Fabrika ne radi, direktor pobegao u Ameriku! (FOTO)

Direktor preduzeća "Bemako" Željko Božić napustio je Srbiju, a radnici koji platu nisu primili pet meseci, sada čekaju da u Valjevo dođe vlasnik slovačke kompanije Ladislav Kovalski

  • 2

Slovačka firma "Bemako" obustavila je proizvodnju u fabrici HTZ opreme u Popučkama kod Valjeva i radnike ostavila bez posla i plate. Kako saznajemo, direktor tog preduzeća Željko Božić je napustio Srbiju, a radnici, koji platu nisu primili pet meseci, sada čekaju da u Valjevo dođe vlasnik slovačke kompanije Ladislav Kovalski.

Od 130 radnika, koliko je do početka avgusta radilo u fabrici u Popučkama, većini nije produžen ugovor, dok je oko 40 stalno zaposlenih radnika poslato na prinudni odmor. Radnica Emina Ravić kaže da zaposleni plate nisu primali od aprila, da su proteklih meseci radili punom parom, međutim, dvomesečna obećanja da će im biti isplaćene plate nisu ispunjena.

- Direktor je pobegao u Ameriku, a sada nam je jedino preostalo da čekamo dolazak vlasnika preduzeća, koji je iz Slovačke. Već dva meseca nas lažu da će nam isplatiti plate. Od aprila nismo dobili platu, a i to što su uplaćivali je bilo po nekoliko hiljada dinara. Posla smo imali preko glave i direktor nam obećao da će sve zaostale plate isplatiti čim završimo sa velikim poslom koji smo imali, međutim, posao je završen, roba isporučena, direktor je pobegao iz zemlje, a mi ostali bez pošteno zarađenih plata - kaže ova radnica.

Preduzeće "Bemako" je u blokadi za 4,3 miliona dinara. To preduzeće, od otvaranja fabrike u Popučkama, prate brojne spekulacije. Fabrika, praktično, za godinu i po rada nije uspela da obezbedi kontinuiranu proizvodnju, niti da redovno izmiruje obaveze prema radnicima.

Kada su se predstavnici slovačkog "Bemaka" prvi put pojavili u javnosti u Valjevu, januara prošle godine, vlasnik te fabrike Ladislav Kovalski rekao je da oni rade za mnoge poznate svetske firme i da očekuje da će fabrika u Srbiji uspešno poslovati, a da će stalan posao dobiti 105 ljudi.

Međutim, godinu i po dana posle otvaranja, fabrika je, praktično, zatvorena, a sudbina zaposlenih je neizvesna. Pored toga, gradska vlast u Valjevu je raskinuo ugovor sa fabrikom "Bemako" o zakupu nekadašnje hale oko 900 kvadrata u Poćuti. Kako saznajemo, ta odluka je doneta jer "Bemako" nije ispoštovao ugovorene obaveze.

Iako je iz tog slovačkog preduzeća ranije najavljeno da planiraju pokretanje proizvodnje u nekadašnjoj hali Valjevske industrije kože, pa čak i da da kupe taj objekat, to preduzeće nije uspelo da pokrene proizvodnju. "Bemako" je tokom leta iz fabrike u Popučkama izmestio krojačnicu u Poćutu, međutim, vrlo brzo je mašine vratio u matičnu firmu, a pogon u Poćuti nisu uspeli da pokrenu.

Iako je odluka gradske vlasti da "Bemaku" besplatno da na korišćenje halu u Poćuti naišla na burnu reakciju javnosti, gradonačelnik Stanko Terzić je tvrdio da je to dobra odluka i da će posao dobiti 50 žena. Međutim, ugovor je raskinut, a 50 žena iz Poćute i okolnih sela, koje su išle na obuku za posao, su prevarene.

U maju ove godine država je "Bemaku" odobrila bespravratne subvencije za direktne investicije. Za te namene opredeljeno je više od pola miliona evra, a obaveza "Bemaka" je da zaposli 130 radnika, a za svako novootvoreno radno mesto trebalo bi da dobije po 4.000 evra. Za sada nije poznato da li je "Bemako" već iskoristio ove državne subvencije.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA