Snouden svedoči o špijuniranju Angele Merkel (FOTO)

Poslanik nemačkog parlamenta iz opozicione stranke Zelenih tvrdi da mu je, nakon sastanka u Moskvi, bivši službenik NSA preneo da "mnogo zna". Ali, Snouden neće moći da izađe iz zemlje da bi svedočio, jer bi time izgubio izbeglički status

  • 3

Odbegli bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden spreman je da svedoči o tome kako su SAD špijunirale nemačku kancelarku Angelu Merkel, izjavio je poslanik nemačkog parlamenta iz opozicione stranke Zelenih Hans Kristijan Štrebele. Ali, Snouden neće moći da otputuje u Nemačku da bi dao iskaz, već bi sa njima mogao da razgovara u Rusiji.

Pozivajući se na neimenovane izvore, agencija Interfaks je javila da je putovanje u Nemačku nemoguće za Snoudena, koji je u avgustu dobio azil u Rusiji. Isključeno je da Snouden putuje van Rusije, u tom slučaju bi izgubio bi izbeglički status i američki saveznici bi mogli da ga isporuče SAD. Prema rečima izvora, kancelarija državnog tužilaštva Nemačke bi, u principu, mogla da u Rusiju pošalje predstavnike ili da u pismenoj formi dostavi pitanja Snoudenu, prenela je agencija AFP.

Štrebele je izjavio i da je on spreman da svedoči pred američkim Kongresom kako bi se rasvetlile "eventualne ozbiljne optužbe". Kaže da je na njegovo pitanje da li je spreman da iznese poverljive informacije pred nemačkim parlamentom istakao da bi više voleo da o tome najpre govori pred odborom američkog Kongresa.

Štrebele je saopštio za mogućnost Snoudenovog svedočenja posle jučerašnjeg sastanka sa njim u Moskvi, prenela je agencija RIA Novosti.

U izjavi za ARD, Štrebele je rekao da je Snouden izrazio spremnost da pomogne u istrazi o špijuniranju i jasno mu preneo da "mnogo zna", ali da bi "okolnosti trebalo da se raščiste".

U saopštenju iz kabineta poslanika iz partije Zelenih se navodi da je Snouden, koji je obelodanio poverljive podatke o programu američke agencije za nadgledanje telefonske komunikacije i internet prepiske, uručio pismo Štrebeleu "za nemačku vladu i nemačkog saveznog javnog tužioca", prenela je agencija Rojters.

Štrebele je, posle susreta sa Snoudenom, postavio na Tviter nalogu fotografiju njih dvojice u Moskvi. Agencija AP je podsetila da su opozicioni Zeleni bili najveći kritičari postupaka američke NSA.

Agencija AP je podsetila da su opozicioni Zeleni bili najveći kritičari postupaka američke NSA.

Angela Merkel je ranije ove nedelje poslala svoje vrhunske službenike Ministarstva inostranih poslova i savetnike obaveštajne službe na razgovore u Vašington o navodima da je NSA prisluškivala njen mobilni telefon, što je izazvalo ogorčenje u Nemačkoj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cash®

    1. novembar 2013 | 08:58

    Snouden ide ispravnim putem, osim ako ga ne eliminišu izdajom.

  • Vrach

    1. novembar 2013 | 08:38

    Ne samo to vec poseduju I njene privatne fotografije.

  • Kojot

    2. novembar 2013 | 05:53

    Jel to ista ona vanzemaljka koja jos dok je milila da samo podrzava tudje spihuniranje, izjavila da to kao nema i to sa "vanzemaljskim facama uhvacena u delu" ...podrzavala i svoje spiuniranje. Smradovi fasisticki

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA