Proširena optužnica za ratne zločine na Kosovu

Specijalni sud u Beogradu proširio je optužnicu protiv Toplice Miladinovića, komandanta 177. redovne jedinice Vojske Jugoslavije (VJ), tereteći ga da je izdao naređenje za dva napada na sela sa ciljem da se prisilno izmesti albansko stanovništvo sa tog područja

  • 2

Izmenjenom optužnicom, Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu tereti bivšeg komandanta Vojske Jugoslavije Toplicu Miladinovića da je 1999. godine izdao naređenje za napade na četiri sela na Kosovu u kojima je ubijeno najmanje 100 albanskih civila.

U predmetu protiv jedanaestorice optuženih za ubistvo najmanje 100 kosovskih Albanaca počinjeno u proleće 1999. godine u selima Zahač, Pavlan, Ljubenić i Ćuška, Specijalni sud u Beogradu proširio je optužnicu protiv Miladinovića, komandanta 177. redovne jedinice Vojske Jugoslavije (VJ), tereteći ga da je izdao naređenje za dva napada na sela s ciljem da se prisilno izmesti albansko stanovništvo s tog područja.

- Prvu naredbu izdao je dana 1. aprila 1999. za napad na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti koje je živelo u selu Ljubenić, a drugu izdao dana 14. maja 1999. za napad na civlino stanovništvo albanske nacionalnosti u selima Ćuška, Pavlan i Zahač, sve u opštini Peć - navedeno je u novoj optužnici.

U prethodnoj verziji, Miladinović nije bio optužen za napad na Ljubenić.

Predmet protiv bivših pripadnika 177. jedinice VJ-a, Teritorijalne odbrane i interventne jedinice takozvanih “Šakala” trenutno je najveće suđenje za ratne zločine koje se vodi pred sudom u Beogradu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije smatra Miladinovića, Srećka Popovića, Slavišu Kastratovića, Bobana Bogićevića, Radoslava Brnovića, Veljka Korićanina, Abdulaha Sokića, Milojka Nikolića, Sinišu Mišića, Dejana Bulatovića i Ranka Momića odgovornim za ubistva, pljačke i proterivanje većeg broja Albanaca sa područja oko Peći tokom sukoba sa Oslobodilačkom vojskom Kosova (OVK).

U proširenoj optužnici Mišić je okrivljen i za učešće u streljanju civila u Ljubeniću, gde su ubijene najmanje 43 osobe, i nezakonito prisvajanje vozila marke "tojota" u selu Ćuška. Takođe, Sokić je optužen za ubistvo dve osobe u Ćuškoj.

U novoj optužnici pominju se imena još petoro ljudi - Nenada Lekića, Vladana Krstovića, Lazara Pavlovića, Milana Ivanovića i Predraga Vukovića – protiv kojih Tužilaštvo vodi istragu pod sumnjom da su učestvovali u napadima.

Krstović, komandant srpske Žandarmerije, uhapšen je u maju ove godine pod sumnjom da je počinio ratne zločine, ali je pušten dan kasnije. Lekić, Krstović, Pavlović i Ivanović, sa izuzetkom Vukovića koji je u bekstvu, biće pozvani kao svedoci na preostalim ročištima.

Tužilaštvo je odustalo od optužbe protiv Vidoja Korićanina i Zorana Obradovića.

Proces za zločine u selima Ćuška, Pavlan, Zahač i Ljubenić traje već tri godine, ali se, prema rečima predsedavajućeg sudije Snežane Nikolić Garotić, završne reči očekuju do kraja ove godine.

Suđenje će se nastaviti 25. novembra.

(Telegraf.rs / Izvor: balkaninsight.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mswe

    6. novembar 2013 | 13:57

    Dali je pravda ista za sve?

  • Paki

    6. novembar 2013 | 22:16

    Najvise presuda napraviste za nas narod a svi ostali narodi koji su bili u ratnim sukobima s nama cuvaju svoje veterane i ne osudjuju.I to je neka pravda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA