Američki obaveštajci nastavljaju sa špijuniranjem

Džejms Klaper objavio je dugo čuvanu tajnu da NSA produžila program za proces prisluškivanja. Naime navodi se da je Klaper odlučio da skine oznaku tajnosti sa svih dokumenata vlade u Vašingtonu

  • 2

Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper produžio je ovlašćenje vladinim agencijama za sprovođenje programa prisluškivanja, saopšteno je  iz Klaperove kancelarije.

Klaper je odlučio da skine oznaku tajnosti i javno obelodani da je Vlada u Vašingtonu podnela američkom Sudu za poslove strane obaveštajne službe zahtev za produženje ovlašćenja za prikupljanje podataka od "onih koji raspolažu važnim podacima" i sud je obnovio takvo ovlašćenje, navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.

Sredinom avgusta američki predsednik Barak Obama obećao je da će ispitati američke obaveštajne programe usred rasprave do koje je dovelo curenje informacija koje je obelodanio bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden kada je, po prvi put, javnost upoznata sa programom masovnog telefonskog i internet nadzora.

Obama je obećao da će američke obaveštajne službe ući u "novu eru sa više transparentnosti, nadzora i zaštitnih mera u prikupljanju elektronskih informacija od strane NSA".

Međutim, administracija u Vašintonu zadržala je "čvrst stav" povodom curenja takvih informacija i traži da se krivično goni Snouden po optužbi za špijuniranje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Arsenijevic

    12. oktobar 2013 | 16:04

    NSA: "Prioritet svakog naseg obavestajca je da u Srbiji otkrije sta je to sarma i sta znaci 'bre'! Sve ostale drzavne tajne saznace na srpskoj pijaci!"

  • Zemunac

    12. oktobar 2013 | 16:31

    Nasmeja me covece...bravo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA