Proizvođač GMO hrane Monsanto potrovao Argentinu!

Pesticidi kompanije Monstanto uzrok su zdravstvenih problema kao što su degeneracije kod novorođenčadi ili rak u Argentini koja je pre deset godina uvele proizvode ove kompanije

  • 4

Pesticidi kompanije Monstanto uzrok su zdravstvenih problema kao što su degeneracije kod novorođenčadi ili rak u Argentini, zaključak je istraživanja.

Nedostatak zakonske regulative doveo je do prekomerne upotrebe pesticida kompanije Monsanto, zaključak je istraživanja agencije Asošiejted Pres (AP).

Iz dokumenta koji je predočio AP, pesticidi koji su korišćeni u blizini naselja zagadili su vodu i doveli do porasta zdravstvenih problema.

Provincija Santa Fe, koja je najveći proizvođač žitarica u Argentini , zabranjuje upotrebu pesticida na 500 metara od naselja. Pa ipak, predočeni su dokazi o upotrebi pesticida na razdaljini koja je bila čak 30 metara od naselja.

Učiteljica Andrea Drueta, koja živi u provinciji Santa Fe, rekla je za AP da su njena deca bila prekrivena pesticidima, nakon što su izašla iz bazena.

U prilog tome, studije pokazuju da je stopa zastupljenosti kancera dva do četiri puta veća u Santa Feu nego u ostatku zemlje, dok su u susednoj provinciji Čako, defekti prilikom rođenja dece učetvorostručeni, od kada je biotehnologija kročila u zemljoradnju pre jedne decenije.

Istraživanje je još pokazalo visok stepen poremećaja rada tiroidne žlezde i hronične respiratorne bolesti u Santa Feu.

Monsantov herbicid "Roundup", sadrži supstancu glifosat. Premda je proglašena bezopasnom, AP je pronašao da se ova supstanca u Argentini koristi na neprikladan način, koji je protivzakonit u Argentini.

Doktor Damijan Vernasi sa Medicinskog fakulteta univerziteta Rosario, rekao je za RT, da upravo upotreba ove hemikalije u "koktelima", odgovorna je za porast zdravstvenih problema.

Farmer Fabian Tomazi, koji je tri godine radio na spremanju upravo ovakvih koktela kojima su prskani usevi, sada pati od neurološkog poremećaja i na pragu je smrti.

- Pripremio sam milione litara ovog otrova bez ikakve zaštite, bez rukavica, maske, specijalnog odela. Nisam znao ništa - rekao je Tomazi. Kao odgovor na istraživanje, kompanija Monsanto izdala je saopštenje u kojem "osuđuje svaku upotrebu pesticida koja je protivzakonita" i napominje da je kompanija "privržena ideji odgovornog odnosa u komunikaciji sa klijentima u vezi sa propisnom upotrebom svojih proizvoda".

Argentina je bila među prvim državama koje su prihvatile biotehnologiju kompanije Monsanto kako bi povećala prinose u poljoprivredi, što ju je ubrzo dovelo na treće mesto po proizvodnji soje.

Danas je kompletan prinos soje u Argentini genetski modifikovan, kao i većina prinosa kukuruza i pamuka.

Argentinski farmeri koriste oko 2 kilograma pesticida po aru, što je duplo više nego što se koristi u SAD.

(Telegraf.rs / Izvor: RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ssss

    22. oktobar 2013 | 18:09

    Gdje je onaj ministar da da komentar na ovu vijest. Gmo=Zlo, zlo, zlo

  • Boki

    22. oktobar 2013 | 16:17

    Svaki pesticid je veoma jak otrov. Ako se ne koristi u skaldu da upustvom proizvodjaca, svakako moze biti opasan. Da bi pesticid bio efikasan on mora biti jak, a kada je jak on mora veoma pazljivo da se koristi. Kod nas se pasticidi jako nepravilno upotrebljavaju, ali se posledice ne znaju, verovarno ih ima...

  • Miki Mix

    30. januar 2014 | 16:53

    videcete da ce nova vlada dozvoliti rad Monsantu,i to je najmanje sto mogu da urade za ulazak Srbije u Eu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA