SPREMITE SE: Na zimnicu ode pola prosečne plate!

Osim što su cene voća i povrća na kvantašu niže i do 40 odsto u odnosu na zelene pijace, nadležni iz "Udruženja potrošača" tvrde da su namirnice ovako nabavljene ujedno i najkvalitetnije

  • 1

Svaka iskusna domaćica dobro zna da je namirnice za zimnicu najisplativije nabavljati na veliko i to na kvantaškoj pijaci. Šta god da ima prvenstvo u porodičnoj zimnici (ajvar, šarene salate, sok od paradajza, kompot ili pekmez) ova vrsta pazarenja daleko je isplativija od nabavke gotovih tegli preko sindikata, baš kao i od kupovine u velikim marketima.

Osim što su cene voća i povrća na kvantašu niže i do 30 odsto u odnosu na zelene pijace, nadležni iz "Udruženja potrošača" tvrde da su namirnice ovako nabavljene ujedno i najkvalitetnije. Sabiranjem najpovoljnijih cena neophodnih namirnica, ekipa Telegrafa došla je do podatka da je za zimnicu neophodno izdvojiti oko 25.000 dinara, što je više od polovine prosečne zarade u Srbiji.

Uprkos tome, mlade domaćice i dalje češće kupuju gotovu zimnicu (često diskutabilnog kvaliteta) nego što se upuštaju u njeno kreiranje.

- Potpuno sam svesna činjenice da je takozvani domaći ajvar u najbližem Maksiju ili nekom od megamarketa čak četiri puta skuplji od tegle koju mogu da pazarim na pijaci za najviše 150 dinara, ali ja zaista nemam vremena za ekonomisanje - objašnjava za Telegraf domaćica Rada Sparić (49) sa Vidikovca, dodajući da bi sve dala da ima više vremena da se posveti pripremanju zimnice na onaj način na koji se njom bave njene komšinice koje ne rade.

Prema Radinim rečima, većina njih odavno je nabavila kupus na kvantašu, gde kilogram košta između 15 i 25 dinara, što se isplati s obzirom na to da se u bure slaže između 30 i 50 kilograma. Većiina domaćica, saznajemo, "naoružala" se i neophodnim sastojcima za ajvar.

Paprike (šilje) se, naime, mogu naći po ceni između 50 i 60 dinara, a patlidžan za desetak dinara manje (između 40 i 50 dinara). Poređenja radi, u DIS-u tegla ljutog ajvara od 690 grama košta 133 dinara, a pečene paprike mogu se naći za 250 dinara.

Kilogram krastavčića (kornišoni), koji mogu da se pripreme sami ili kao sastavni deo neke od šarenih salata, na kvantašu koštaju između 80 i 100 dinara, dok se tegla istih na akciji u DIS-u može pazariti za 103 dinara.

Ne smemo zaobići ni jednu od najvažnijih stavki u zimnici - paradajz! Preterano zalaganje oko pravljenja soka ne spada u isplativu kategoriju, baš kao ni spremanje pekmeza. Najbolji dokaz je činjenica da se kilogram paradajza na kvantašu može naći po ceni od 55 do 80 dinara, dok litar gotovog soka iznosi svega dvadesetak dinara više - oko 100 dinara.

Ponuda glavnih sastojaka prosečne zimnice na kvantašu i dalje je dobra. Ne čudi s obzirom na zabeleženi porast interesovanja kupaca. Slaba karika u ponudi su: cvekla (kilogram oko 40 dinara), pasulj (kilogram oko 330 dinara) i čeri paradajz (do 200 dinara).

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA