Na Kosovu prodaju legalno ajfon, dok Srbija gubi 35 miliona evra godišnje!

U Srbiji ima oko 250.000 "ajfona na crno". Na Kosovu zarađuju na našim propustima, a Srbija nema uvoznika ovih uređaja, jer oni koji su pokušali da uvezu ove telefone nailaze na prepreke RATEL-a, koji zahteva obimnu, poverljivu i nemoguću tehničku dokumentaciju

  • 43

Dok u Srbiji nije dozvoljen uvoz "ajfon" telefona, kosovski operateri ih uveliko prodaju. Time Srbija direktno gubi oko 35 miliona evra, saznaje Telegraf.

I dok na Kosovu zarađuju na našim propustima, Srbija nema uvoznika “ajfon” uređaja, jer oni koji su pokušali da uvezu ove telefone nailaze na prepreke RATEL-a, koji zahteva obimnu i poverljivu tehničku dokumentaciju proizvođača prilikom uvoza mobilnih telefona.

I tako, iako u Srbiji trenutno ima oko 250.000 “ajfon” uređaja, najprodavaniji telefon u svetu na srpskom tržištu može da se nabavi samo na crno.

Inače, prema ranijem pisanju "Njujork tajkmsa" brojni bivši američki zvaničnici koji su 90-ih "branili" Kosovo vratili su se na jug u želji da učestvuju u poslovima sa telekomunikacijama, te je cela priča izgleda potpomognuta i iz inostranstva.

RATEL ovaj problem vide iz nekog drugog ugla.

- Srbija primenjuje soptsvene standarde zasnovane na evropskim standardima – kažu u RATEL-u, i dodaju da nije njihova krivica što nema “ajfona” u Srbiji.

- To što nema “ajfona” pitanje je za operatere, s obzirom na to da ni u jednoj državi nije mogao legalno da se nabavi sve dok proizvođač, kompanija “Epl”, nije zaključila partnerski ugovor s nekim od operatera mobilne telefonije u toj zemlji. Drugim rečima, u pitanju je poslovna politika proizvođača, s jedne strane, i domaćih mobilnih operatera s druge – navode u RATEL-u.

Prema saznanjima Telegrafa, pojedine domaće kompanije aplicirale su kod RATEL-a za uvoznu dozvolu, ali su odbijene!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • komsijin WiFi

    10. novembar 2013 | 11:56

    Kosovo ce pre u evropsku uniju nego srbija imaju pomoc sa svih strana

  • Bracala

    10. novembar 2013 | 11:58

    Telekom, Telenor i VIP ne zele da prodaju apple-ove uredjaje jer imaju dobre ugovore sa samsungom i htc-om, tako da u tim poslovnim odnosima treba traziti razlog. Klasicno sprecavanje konkurencije.

  • Sloba

    10. novembar 2013 | 12:07

    Samo da pojasnim, Aple traži da deo procenta od ugovora sa korisnikom za mobilni broj ide I toj kompaniji što je van svake pameti. Eto zašto zvanično nema iphona kod nas, a iskreno tvrdnja u textu da je najprodavaniji tel nije tačna, ubedljivo čak duplo prodavaniji su telefoni kompanije samsung. Proverite!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA