OLAND: Američko prisluškivanje mora da prestane

Francuski predsednik poručio je svom američkom kolegi Baraku Obami da su postupci NSA "neprihvatljivi među prijateljima i saveznicima". Američki zvaničnici su priznali da Francuzi imaju legitimno pravo na prigovor, ali su neka izveštavanja o programu NSA okarakterisali kao iskrivljena

  • 4

Francuska je zvanično poručila SAD da prisluškivanje telefonskih razgovora francuskih građana mora da prestane, ali je nagovestila sprečavanje daljeg spora dveju država o tom pitanju.

Američki predsednik Barak Obama razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, nakon što je odbegli službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden izneo podatke, koje su preneli neki evropski mediji, da su američke obaveštajne službe prisluškivale milione razgovora francuskih državljana.

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je svom američkom kolegi Baraku Obami da su postupci NSA "neprihvatljivi među prijateljima i saveznicima". Američki zvaničnici su priznali da Francuzi imaju legitimno pravo na prigovor, ali su neka izveštavanja o programu NSA okarakterisali kao iskrivljena.

Obama je već pokrenuo istragu o tome kako SAD prikuplja obaveštajne podatke u cilju da umiri zabrinutosti vezane za pravo građana na privatnost, stoji u saopštenju Bele kuće.

Na sastanku sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, šef francuske diplomatije Loran Fabijus je zatražio puno objašnjenje o najnovijim otkrićima vezanim za kontroverzni američki program prisluškivanja. Uprkos oštrom tonu, iz francuskog ministarstva spoljnih poslova ima nagoveštaja da Pariz želi da ublaži spor izazvan otkrićima u listu "Mond" da je američka NSA pratila više od 70 miliona telefonskih razgovora u Francuskoj između 10. decembra 2012. i 8. januara ove godine.

Upitan da li Francuska razmatra neku vrstu odmazde prema SAD zbog postupanja NSA, portparolka francuske vlade Nadžat Valo-Belkasem je odbacila tu mogućnost.

- Moramo da imamo odnos poštovanja između partnera, između saveznika. Naše poverenje je pretrpelo udarac, ali to je naposletku veoma bliska, posebna veza koju imamo- istakla je ona.

Nezvanično, američki zvaničnici su želeli da istaknu da obaveštajni podaci dobijeni praćenjem telefonskih razgovora mogu da doprinesu svim saveznicima Vašingtona u borbi protiv terorizma, navela je francuska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    22. oktobar 2013 | 13:46

    Ма баш ће тебе да послуша

  • vaš novinar

    22. oktobar 2013 | 16:46

    Pardon M'sje Oland.....sve Američko mora da prestane....

  • boki

    22. oktobar 2013 | 15:14

    Ima da cute i da jedu g... I jos ce da hvale kuvara !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA