Ministarstvo pravde se uključuje u slučaj male Ree

Nadležni iz ministarstva uputiće osnovnom sudu u Valjevu, kao i Centralnom izvrsnom organu Republike Hrvatske, dopise kako bi spor bio rešen u interesu Ree

  • 6

Ministarstvo pravde uputiće mišljenje sudu da pokuša sporazumno rešenje spora oko Ree Matijević radi zaštite najboljeg interesa deteta, objavio je B92.

Ministarstvo pravde i državne uprave primilo je predstavku od advokata Nataše Matijević, koja se odnosi na postupak sprovođenja izvršenja sudske odluke po zahtevu oca (Roberta Matijevića) za vraćanje maloletnog deteta (devojčice Ree).

Ministarstvo će sutra po osnovu te predstavke, a u svojstvu Centralnog izvrsnog organa za primenu Haške konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice dece, uputiti dopis osnovnom sudu u Valjevu, u kojem daje mišljenje da je u ovom slučaju potrebno pokušati sporazumno rešenje spora radi zaštite najboljeg interesa deteta (male Ree).

Ministarstvo u svom dopisu Osnovnom sudu u Valjevu ukazuje da je Zakonom o izvršenju i obezbeđenju propisano da sud, prilikom izvršenja, posebno mora voditi računa o potrebi da se u najvećoj meri zaštiti interes deteta.

Takođe, kako saznajemo, ministarstvo je Centralnom izvrsnom organu Republike Hrvatske uputilo dopis, pozivajuci se na član 7 Haške konvencije, radi sporazumnog rešavanja ovog spora i postizanja dobrovoljnog povratka deteta i sprečavanje daljih eventualnih opasnosti po dete.

Ovim dopisom Ministarstvo moli Osnovni sud u Valjevu da razmotri sve navedene zakonske mogućnosti koje ce za cilj imati samo dobrobit male Ree.

(Telegraf / Izvor: B92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa stankovic

    17. oktobar 2013 | 06:19

    Da je kojim slučajem suprotna situacija, Hrvatska ne bi niti raspravljala tu problematiku već bi dete dodelila svome građaninu, ovakav presedan može biti stvoren samo u Srbiji. Umesto da svoga građanina čuva i da sve uradi kako Rea ne bi bila dostupna ocu, ona donosi presudu u njegovu korist. Ovde nije u pitanju mito, već klasično ulizivanje i dodvoravanje hrvatima, dali je sudija imao mozga donesti ovakvu presudu ?

  • baccko

    17. oktobar 2013 | 11:22

    pitajte vi sudiju koji je doneo ovu sramnu presudu koliko je para dobio od hrvata!

  • Brana

    17. oktobar 2013 | 14:11

    Josh gospodin "sudija" Ilic daje izjavu za TV kako nema dokaza da je bila u sigurnoj kuci,shovinisto koliko su ti platili da bukvalno tumachish zakon?Natasha ja cu te i sakriti i pruzhiti ti dom! Za lopove,tajkune,mamine i tatine sinove ima rupa u zakonu,Miladina Kovachevica krijumchare iz USA a majku sa detetom,zlostavljanu nema ko da zashtiti!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA