BANKROT: Za 10 dana SAD ostaje bez novca?

Pod blokadom su sve državne institucije i dalji opstanak SAD je veoma neizvestan. Američka vlada u narednih deset dana mogla bi da upadne u ogromne probleme, nakon krize koja je otpočela početkom meseca

  • 17

Delimična blokada američke uprave ulazi u drugu sedmicu. Umesto dogovora, situacija u Kongresu se dodatno zaoštrava.

Republikanci prete da će prihvatiti budžet povezan sa pitanjem podizanja zakonskog limita za zaduživanje. Rok do kojeg bi trebalo da se postigne dogovor je samo narednih deset dana. Bez dogovora, SAD više neće moći da izvršava svoje obaveze.

- Ukoliko ostanemo bez gotovog novca, nećemo moći da plaćamo račune. To znači da će nas Kongres prvi put dovesti u situaciju da ne ispunjava obaveze - izjavio je američki ministar finansija Jakob Lev.

Zadnji veliki sukob oko nivoa zaduženosti bio je u avgustu 2011. i završen je dogovorom u poslednji čas pod pritiskom uspaničenog ekonomskog tržišta i upozorenja da bi se u slučaju stečaja dogodila ekonomska katastrofa globalnih razmera. Ovakav scenario mogao bi se dogoditi i ovog puta.

 

U izjavama ni rublikanci ni demokrate nisu dali naznake da bi dogovor mogao biti blizu, ni o budžetskoj blokadi niti o cenzusu zaduženosti, a međusobno se optužuju za "tamne tunele" u kojima su se trenutno našli.

Početak kraha Amerike otpočeo je početkom ovog meseca, kada je na prinudan odmor u SAD otišlo oko dva miliona ljudi. Blokada je stupila u svim državnim institucijama, što je izazvalo veliko ogorčenje među ljudima.

(Telegraf.rs / Izvor: bloomberg.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    7. oktobar 2013 | 19:55

    Hahaha ma sigurno hahahaha. Ima da istampaju i to je to. A u medjuvremenu ima da zarate. Nikad oni nece da bankrotiraju

  • kiza

    7. oktobar 2013 | 20:46

    Verujem da ce Gdin Vucic da resi situaciju!

  • jery

    7. oktobar 2013 | 19:50

    Dogovoriće se.... svake godine prave ovakav cirkus...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA