KAKO SU UNIŠTAVANE FIRME U SRBIJI: Na loše privatizacije potrošena 51 milijarda dolara!

Novac je iznošen iz zemlje, jer Agencija za privatizaciju nije osigurala da kupac ne izbaci radnike na ulicu kad otuđi neku firmu, a Zakon o privatizaciji je kupcu dao za pravo da ne obelodani svoj identitet

  • 5

Američki novinari nedavno su objavili da su srpski biznismeni bliski vlastima, preko ofšor firmi u inostranstvu, a na tuđe ime, od 2000. do 2011. kupovali bagatelno preduzeća u Srbiji i tako iz zemlje izneli čak 51 milijardu dolara!

Majkl Hadson, urednik Međunarodnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo iz Vašingtona, ove rezultate je objavio posle mesečnog proučavanja ofšor skandala u našoj zemlji.

- Podaci do kojih smo došli pokazuju da je Srbija među vodećim državama u svetu kad su u pitanju ilegalni tokovi kapitala. Istraživanje Globalnog finansijskog integriteta svrstalo je vašu zemlju u top 16 nacija po broju ofšor skandala - objasnio je Hadson.

On je precizirao da je novac iznošen iz zemlje, jer Agencija za privatizaciju nije osigurala da kupac ne izbaci radnike na ulicu kad otuđi neku firmu, a sporni Zakon o privatizaciji je kupcu dao za pravo da ne obelodani svoj identitet ili vlasničku strukturu svoje kompanije.

Stručnjaci u Srbiji slažu se da je po ovom modelu obavljen veliki broj privatizacija u Srbiji, ali da nikada nije pravljena detaljna analiza koliko je novca tako isparilo iz zemlja. Zbog toga rezultate američkih novinara uzimaju s rezervom, jer je, prema njihovom mišljenju, cifra o iznetom novcu "naduvana".

Ekonomista Danilo Šuković, viši saradnik Centra za ekonomska istraživanja, kaže da se u Srbiji odomaćilo da razne firme, za koje niko nije čuo, kupuju domaće kompanije.

- Hipotetički, da je neki uspešan biznismen stvarno zainteresovan da kupi, recimo, hotel "Slavija", on ne bi imao razlog da skriva ni tu nameru, ni detalje svog poslovanja. Za njegovu firmu bi se znalo i kako i s kim radi, gde joj je sedište i kakvi su joj poslovni rezultati. Čim toga nema, znači da se lovi u mutnom. To sve ne bi bilo moguće da u Srbiji godinama unazad ne funkcioniše sprega između tajkuna, kriminala i vlasti, pre svega političkih partija - kaže za Telegraf Šuković.

On dodaje da je teško reći da li je cifra od 51 milijarde dolara tačna, s obzirom na to da ona podrazumeva da su proveravane sve operacije od 2001. do 2011. i da su tokovi novca tada bili netransparentni.

- Moguće je da je suma novca previsoka, ali to nikako ne znači da velike svote novca nisu iznete iz zemlje upravo na takav način - objšanjava Šuković.

Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže da su za ovakav rezultat zaslužni uticajni političari koji su pravili dilove s bankarima.

- Bankari su im odobravali kredite za privatizacije, a obezbeđenje za kredit je bila firma koja se kupuje. A upravo se ta firma koristila da bi se preko nje kupilo još bezbroj firmi. To nikako ne bi bilo izvodljivo da nije bio jak uticaj političara na direktore banaka, koji su doslovno pljačkali svoje filijale, jer su odobravali kredite koji nisu mogli nikako da budu vraćeni - navodi za Telegraf Knežević.

Te firme su kasnije prodavane, a najčešće su završavale u stečaju. Ceo taj postupak zove se "tunelovanje".

- Uzmeš, isisaš firmi dušu, a nju gurneš u tunel. Jeza - zaključuje Knežević.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    14. oktobar 2013 | 21:58

    Pa sad polako od firme do firme i ko je sta proneverio ukrao duplo da vrati. Da se ne hapsi da ne jedu dzabe leba pa ih posle puste.

  • Hahaha

    14. oktobar 2013 | 23:22

    Dacicu, tvoja gazdarica i njena familija su iznosili pare u Kiparske banke, a za njima i sve ostale politicke garniture.

  • miroslav

    15. oktobar 2013 | 08:17

    Prodali izneli novac i eto ih isto gde su bili samo mozda imaju nove fotelje .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA