Higsu komšinica na ulici rekla da je dobio Nobela

Dok se Piter Higs vraćao s ručka, komšinica je zaustavila auto i izašla da mu čestita. Naučnik je saznao detalje tek kada je stigao kući

  • 1

Britanski fizičar Piter Higs, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku, izjavio je danas u Edinburgu da je vest o tome da je dobio nagradu saznao na ulici kada mu je čestitala jedna bivša komšinica.

Dok se vraćao s ručka, komšinica je izašla iz auta da mu čestita. Rekla je da ju je zvala ćerka iz Londona da joj saopšti vest. Tek kad je stigao kući, 84-godišnji Higs je saznao detalje.

- Oduševljen sam i laknulo mi da je sad to gotovo. Trebalo mi je vremena da dođem do toga - rekao je Higs.

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2013. su Belgijanac Fransoa Angler i Britanac Piter Higs za radove na otkriću subatomske čestice.

- Nagradu su dobili za teorijsko otkriće mehanizma koji doprinosi razumevanju porekla mase subatomskih čestica, što je nedavno potvrđeno otkrićem osnovne čestice - saopštila je Kraljevska akademija Nobela.

Svoje revolucionarne teorije o tome dvojica naučnika su izložila nezavisno još 1964, a potvrđene su otkrićem "Higsovog bozona" 2012. u CERN-u, najvećem akceleratoru čestica na svetu koji se nalazi nedaleko od Ženeve. To je bio značajan korak u poznavanju fundamentalne strukture materije i tom prilikom su se profesori Higs i Angler prvi put i sastali. Fizičari smatraju da je "Higsov bozon" ključ objašnjenja strukture elementarnih čestica.

Angler je rođen 1932. godine, a doktorirao je na univerzitetu u Briselu, gde je profesor emeritus. Higs je rođen 1929. godine, doktorirao je na londonskom univerzitetu Kings koledž, a profesor emeritus je Univerzitet u Edinburgu.

(Telegraf / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA