MIHAJLOVIĆ: Vlada i "naftaši" protiv "crnog" tržišta

Ministarka energetike Zorana Mihajlović i predstavnici Udruženja naftnih kompanija Srbije ocenili su da je neophodno integrisati rad svih ministarstava u čijoj nadležnosti su propisi vezani za funkcionisanje tržišta nafte, kako bi se unapredila konkurencija i stalo na put "crnom" tržištu goriva

  • 2

Ministarka energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa predstavnicima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) o suzbijanju crnog tržista goriva.

- Na sednici je zajednički zaključeno da je neophodno ostvariti potpuno integrisani rad svih ministarstava u čijoj nadležnosti su propisi vezani za funkcionisanje tržišta nafte i derivata nafte, kako bi se stvorio još povoljniji ambijent za poslovanje, unapredila konkurencija i kako bi se jednom zauvek stalo na put crnom tržištu goriva", saopštilo je Ministarstvo.

Mihajlovićeva je najavila da će Ministarstvo na čijem je čelu već narednih dana organizovati sastanak predstavnika više ministarstava i da će tom prilikom biti sagledani predlozi Udruženja za unapređenje tržišta, kao i da će od Komisija za zaštitu konkurencije zatražiti odgovor, zbog čega nije blagovremeno odgovorila na Inicijativu UNKS-a za pokretanje postupka ispitivanja povrede konkurencije.

Ona je podsetila da će uskoro započeti realizacija projekta markiranja goriva na nacionalnom nivou, što će olakšati rad svim energetskim subjektima koji dosledno poštuju propise, jer će u velikoj meri biti smanjen pritisak nelojalne konkurencije crnog tržišta.

Predstavnici Udruženja naftnih kompanija Srbije koje između ostalih čine relevantne kompanije OMV Srbija, Lukoil Srbija, Mol Srbija, EKO Serbija, Petrobart, ukazali su na potrebu stvaranja ambijenta koji će zaštititi postojeće investicije, stimulisati nove i tako u interesu čitavog društva obezbediti razvoj tog segmenta tržišta.

Kompanije članice UNKS-a su do sada u Srbiji investirale više od 437 miliona evra.

Zahvaljujući članovima UNKS-a obezbeđena je prekogranična konkurencija, a kroz mrežu skladišta, veleprodaju i maloprodaju goriva, kao i proizvodnju tečnog naftnog gasa kompanije ostvare godišnji prihod od oko 175 milijardi dinara.

S obzirom na to da je u pitanju promet akcizne robe, veliki deo ovog prihoda, ili oko 80 milijardi dinara je 2012. uplaćeno u budžet.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA