SVE O MUBADALI: Gigant iz Emirata koji će u Beogradu graditi fabriku čipova! (FOTO)

Procenjuje se da kompanija iz Abu Dabija ima godišnji obrt od 55 milijardi dolara, a sfere njenog interesovanja su višestrane

  • 12

Srbija željno iščekuje najavljeni dolazak jedne od najpoznatijih kompanija sveta "Mubadala" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja će u Beogradu graditi fabriku avio-komponenata u kojoj će biti zaposleno više od 1.00o visokostručnih kadrova za platu od 10.000 evra!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u naredne četiri nedelje biti završeni pregovori sa kompanijom "Mubadala" o izgradnji fabrike avionskih komponenata u Srbiji.

- Reč je o fabrici avio-komponenata za "boing" i "erbas" koja bi trebalo da zaposli negde oko 600 ljudi. Mislim da smo našli mesto u Zemunu zato što je njima važno da bude blizu aerodroma. To je ključni razlog, inače bismo dali u nekom manje razvijenom mestu i manje razvijenom delu Srbije - rekao je Vučić u Abu Dabiju srpskim novinarima.

Vučić je tokom boravka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima razgovarao i sa prestolonaslednikom UAE Muhamedom bin Zajidom i predstavnicima kompanije "Mubadala" koji bi u Srbiji gradili fabriku čipova.

Sedište "Mubadale" nalazi se u Abu Dabiju, a sama kompanija je aktivan investitor u skoro svim sektorima i delovima sveta, radeći pri tome u partnerstvu sa brojnim svetskim organizacijama.

Zajednička nit koja se provlači kroz sve Mubadala investicije i imovinu je, kako navode iz kompanije "pružanje prilika sadašnje i buduće generacije".

Investiciona filozofija "Mubadale" je centrirana na osnivanju svetske klase partnerstva. Ova partnerstva obuhvataju širok spektar poslovnih inicijativa i zajedničke oblasti za saradnju sa vodećim preduzećima kao što GE, The Carlile Group, ukupno, Imperijal koledžu u Londonu, Boinga i Erbasa.

Telegraf je imao prilike da poseti pogone "Mubadale" u Abu Dabiju i da se na licu mesta uveri u njihov ogroman potencijal, kao i želju da ulažu u Srbiju.

Godišnji obrt Mubadale procenjuje se na 55 milijardi dolara, a samo u prošloj godini njihov profit porastao je za 1,1 milijardu dirhama (229.5 miliona dolara).

* SEKTORI MUBADALE:

- Vazdušno-kosmički prostor

- Nafta i gas

- Metali i rudarstvo

- Poluprovodnici

- Obnovljivi izvori

- Informacije i komunikacione tehnologije

- Zdravstvo

- Nekretnina

- Infrastruktura

- Investicije

- Finansijske usluge

- Komunalne usluge

- Logistika i transport

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • србија!!!!!@

    29. oktobar 2013 | 15:05

    @Ivan sta se ti bunis? Lepo pise mubadala trazi da ima aerodrom u blizini! Gde je aerodrom u presevskoj dolini?? Gde je aerodrom u kragujevcu?? Gde je aerodrom u subotici??? O cemu pricas ti covece

  • heisenberg

    29. oktobar 2013 | 14:58

    blizu aerodroma ce graditi, vranje nema aerodrom

  • Thrylos

    29. oktobar 2013 | 15:15

    Prvo procitaj tekst pa onda komentarisi. Arapi su izabrali tu lokaciju jer njima tako odgovara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA