Glamočić: GMO proizvodi mogu u Srbiju, ali pod strogom kontrolom

Kako je istakao ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dragan Glamočić, ovo nikako ne znači da će u Srbiji biti dozvoljeno gajenje GMO useva, ali će promet ovih proizvoda biti usklađen sa zakonodavstvom EU

  • 10

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dragan Glamočić izjavio danas u Briselu da će Srbija promeniti zakon kojim se zabranjuje uvoz proizvoda od genetički modifikovanih organizama (GMO), ali da će njihov promet biti strogo kontrolisan.

- Zakon o GMO koji trenutno važi u Srbiji nije bezbedan za potrošače i moraće da se menja -” rekao je Glamočić novinarima nakon susreta sa evropskim komesarom za zaštitu potrošača Tonijem Borgom i generalnim direktorom za poljoprivredu i ruralni razvoj Jeržijem Plevim.

Ministar je objasnio da ovo nikako ne znači da će u Srbiji biti dozvoljeno gajenje GMO useva, koje je i sada zabranjeno, ali da će promet GMO proizvoda biti usklađen sa zakonodavstvom EU.

- Postojaće precizno definisana regulativa, tako da zdravlje potrošača neće biti ugroženo ”- istakao je Glamočić i dodao da će uvoz GMO biti ograničen, a prodaja strogo kontrolisana.

On je ukazao da blanko zabrana proizvodnje i prodaje GMO proizvoda koja trenutno važi u Srbiji nije samo u neskladu sa pravilima EU i Svetske trgovinske organizacije (STO), nego sprečava uvoz neophodnih lekova.

“- Osamdeset do devedeset odsto svih lekova dobijaju se iz genetski modifikovanih organizama ”- rekao je on, i dodao da će GMO proizvodi koji se nađu u prodaji biti jasno obeleženi, tako da će potrošači znati šta kupuju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hajduk

    29. oktobar 2013 | 16:27

    Znaci treba pobiti sve zlotvore koji nam guraju GMO pacovskim kanalima . To je jedino resenje.

  • русија

    29. oktobar 2013 | 16:31

    тровачи

  • Desko

    29. oktobar 2013 | 16:39

    Alo bre jedite ga VI pod strogim nadzorom ...mi imamo opasnu inspekciju !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA