MURAKAMI IZVISIO: Alis Munro dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Iako je japanski pisac bio favorit za književnu nagradu, laureat je dobila autorka priča Kanađanka Munro, a žanr u kojem ona piše nikad nije dobio Nobela do sad

  • 0

Kanadska autorka Alis Munro (82) je dobitnica laureata ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, jednog od najiščekivanijih u seriji prestižnih priznanja koje nose ime Alfreda Nobela, saopštio je stalni sekretar Švedske akademije Peter Englund u Stokholmu.

Alis Manro je autorka priča, žanra koji nikada nije dobio Nobela. Njene knjige su o istraživanjima malog kanadskog grada i o velikim životnim temama, ljubavi i smrti. Počela je da piše u krajem šestdesetih godina, a u junu je objavila povlačenje sa književne scene.

Munro je dobitnica nekoliko nagrada i uloga pobednika joj nije strana. Poslednja knjiga, koju je napisala, "Dragi živote" donela joj je treću nagradu "Trilijum" u junu.

U medijima i na kladionicama najveće šanse su davane japanskom piscu nadrealizma Harukiju Murakamiju. Pored njega, kandidati su bili, osim Munroove, i američka kniževnica Džojs Kerol Outs i mađarski pisac Peter Nadaš, čiji najnoviji roman "Paralelne priče" sadrži scenu seksa koja se proteže na gotovo 100 strana.

Šansu za osvajanje Nobela, prema mišljenju književnih krugova u Stokholmu, su imale još dve književnice - Beloruskinja Svetlana Aleksijevič i Alžirka Asija Džebar. Nobel za književnost gotovo uvek priredi iznenađenje i da se može lako desiti da i ove godine javnost bude zatečena izborom laureata.

Nobelov komitet ima dugu tradiciju dodeljivanja nagrade piscima koji su ujedno i javne ličnosti, kao što je Mario Vargas Ljosa, ili koji podržavaju razne levičarske ideje, poput Harolda Pintera i Darija Foa.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost bio je kineski romanopisac Mo Jan, dok je 2006. laureat osvojio Orhan Pamuk.

"Sezona" Nobelovih nagrada započela je u ponedeljak dodelom nagrade za medicinu. Usledile su nagrada za fiziku u utorak i nagrada za hemiju. Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2013. su Belgijanac Fransoa Angler i Britanac Piter Higs za radove na otkriću subatomske čestice.

Dobitnik Nobela za mir biće poznat sutra, a za ekonomiju u sledeći ponedeljak, 14. oktobra.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA