništvo zagrebačke nadbiskupije.

Karlovačkoj banci je istekao rok od tri meseca koliko je smela da bude ispod minimalne granice kapitala, a budući da se deoničari nisu usaglasili i uplatili novac, ceh će platiti vlasnici takozvanog hibridnog kapitala.

Da bi se smatrao hibridnim depozitom i time uračunavao u kapital banke, novac mora imati karakteristike dugoročnosti i stabilnosti. To znači da je ugovoren na najmanje šest godina. Deponenti za to dobijaju povlašćenu kamatu, daleko višu od bilo kakve na tržištu, a ona se na hrvatskom tržištu kreće u rasponu od šest do čak 11 posto.

Nakon prisilne dokapitalizacije Crkva će postati manjinski deoničar banke, a tačan udeo biće poznat 18. oktobra.

(Telegraf.rs / Izvor: Poslovni.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA