JOKANOVIĆ: Jovanka Broz je gladovala!

Autor feljtona o Jovanki kaže da je o njoj rečeno mnogo laži, da je pravljeno mnogo spletki, i dodaje da bi Jovanka, da je imala političke ambicije, njih i realizovala

  • 13

Žarko Jokanović, autor feljtona o nekad prvoj dami SFRJ i knjige "Jovanka Broz, moj život i istina", kazao je, gostujući u Vestima TV B92, da je proveo mnogo vremena sa Brozovom, sve do juče, kada ju je poslednji put video.

Ističe da je Jovanka Broz osoba protiv koje je izrečeno nebrojeno mnogo laži, neistina, da je rađeno mnogo spletki i da je Brozova u javnosti potpuno dezavuisana. "Jeste imala uticaj na Tita, kao što ga i svaki supružnik ima", kaže Jokanović, i dodaje da bi Jovanka, da je imala političke ambicije, njih i realizovala, s obzirom na ljubav koju je imala od Tita.

Vila u kojoj je živela nije popravljena do danas, grejanje je isključeno tako što je od jednog generala dobila dopis o tome, uz "primite tople pozdrave", kaže Jokanović. Nema tople vode, krov prokišnjava, sve vlasti su se na ovim prostorima ogrešile o Jovanku Broz, kaže on. Priča da je na spavanje, zbog hladnoće, odlazila sa plastičnim flašama punim tople vode u krevet, od kojih je katkad dobijala i opekotine.

Jokanović podseća da 33 godine nema ostavinske rasprave, da u tom periodu nije mogla da ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu, nije imala lična dokumenta, penziju koja joj legalno pripada, već je primala malu naknadu, a da je, kada je došlo do otcepljenja Crne Gore, šest meseci ostala i bez toga. "Šest meseci nije dobila ni dinara, gladovala je, zvala me je da mi to kaže", naglašava Jokanović.

Jovanka Broz je poslednja živa istorijska ličnost, svedok jedne epohe, a do kraja je ostala poštena, čestita i dostojanstvena žena, zaključuje Jokanović.

Udovica bivšeg predsednika SFRJ Jovanka Broz preminula je u Beogradu u 89. godini, usled zastoja u radu srčanog mišića.

(Telegraf.rs / Izvor: B92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cilivili

    21. oktobar 2013 | 12:30

    Sramota za sve, jadna zena. Neka je andjeli cuvaju, takav zivot niko ne zasluzuje a ponajmanje prva dama!

  • Andrijana

    21. oktobar 2013 | 13:09

    Jel zumreta, vidim nisi prezivela to silno maltretiranje, za vreme SFRJ si i ti bila gladna. Ako si uopste bila rodjena u to vreme. I ti si ko i drugi "ladila muda" tad koliko ti je bilo lose. Marš!

  • Ћирилица

    21. oktobar 2013 | 12:18

    А шта је са њеном децом? Где су сво то време била деца која само чекају наследство ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA