SNOUDEN: Nisam poneo nijedan tajni dokument u Rusiju

Ni Rusija ni Kina nisu imale pristup poverljivim dokumentima iz agencija NSA. Odnošenje dokumenata u Rusiju "ne bi bilo u javnom interesu", rekao je uzbunjivač

  • 0

Bivši službenik Američke nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden u intervjuu listu "Njujork tajms" izjavio je da sa sobom u Rusiju nije poneo nijedan tajni dokument koji je uzeo iz te agencije.

On je istakao da je sve dokumente dao novinarima sa kojima se sastao u Hongkongu pre nego što je poleteo za Moskvu, kao i da nije sačuvao kopije, preneo je Rojters.

Snouden je naročito istakao da ni Rusija ni Kina nisu imale pristup poverljivim dokumentima iz agencija NSA.

Odnošenje dokumenata u Rusiju "ne bi bilo u javnom interesu", rekao je Snouden novinaru "Njujork tajmsa".

Pored toga, on je rekao kako je smatrao da može da zaštiti pomenute dokumente od kineskih špijunskih agencija zato što je upoznat sa špijunskim sposobnostima zvaničnog Pekinga.

Snouden, koji je u avgustu dobio azil u Rusiji, istakao je kako smatra da je unapredio nacionalnu bezbednost SAD time što je podstakao javnu debatu o obimu prikupljanja podataka koji vrše američke vlasti.

Snouden je u junu razotkrio postojanje programa preko kojih američka vlada prikuplja veliku količinu informacija iz telefonskih i internet zapisa.

On je podelio mišljenja u SAD, gde su mnogi zaprepašćeni koliko vlada narušava njihovu privatnost, dok ga drugi smatraju izdajnikom jer je ukrao poverljiva dokumenta državne agencije i pobegao u Kinu, a zatim u Rusiju.

Američke vlasti Snoudena traže kako bi mu sudile po optužbama za špijunažu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA