PRIMILI 8.000 POZIVA: Grčka policija i dalje traga za roditeljima male Marije

Humanitarna organizacija "Dečiji osmeh" je preuzela brigu o maloj Mariji, ali još uvek nema ni traga o njenom poreklu

  • 0

Grčka policija pokušava da utvrdi identitet plavokose devojčice Marije koja je pronađena kod romskog para u gradu Farsala prošle nedelje, pa tako istražuje desetak prijavljenih slučajeva nestale dece u najmanje četiri zemlje da vidi da li se možda ona nalazi među traženima.

- Postoji desetak slučajeva nestale dece iz zemalja kao što su SAD, Švedska, Poljska i Francuska, koji se pažljivo istražuju, rekao je Panajotis Pardalis, predstavnik humanitarne organizacije "Dečji osmeh", koja je preuzela brigu o devojčici, a čiji je slučaj privukao pažnju širom sveta. Taj slučaj je pokrenut nakon što je grčka policija tokom rutinske provere u jednom romskom naselju u Farsali ugledala plavokosu devojčicu i posumnjala da ona nije romskog porekla, jer nije ličila na par koji se predstavio kao njeni roditelji.

Protiv romskog para juče je podignuta optužnica za otmicu devojčice koja se zove Marija. Hristos Salis (39) i Elefterija Dimopulu (40) poslati su u pritvor, posle saslušanja u sudu u Larisi, koji ih je optužio za otmicu devojčice. Njima preti kazna od 10 do 20 godina zatvora, ukoliko se ispostavi da su krivi, preneo je Frans pres.

Organizacija "Dečji osmeh" primila je više od 8.000 poziva širom sveta vezanih za slučaj Marije, rekao je Pardalis.

- Neki su zvali da daju informaciju i mi ćemo policiji preneti sve za šta smatramo da bi im bilo od pomoći. Drugi pozivi su od ljudi koji jednostavno žele da izraze saosećajnost, kazao je Pardalis i dodao - Ovaj slučaj je istakao problem i potrebu da se rešava. Postoje roditelji (nestale dece), koji godinama žive u agoniji.

U humanitarnoj organizaciji "Dečji osmeh", koja je preuzela brigu o devojčici, kažu da je dete zbunjeno i u šoku zbog promene sredine, ali da joj je sada mnogo bolje, nakon što je u četvrtak, tokom policijske kontrole, pronađena u kući u kojoj je živela u lošim i nehigijenskim uslovima nedaleko od Larise u centralnoj Grčkoj.

Romski par je, kako je saopštila policija, dosad stalno menjao priču o tome kako se Marija našla u njihovoj porodici, sa kojom nije ni u kakvom srodstvu, što je potvrdila i analiza DNK.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA