Nobelova nagrada pronalazačima Božje čestice

Belgijanac Fransoa Angler i Britanac Piter Higs dobili su nagradu za "teorijsko otkriće mehanizma koji doprinosi razumevanju porekla mase subatomskih čestica, što je nedavno potvrđeno otkrićem osnovne čestice", saopštila je Kraljevska akademija

  • 2

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2013. su Belgijanac Fransoa Angler i Britanac Piter Higs za radove na otkriću subatomske čestice, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauke u Stokholmu.

Naučnici su nagradu dobili za "teorijsko otkriće mehanizma koji doprinosi razumevanju porekla mase subatomskih čestica, što je nedavno potvrđeno otkrićem osnovne čestice", saopštila je Kraljevska akademija.

- Potvđeno je kroz eksperimete ATLAS i CMS u Velikom hadronskom sudaraču čestica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) - navodi se u saopštenju.

Svoje revolucionarne teorije naučnici su izložili nezavisno još 1964, a potvrđene su otkrićem "Higsovog bozona" 2012. u CERN-u, najsnažnijem akceleratoru čestica na svetu koji se nalazi nedaleko od Ženeve.

To je bio značajan korak u poznavanju fundamentalne strukture materije i tom prilikom su se profesori Higs i Angler prvi put sastali.

Fizičari smatraju da je "Higsov bozon" ključ objašnjenja strukture elementarnih čestica odnosno da, kao mehanizam po kojem elementarne čestice dobijaju masu, potvrđuje teoriju Standardnog modela u fizici elementarnih čestica.

Angler je rođen 1932. godine. Doktorirao je na univerizitetu u Briselu, gde je profesor emeritus. Higs je rođen 1929. godine.

Doktorirao je na londonskom univerzitetu Kings koledž. Profesor emeritus je Univerzteta u Edinburgu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA