CPC OPTUŽUJE: Vartolomej radi kako mu Amfilohije kaže

- Dobro bi bilo da on povede računa o jedinstvu na Svetoj Gori. Jasno je da on deluje jezikom gospodina Radovića (mitropolit Amfilohije) i neka mu to služi na čast - navedeno je iz CPC

  • 9

Poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo zatražio je danas od vlasti u Crnoj Gori da se izjasni da li su uz Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) ili uz CPC.

Posle jučerašnjeg oštrog napada na patrijarha Vartolomeja, kada je CPC saopštila da ih ne interesuju stavovi jednog Turčina, usledio je nastavak optužbi u koje je sada uključen i mitropolit Amfilohije Radović.

Komentarišući izjavu vaseljenskog partijarha Vartolomeja, koji je rekao da se neka lokalna crkva ne može tek tako proglasiti autokefalnom, aludirajući na CPC, Mihailo je rekao da je autokefalnost CPC Vartolomeju dobro poznata.

- Ali njemu nije u interesu to da kaže, jer nije u interesu SPC. Preporučio bih mu da pročita tomos Carigradske patrijaršije - naveo je poglavar nekanonske CPC.

Na Vartolomejovu izjavu da crkva nije organizacija s nekoliko pristalica, Mihailo je kazao da CPC ima više vernika u Crnoj Gori, nego Vartolomej u Turskoj i van Turske.

- Dobro bi bilo da on povede računa o jedinstvu na Svetoj Gori. Jasno je da on deluje jezikom gospodina Radovića (mitropolit Amfilohije) i neka mu to služi na čast. Ako bude imao hrabrosti da me pozove da razgovaramo na Cetinju, u Podgorici ili u Carigradu, slobodan sam u svakom trenutku - poručio je poglavar nekakonske CPC.

Premijer Milo Ðukanović, govoreći o statusu CPC, rekao je da čelnici te verske zajednice, umesto kritika državi, treba da pokažu istrajnost i mudrost u ispunjenju svojih ciljeva, te da država neće arbitrirati u verskim pitanjima.

Mihailo je kazao da ima poruku za ljude koji su na vlasti u Crnoj Gori, odnosno da treba da se odluče da li su uz SPC ili CPC.

- Neka vide crnogorski velikodostojnici, da se tako izrazim, sa kim će - da li će sa SPC u Srbiji ili sa CPC u Crnoj Gori - rekao je on Radiju "Antena M".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draža Mihajlović

    8. oktobar 2013 | 11:20

    Raspop , i budala. Ni nezna da je krenuo protiv Crne Gore . Ovome bog sigurno neće oprostiti.

  • Neki

    8. oktobar 2013 | 11:29

    E moj pope pa i da si u pravu pun ti je govor mrznje to ne lici ni prilici jednom duhovniku.

  • Cash®

    8. oktobar 2013 | 11:24

    Jadan li je ovaj crnogorski pop!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA