IZRAEL: Znamo da nas Amerika prisluškuje, zašto se Evropa čudi!?

- Amerikanci sebe opravdano vide kao supersilu, ali pogrešno misle da mogu da rade što god hoće, uključujući prisluškivanje - rekao je bivši šef Mosada Dani Jatom

  • 2

U trenutku kada se gomilaju izveštaji da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala razgovore čak 35 svetskih lidera, uključujući i nemačku kancelarku Angelu Merkel, mnogi Izraelci smatraju da bi bilo naivno misliti da SAD nisu to isto činile i svom najbližem savezniku Izraelu.

Međutim, umesto ogorčenja viđenog u Francuskoj, Španiji i Nemačkoj, Izraelci se čine spremnim da prihvate mogućnost da ih je "Ujka Sem" prisluškivao.

I dok se svet pita da li je američki predsednik Barak Obama znao za čitav program prisluškivanja ili ne i u kojoj je meri špijuniranje zaustavljeno, u Izraelu su komentari usredsređeni na ulogu Izraela kao moguće žrtve američkog prisluškivanja, koje ta zemlja bolje izbegava nego drugi, i kao "agresora", koji se navodno ubacio u komunikacije Jelisejske palate.

- Mislim da je skoro univerzalna pretpostavka da svako pokušava da špijunira svakoga - izjavio je Mark Heler iz Instituta za nacionalne bezbednosne studije u Tel Avivu za Foks njuz.

- Pošto su SAD najsposobnije, onda je verovatno najbolje pretpostaviti da one čine (sada) ili su činile u prošlosti Izraelu, ono što su očito radile drugim prijateljima i saveznicima - kazao je on.

Heler je rekao i da ga čitava priča podseća na scenu iz filma "Kazablanka", u kojoj se šef policije šokira kada otkrije da se ljudi kockaju u kazinu.

Bivši šef obaveštajne službe Dani Jatom ocenio je da su sumnje opravdane.

- Amerikanci sebe opravdano vide kao supersilu, ali pogrešno misle da mogu da rade što god hoće, uključujući prisluškivanje - rekao je novinarima Jatom, bivši šef Mosada.

- Mogu vam reći s određenim saznanjem da Amerikanci slušaju svoje saveznike, uključujući Izrael - rekao je on.

Jatom smatra da SAD ne brinu ni o kome, sem o sebi i da kada "Amerikanci misle da imaju potrebu da prisluškuju nekoga, oni upravo to čine."

I dok Nemačka, Francuska i druge zemlje traže da SAD potpišu novi pakt o nešpijuniranju, izraelski komentatori i bivši obaveštajci se čude što su Evropljani tako iznenađeni.

Prema toj verziji događaja, svi saveznici špijuniraju druge sve vreme, ali Izraelci su jako oprezni i koriste bezbedne linije za razliku od mobilnih telefona, ne zato što se plaše iranskih špijuna, već da spreče da ih sluša NSA.

Sudeći po tome, Izrael zna da je žrtva, živi s tim kao deo igre, ali čini sve da ograniči špijuniranje NSA i misli da Evropljani preterano reaguju. Međutim, nije bilo izveštaja da NSA prisluškuje razgovore izraelskog premijera Benjamina Netninijahua, navodi "Džeruzalem post". Jatom, koji je dao ostavku nakon samo dve godine na funkciji, posle neuspelog pokušaja ubistva lidera Hamasa Kaleda Mašala u Jordanu 1987. godine, kaže da SAD žele da znaju šta izraelska administracija stvarno misli o pregovorima s Palestincima i potencijalnoj opasnosti po izraelsku bezbednost koju predstavlja nuklearni Iran.

- Važno je za njih da znaju šta Netanijahu stvarno misli o tim pitanjima - smatra Jatom.

Pod uslovom da se prihvati da SAD špijuniraju Izrael do izvesne mere, može li se isto tako pretpostaviti da je suprotno takođe istina? Heler sugeriše da je verovatno da Izrael isto do izvesne mere špijunira SAD, pod uslovom da pokuša usisavanje što je moguće više informacija.

U proceni štete koje špijuniranje Izraela od strane SAD ili bilo kog drugog saveznika može da nanese, Heler je rekao da bi bilo štetno za druge zemlje samo kad takve informacije dospeju u pogrešne ruke, odnosno ako procure do treće strane koja je neprijateljska jednoj ili obema stranama.

On smatra da je veliki deo evropske reakcije ili hipokrizija ili ljubomora.

Na kraju krajeva zato skoro svako preduzima koje god kontramere može, ako želi da sačuva tajne. U slučaju Evropljana, oni su takođe špijunilali prilično, rekao je Heler.

Na pitanje da li je Izrael žrtva ili agresor, komentator odgovara da je pomalo i jedno i drugo, a da pravi odgovor bez obzira na nastojanja Edvarda Snoudena neće ugledati svetlo dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dox

    29. oktobar 2013 | 16:46

    Ovo o prisluskivanju je smesno :-) Nije valjda stvarno da to nisu znali jos pre 2o tak godina :-)

  • Fdthy

    29. oktobar 2013 | 23:58

    Zato jer prave cirkus za domace potrebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA