GDE SE NAORUŽAVAJU NAVIJAČI? Prodaju baklje i topovske udare preko Fejsa i Jutjuba!

Cene variraju od kvaliteta i proizvođača, a kreću se od 250 dinara za strob do 1.500 dinara, koliko koštaju najkvalitetnije baklje. Ukoliko želite da nabavite jedan ovakav rekvizit, neophodno je da pošaljete poruku preko društvenih mreža, nakon čega stižu upustva kako da uplatite novac

  • 10

Od odigravanja 145. derbija na kome su viđene užasne scene nasilja, svi mediji su puni slika i snimaka paljevina s "Marakane", kao i bakljada navijača večitih rivala. Oba kluba su dobila drakonske kazne, a stručnjaci se pitaju šta će se sledeće desiti, odnosno kada će pasti nova žrtva.

I dok mediji pišu, a navijači se tuku i prave incidente, neko upravo na pirotehničkim sredstvima dobro zarađuje. Pošto se kod nas pirotehnika i te kako troši na fudbalskim stadionima, očigledno je ovaj vid privređivanja u naglom porastu, pa se tako baklje, strobovi i topovski udari mogu naručiti i preko društvene mreže Fejsbuk!

Cene variraju od kvaliteta i proizvođača, a kreću se od 250 dinara za strob, do 1.500 dinara, koliko koštaju najkvalitetnije baklje.

Ukoliko želite da nabavite jedan ovakav rekvizit, neophodno je da pošaljete poruku preko ove društvene mreže, nakon čega ćete dobiti upustva kako da uplatite novac i preuzmete pošiljku.

Inovativniji prodavci su se dosetili, pa su napravili i video-prezentacije ovih pirotehničkih sredstava, kako bi se potencijalni kupci uverili u kvalitet proizvoda. Ukoliko se kupuje na veliko, kao svaki dobar privrednik, ovaj prodavac nudi i popust!

Dovoljno je da imate brzi internet i da na Jutjubu ukucate "prodajem baklje". Dobićete prodavce, kao i linkove sa stranicama na kojima se detaljno možete upoznati s ponudom. U okviru svega je naravno i video-klip u kojem se vidi kako se upotrebljava proizvod.

Podsetimo, osoba koju policija uhvati s bakljom na samom stadionu može da dobije od šest meseci do nekoliko godina zatvora, uz zabranu posete stadionima. Osobe, kod kojih se pronađu baklje i ostale naprave van stadiona, kao što je bio slučaj na poslednjem derbiju, kažnjavaju se kaznom od 15 do 30.000 dinara.

Inače, pirotehnička sredstva se legalno prodaju u prodavnicama koje imaju sve dozvole za ovakav vid delatnosti. U jednoj od njih rečeno nam je da se mlađima od 18 godina ne prodaju pirotehnika prve kategorije, dok se sredstva koja spadaju u drugu klasu prodaju isključivo maloletnim licima u prisustvu roditelja.

- Svi naši proizvodi su legalni i imaju deklaraciju na kojoj se nalazi datum proizvodnje i rok trajanja, poreklo robe i ko je uvoznik, kao i uputstvo za korišćenje, pa je mogućnost povređivanja svedena na minimum - kazali su nam u ovoj radnji.

Uprkos velikom riziku od povreda, ova sredstva se učestalo upotrebljavaju, a nemali broj korisnika su maloletnici. Tako najčešće i dođe do ozbiljnih povreda pri korišćenju, jer temperature koje ove paklene naprave dostižu prilikom gorenja su iznad 1.000 stepeni Celzijusovih.

Prema rečima lekara, neprofesionalnim rukovanjem bakljama najčešće nastaju opekotine visokog stepena, povrede prstiju i šake, kao i trajno oštećenje vida.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    6. novembar 2013 | 21:40

    Mnogo ste dosadni sa tim bakljama vise...

  • mmm

    6. novembar 2013 | 22:18

    Ja kupujem baklje za rodjendane, a ne za tribinu. Sta cemo sada? :-D

  • inkognito

    7. novembar 2013 | 00:18

    Ja kupujem za u planinu,kad idem u lov na medvedi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA