Prvi crnogorski gej traži azil u Kanadi zbog pretnji smrću

Zdravko Cimbajević, prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori, izjavio je da ne bi napuštao zemlju da je barem jedna osoba kažnjena nakon nereda na Prajdu

  • 14

Prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori i bivši direktor LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević, zatražio je azil u Kanadi zbog konstantnih pretnji smrću. Cimbaljević je, kako prenose podgorički mediji, kazao da redovno dobija pretnje smrću i da nadležni organi nemaju želje da zaustave te pretnje.

On je naveo da je zato odlučio da zatraži azil u Kanadi, gde je bio međunarodni predvodnik prajda u Vankuveru. Cimbaljević je kazao da ne bi tražio azil u Kanadi da je u Crnoj Gori osuđena makar jedna osoba za nasilje tokom budvanskog prajda.

- Da su optužili samo jednu osobu, ja se ne bih odlučio da idem, rekao je on, navodeći da vlast u Crnoj Gori mora početi da primenjuje zakon. Cimbaljević je početkom septembra podneo ostavku na mesto direktora LGBT Foruma progres, zbog, kako je tada naveo, nepodnošljive situacije usled konstantnih pretnji.

U Crnoj Gori do sada su održane dve gej povorke − u Budvi i u Podgorici, ali su se obe završile neslavnim bilansom − žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije, što je rezultovalo privođenjima, povredama i na kraju evakuacijom učesnika prajda.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    23. oktobar 2013 | 10:15

    Dobra mu fora. Eevo i ja trazim azil zbog pretnji smrcu

  • Andrija

    23. oktobar 2013 | 10:58

    Supak meraklijo samo idi...putuj..nasu drzavu nemozes menjati..a i nemas udarace po Crnoj Gori..ipak u Kanadi ces naci sebi kovaca da te kuje svake veceri...

  • MunjasRunjas

    23. oktobar 2013 | 11:24

    Sikter, ne vrta se nikad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA