TELEGRAF NA KOMEMORACIJI TIJANIĆU: Ko će sada izazivati zazor kod političara? (FOTO)

Od Aleksandra Tijanića se u Skupštini grada oprostili, između ostalih, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Dragan Đilas, Vuk Drašković, Vlade Divac, Radoš Bajić, Siniša Pavić

  • 4

Sat vremena pre zakazane komemoracije povodom smrti Aleksandra Tijanića, ispred Skupštine grada gužva. Snimatelji kraj televizijskih kombija, fotografski blicevi sevaju sa svih strana...

Prvom čoveku nacionalnog servisa došle su da odaju poslednju počast brojne ličnosti iz javnog i političkog života. Pored najbližih saradnika, prvi je utisak da se u velikoj sali Skupštine grada, koja je bila mala da primi sve koji su došli, ipak našlo najviše političara.

U prvom redu tik uz Tijanićevu porodicu, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, do njega predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Saveta RRA vladika Porfirije, bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, predsednik DS i gradonačelnik Beograda u tehničkom mandatu Dragan Đilas, a na drugom kraju prvog reda predsednik SPO Vuk Drašković i predsednik političkog saveta DS Dragoljub Mićunović.

Na velikom video-bimu Tijanićeva fotografija sa natpisom "Mala igra reči", a među više od stotinak građana i ugledne ličnosti iz sveta sporta, kulture, književnosti i zabave: Vlade Divac, Ljubivoje Ršumović, Radoš Bajić, Siniša Pavić, Rada Đuričin, Zoran Simjanović, Aleksandar Timofejev, Željko i Jovana Joksimović.

Petnaestak minuta nakon 12 časova uz poziv na odavanje pošte prvom čoveku RTS-a minutom ćutanja, prisutnima se obratio član Upravnog odbora nacionalne televizije Slobodan Marković.

- Borba za javni servis je za njega bila borba za modernu i evropsku Srbiju i u tom smislu je bio moderni patriota - rekao je, između ostalog, Marković, završavajući svoj govor time da to da li će javni servis opstati u kapacitetu u kojem ga je s mukom stvorio Tijanić zavisi od Srbije i političke elite!

Na njegove reči nadovezala se i glavna i odgovorna urednica "Politike" Ljiljana Smajlović, koja je opraštajući se sa dugogodišnjim kolegom i prijateljem, Aleksandra Tijanića nazvala "junakom našeg doba, ali ne bez mane". U kratkom obraćanju istakla je da se boji da je sa Tijanićem nestao Beograd u koji se dolazi bez ičega, osim sa "drskošću, energijom i čudesnim darom", ali i bojazan da posle njega neće biti onih koji će biti kadri svojim autoritetom da izazivaju zazor kod političara.

Najbliži Tijanićev saradnik, glavni i odgovorni urednik informativnog programa te televizije Nenad Stefanović opisao ga je kao autentičnog i neponovljivog čoveka.

- Neumorno je radio da sebi skrati život. Imao je temperament koji nije mogao da se penzioniše i vizije koje mu nisu dale da miruje - istakao je Stefanović, poručujući onima koji su ga osporavali jer nije imao fakultetsku diplomu da je bio najobrazovaniji čovek kojeg je sreo i kojem su profesori "skidali kapu".

Ovim rečima završena je komemoracija. U holu RTS-a otvorena je knjiga žalosti, a voditelj "Dnevnika" Vladimir Jelić obavestio je sve prisutne da će Aleksandar Tijanić biti sahranjen u petak u 15 sati na Novom groblju u Beogradu, dok će urna naknadno biti položena u Aleji zaslužnih građana.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lekar

    31. oktobar 2013 | 18:09

    Ovaj nesrecnik joksimovic u pocepanim farmerkama na komemoraciju o Boze blagi.

  • Pedja-PFC

    31. oktobar 2013 | 16:13

    Otisao "ozbiljan" igrac-ostala boranija!

  • Kole

    31. oktobar 2013 | 17:08

    Sto nisu pozvali iskomplexiranu Biljanu Srbljanovic koja kaze da je Tijanic zlocinac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA