Spaseno 700 emigranata kod obala Sicilije

Patrolni čamci su izveli pet operacija i spasili ljude, među kojima je bilo nekoliko desetina žena i dece, u moru između Sicilije i severne Afrike

  • 0

Italijanska mornarica i plovila obalske straže spasili su preko noći više od 700 emigranata u moru između Sicilije i severne Afrike, u trenutku kada kriza s ilegalnim imigrantima koja je ovog meseca odnela na stotine života ne pokazuje znakove jenjavanja.

Patrolni čamci su izveli pet operacija i spasili ljude među kojima je bilo nekoliko desetina žena i dece, saopštile su danas lokalne vlasti, a preneo Rojters.

Nekoliko stotina "ilegalaca" dovedeno je u već prenatrpan imigracioni prihvatni centar na južnom italijanskom ostrvu Lampeduza.

Italijanski premijer Enriko Leta je izvršio pritisak na lidere Evropske unije u Briselu da povećaju pomoć mediteranskim zemljama, među njima Italiji, Grčkoj i Malti, koje su podnele najveći deo krize, podsetila je britanska agencija.

Italija je povećala patroliranje u vodama između Libije, Tunisa i Italije otkako se više od 360 ljudi, većinom emigranata iz Eritreje, utopilo početkom oktobra kada je njihov brod pretrpeo brodolom u blizini Lampeduze. Drugi brod je potonuo sedam dana kasnije posle čega se, kako je procenjeno, oko 200 ljudi vode kao nestali.

Italijanski prihvatni centar na Lampeduzi, bori se da prihvati ogroman broj emigranata koji beže od građanskog rata ili nemira u Siriji, Egiptu ili drugim arapskim i afričkim zemljama. Oni pokušavaju da pređu Sredozemno more, često u krajnje nebezbednim plovilima i domognu se Italije.

Prema Ujedinjenim nacijama, više od 32.000 emigranata došlo je do sada, ove godine, brodovima do južne Italije.

(Telegraf.rs / Tanjug /Foto- Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA