BRAZIL: Mi špijuniramo drugačije od SAD

Za aktivnosti brazilskih agenata, ministar pravde rekao je da nisu imale "obeležje špijunaže" i da su imale za cilj da se ustanovi da li "druge zemlje špijuniraju Brazil", a ovu informaciju je podržao i američki Stejt department

  • 0

Brazilski ministar pravde Žoze Eduardo Kardoso pokušao je da odbrani špijunske aktivnosti svoje zemlje, tvrdeći da je špijuniranje Brazila "potpuno drugačije" od onog koje izvode Sjedinjene Američke Države.

Kardoso je u izjavi novinarima naveo da su agenti koji su fotografisali američke, ruske i druge diplomate u Brazilu radili u skladu sa zakonom, prenosi BBC.

Ministar kaže da je pogrešan svaki pokušaj da se izjednače brazilske i američke aktivnosti.

- Ja to vidim kao potpuno drugačiju situaciju. Ono što se dogodilo Brazilu i drugim zemljama je kršenje zakona. Elektronska pošta i telefonski pozivi su praćeni, što predstavlja povredu suvereniteta brazilske države - objašnjava Kardoso.

Za aktivnosti brazilskih agenata rekao je da nisu imale "obeležje špijunaže" i da su bile imale za cilj da se ustanovi da li "druge zemlje špijuniraju Brazil". Oglasio se i američki Stejt department, koji je ocenio da su aktivnosti Brazila "bile rutinskog karaktera".

- Kao što smo naveli i u prošlosti, sve države prikupljaju obaveštajne podatke - kaže se u saopštenju, u kome je naglašena potreba da SAD i Brazil "ojačaju partnersku saradnju".

Dnevni list "Folja de Sao Paolo" preneo je ove nedelje da je brazilska bezbednosna agencija Abin špijunirala osoblje ruske i iranske ambasade u Brazilu. Prema navodima pomenutog lista, dokumenti sadrže detalje o desetak operacija prisluškivanja, sprovedenih 2003. i 2004. godine, za vreme mandata bivšeg predsednika Luisa Inasija Lula da Silve. List navodi da su brazilski agenti pratili i fotografisali osoblje ambasada Rusije i Irana.

Svetski mediji su nedavno preneli otkrića bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena o tome da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala brazilsku predsednicu Dilmu Rusef, zbog čega je ona otkazala planiranu posetu Vašingtonu.

List "Folja de Sao Paulo" ipak navodi da je obim špijuniranja koje je sprovela brazilska agencija bio "skroman" i da "nikako ne može da se poredi sa sofisticiranom špijunskom strukturom NSA".

List "Njujork tajms" pak navodi da je ovo otkriće brazilskih medija dovelo Brazil u "nezgodan položaj" pošto je prethodno oštro kritikovao američke vlasti iz istog razloga.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA