PRKOSE NEREDIMA: Brazilci uživaju na plaži pored policije (FOTO)

U Brazilu se na plaži hotela održavala aukcija za dozvolu za istraživanje velikog nalazišta nafte blizu obala, demonstranti su protestvovali i sukobili se sa policijom, dok se kupači nisu obazirali što je plaža puna specijalaca

  • 0

Kupači u Rio De Žaneiru su uživali na plaži kao i svakog dana, surfovali, sunčali se, kupali, dok je samo par metara dalje stajala specijalna policija sa punim naoružanjem.

U hotelu pored plaže se održavala aukcija za dozvolu za istraživanje velikog nalazišta nafte blizu obala, koja je naljutila radnike i levičare koji su izašli na ulice Rija u znak protesta. To ljudima nije smetalo da nastave sa svakodnevnim aktivnostima.

Specijalci su ispaljivali gumene metke i puštali suzavac na demonstrante ispred hotela, dok su ratni brodovi patrolirali u blizini obale Bara da Tižuka, bogatom predgrađu Rija. Kupači se nisu iznenadili neredima i nastavili su da rade ono zbog čega su došli, da uživaju.

Protest je prvobitno počeo kao revolt naftnih radnika, čiji se sindikat dugo opirao da se zabrani strancima da imaju bilo koju umešanost u proizvodnju brazilske nafte i koji optužuju vladu za "rasprodaju brazilskog bogatstva".

Demonstranti su u jednom momentu prevrnuli automobil lokalne TV stanice, dok su drugi pokušali da spreče prolazak vozila sa zvaničnicima brazilskog Ministarstva energetike i rudarstva do hotela u kojem se održava aukcija. Među njima su bili i maskirani anarhisti, koji svakim danom imaju sve veću ulogu u protestu.

Konzorcijum koji je uključivao kompanije "Šel", "Total", dve kineske firme i brazilsku državnu naftnu kompaniju "Petrobas" dobili su prava da razvijaju oblast u koju može da stane 12 milijardi barela nafte. To je bila prva aukcija koja se održala pod novim pravnim okvirom, što znači da "Petrogas" i Brazil imaju veću kontrolu nad svojim pronalazištima, koje mogu u rezervi da drže 100 milijardi barela nafte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA