DEPORTOVANA: Devojčica sa Kosova proterana iz Francuske

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals izjavio je da je deportacija Leonarde, njenih roditelja i petoro braće i sestara potpuno legalna i u skladu sa procedurom jer je toj porodici, koja je u Francuskoj boravila oko pet godina, odbijen zahtev za azil

  • 7

Javnost u Francuskoj ponovo je oštro reagovala zbog tretmana Roma nakon što se saznalo za slučaj devojčice (15) sa Kosova koja je privedena tokom ekskurzije i deportovana, nakon što su francuske vlasti deportovale sedam članova njene porodice.

Incident se dogodio u istočnom gradu Levije 9. oktobra, ali je tek ove nedelje dospeo u javnost pošto je na njega ukazala jedna nevladina organizacija koja se bori protiv deportacije dece školskog uzrasta.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals izjavio je da je deportacija Leonarde, njenih roditelja i petoro braće i sestara potpuno legalna i u skladu sa procedurom jer je toj porodici, koja je u Francuskoj boravila oko pet godina, odbijen zahtev za azil.

Ministar je istakao da je porodica više puta odbila da ode iz zemlje u kojoj više nije imala pravo da boravi, pa je najpre na Kosovo deportovan otac devojčice 8. oktobra. Kada je policija sledećeg dana trebalo da deportuje majku i šestoro dece, jedno od njih, Leonarda, nije bila kod kuće pošto je otišla na ekskurziju, pa su policajci presreli autobus pri povratku u grad.

Zasad nisu sasvim jasne okolnosti pod kojima je devojčica privedena, ali se obe verzije događaja - i ona koju je dalo Ministarstvo unutrašnjih poslova i ona koju je dala nastavnica, slažu u tome da se to nije dogodilo pred drugim učenicima.

Vals je negirao da je devojčica na ponižavajući način izvedena iz autobusa, ali je rekao da je naložio da se slučaj ispita, a za istragu su se založili i zaštitnik prava građana, ministar obrazovanja, kao i istaknuti članovi vladajuće Socijalističke partije.

Kritičari ističu da je nehuman kako način na koji je Leonarda privedena, tako i tretman cele njene porodice koja se, kako tvrde, integrisala u francusko društvo.

Ovaj slučaj usledio je pošto je Vals prošlog meseca uzburkao javnost komentarom da većina od 20.000 Roma u Francuskoj ne žele da se asimiluju i da bi ih trebalo poslati u zemlje iz kojih su došli.

(Telegraf / Tanjug / Foto - ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Irena

    16. oktobar 2013 | 22:33

    Mozda cu sad navuci bes na sebe al francuska ima svako pravo da deportuje ljude koji su bez papira tj nelegalno u drzavi. Oni samo stite svoje gradjane jer ta porodica mozda zivi od socijalne pomoci a ako ne tj ako su zaposleni zauzimaju mesto nekom francuzu. Da smo i mi tako radili bolje bi nam bilo

  • perica

    16. oktobar 2013 | 21:38

    Pa zato i oni hoce nezavisnu drzavu kosovo da mogu tu stoku sto se namnozila u Evropi da vrate u svoje geto jer sad kad imaju drzavu izgubili su svaki razlog za dobijanje azila!

  • Duffy

    16. oktobar 2013 | 18:05

    Francuzi mi nekako sada lice kao nemci kad im se probudila ideja o superiornosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA