FRANCUSKA: Uhapšeno 70 demonstranata, Oland izviždan (FOTO)

Francuski predsednik Oland je, na svečanoj ceremoniji povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, nadgledao smotru oko Trijumfalne kapije i polagao venac na grob neznanog junaka, kada su okupljeni demonstranti bukom tražili njegovu ostavku

  • 0

Na Dan obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu je uhapšeno 70 demonstranata tokom ceremonije kod Trijumfalne kapije, gde su okupljeni izviždali francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Sukobi između policije i demonstranata izbili su dok je povorka sa francuskim predsednikom prolazila Jelisejskim poljima do groba neznanom junaku kod Trijumfalne kapije u centru Pariza. Neki od demonstranata uzviknuo je "Oland, povuci se s vlasti" i "socijalista diktator".

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals potvrdio je da su u protestima učestvovali pripadnici ekstremne desničarske grupe koji se protive vladinoj politici i stavu o istopolnim brakovima.

- Danas na aveniji Jelisejska polja nekoliko desetina ljudi povezani sa krajnjim desničarima nisu hteli da poštuju ovaj trenutak sećanja i okupljanja - rekao je Vals novinarima, i ocenio da je ponašanje demonstranata "neprihvatljivo", prenela je agencija Rojters.

Jedan od prisutnih demonstranata rekao je za lokalnu televiziju da su buka i zviždanje bili isključivo namenjeni Olandu.

- Mislim da je apsolutno sramno da nemamo pravo da javno izrazimo svoje mišljenje, a da ne budemo uhapšeni. Reći ''Oland, povuci se (s vlasti) nije uvredljivo''. Stičemo utisak da nas on ne sluša, pa smo morali da protestujemo - rekao je jedan od demonstranata, koji nije naveo zašto su okupljeni tražili Olandovu ostavku.

Oland je, na svečanoj ceremoniji povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, nadgledao smotru oko Trijumfalne kapije i polagao venac na grob neznanog junaka, kada su ga okupljeni izviždali.

Oland je ignorisao ovaj protest, navodi AP i podseća da je popularnost francuskog predsednika značajno opala zbog malog ekonomskog rasta, visokih poreza i rasta nezaposlenosti u Francuskoj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA