Holandija se izvinila Putinu zbog zatvaranja diplomate

- Na temelju policijske informacije, ministar spoljnih poslova Frans Timermans zaključio je da pritvaranje ruskog diplomate predstavlja kršenje Bečke konvenzije. Holandija se stoga izvinjava Ruskoj Federaciji- izjavio je portparol Ministarstva Tijs van Son

  • 6

Holandija se izvinila Rusiji zbog toga što je policija u Hagu pritvorila jednog ruskog diplomatu, saopštilo je holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Na temelju policijske informacije, ministar spoljnih poslova Frans Timermans zaključio je da pritvaranje ruskog diplomate predstavlja kršenje Bečke konvenzije. Holandija se stoga izvinjava Ruskoj Federaciji- izjavio je portparol Ministarstva Tijs van Son.

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od Holandije objašnjenje, izvinjenje i kažnjavanje odgovornih zbog privođenja diplomate, ocenivši da se radi o "teškom kršenju Bečke konvencije", dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da ne očekuje "ništa dobro" od zemlje koja se tako ponaša.

- Holandija je demonstrirala svoj stil time što je upala u stan stranog diplomate, primenila silu i dovela ga u policijsku stanicu- rekao je Lavrov novinarima.

Dodao je da će Rusija tek pošto dobije izvinjenje i obaveštenje na koji su način kažnjeni odgovorni za taj incident, odlučiti u kojem smeru će razvijati odnose s holandskim partnerima.

Kako su ranije javile agencije, policija je upala u stan savetnika u ambasadi Rusije u Hagu Dmitrija Borodina jer su, navodno, komšije prijavile da se neko loše ponaša prema deci u tom stanu, a potom ga je privela. Borodin je rekao da su ljudi u policijskim unifromama ušli u njegov stan u Hagu u noći između subote i nedelje i da se nisu legitimisali. Diplomata, koji ima četvorogodišnju ćerku i dvogodišnjeg sina, dodao je da je policajce obavestio o svom diplomatskom statusu i pokušao da ih spreči da upadnu u stan.

Bečka konvencija o diplomatskim odnosima omogućava diplomatama imunitet od hapšenja.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Atom

    9. oktobar 2013 | 17:12

    Bla bla bla nikoj neve ferma putinee

  • Draža Mihajlović

    9. oktobar 2013 | 17:30

    Sad Rusija da pokaže moć , pa da i nama bude malo lepo. Kako nas ti Holanđani zezaju ,ni krive ni dužne. Uf sad bi svašta rekao........

  • N. M

    9. oktobar 2013 | 18:28

    J...ce vas Rusi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA