Ðukanović: Ispoštovali smo Crkvu, ali i Vojsku CG

- Mislim da je od strane države pokazan potreban nivo poštovanja prema Crkvi, imao sam zadovoljstvo da se sretnem sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, a srešću se i s ostalim visokim gostima mitropolije Crnogorsko-primorske - rekao je crnogorski premijer

  • 3

Crnogorski premijer Milo Ðukanović kazao je da nije bio na osveštenju Sabornog hrama u Podgorici jer je u Baru prisustvovao obeležavanju važnog državnog jubileja - Dana Vojske Crne Gore (VCG).

Ðukanović je rekao da je prisustvom svečanosti u Baru izrazio svoje poštovanje prema pripadnicima VCG, navodeći da je od države pokazan i potreban nivo poštovanja prema Crkvi.

- Mislim da je od strane države pokazan potreban nivo poštovanja prema Crkvi, a ja sam, takođe u sastavnom delu tog programa, imao zadovoljstvo da se sretnem sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, a srešću se i s ostalim visokim gostima Mitropolije crnogorsko-primorske. Smatram da je država zaista pokazala veoma pažljiv i odgovoran odnos prema svečanostima koje se održavaju ovih dana u Crnoj Gori - naveo je Ðukanović.

U Podgorici je danas osveštan Saborni hram Hristovog vaskresenja, najveća pravoslavna bogomolja u Crnoj Gori.

Osveštanju su prisustvovali poglavari pravoslavnih crkava, među kojima srpski patrijarh Irinej, vaseljenski patrijarh Vartolomej, jerusalimski patrijarh Teofil i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril. Prisustvovali su i crnogorski predsednik Filip Vujanović, potpredsednik Vlade Crne Gore i šef diplomatije Igor Lukšić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica i svih crnogorskih opozicionih stranaka.

Komentarišući ocene Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) da se ta kanonski nepriznata verska organizacija nalazi u ponižavajućem položaju, Ðukanović je kazao da je veoma važno razgraničiti šta su čije ustavne i zakonske odgovornosti. Prema njegovim rečima, država je, po Ustavu, obavezna da garantuje slobodu veroispovesti, odnosno da neće arbitrirati u verskim pitanjima.

Ðukanović je poručio CPC-u da, umesto kritike državi, treba da pokažu istrajnost, mudrost i čvrstinu opredeljenja u ispunjenju svojih ciljeva.

- Nemam ništa protiv da se svi vernici, uključujući i vernike CPC-a, bore za obnovu autokefalnosti, ali oni moraju uložiti potreban entuzijam, potrebno znanje i mudrost da ostvare ono što je njihov cilj - kazao je crnogorski premijer.

Ðukanović je, komentarišući status crkve na Rumiji, rekao da taj objekat mitropolije Crnogorsko-primorske deli sudbinu svega onog što je nelegalno podignuto u Crnoj Gori.

- U procesu obezbeđivanja punopravnog reda u državi, svi nelegalno podignuti objekti, bilo čemu da su namenjeni, moraće biti ili legalizovani ili uklonjeni - naveo je premijer.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahaha

    7. oktobar 2013 | 18:26

    Ma nisi smeo da se pojavis. A onda skupio par lovaca, podelio im puske i obukao u sarene uniforme i stao pod svetlim nebom crnogorskim koga brane hrvatski avioni da proslavis praznik,koji si sam izmislio!. Zaista ste "veliki..."

  • žandarm

    7. oktobar 2013 | 21:40

    Srpski izrod

  • fcbcg

    8. oktobar 2013 | 08:38

    mi imamo nasu crkvu ne zanima nas amfilohije, ni jedan crnogorac nije bio tamo sinoc, pustite te komentare tigrovi opasni ste kad ostavljate komentare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA