Prvi digitalni TV signal od 2014.

- Sve zavisi od brzine obezbeđivanja novca - kaže državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević

  • 5

Prva faza gašenja analognog televizijskog signala u Srbiji i prelaska na digitalni očekuje se u drugoj polovini 2014. godini, ali će to zavisiti od brzine obezbeđenja finansijskih sredstava, rekao je državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

- Kada bismo danas imali precizno određena finansijska sredstva, imali bismo i tačan datum, tako da sve zavisi od brzine obezbeđivanja novca - rekao je Lazarević za "Danas".

Na pitanje u koliko će se faza odvijati prelazak na digitalni signal, Lazarević navodi da će radna grupa zadužena za Plan prelaska s analognog na digitalno emitovanje TV signala ovih dana intezivirati rad i da očekuje da ćemo u roku od mesec ili dva znati tačno kako će isključivanje biti sprovedeno.

- Proširena Inicijalna mreža, koja je prošle sedmice puštena, podrazumeva emitovanje digitalnog signala sa 35 emisione lokacije i pokrivanje 75 odsto populacije - naveo je Lazarević.

On, takođe, ukazuje da bi posledice, ako ne bismo stigli da završimo digitalizaciju do 2015, bile ozbiljne.

- Kako su se neke susedne zemlje već digitalizovale ili su blizu završetka procesa, njihov digitalni signal može praktično "pokriti" naš analogni, tako da građani Srbije koji žive pre svega u pograničnim oblastima ne bi bili u mogućnosti da primaju TV signal - objašnjava Lazarević.

On kaže i da još nije doneta konačna odluka na koji način će država pomoći građanima da nabave STB uređaj bez kojeg neće moći da prime digitalni TV signal i da će i to zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    18. novembar 2013 | 10:50

    Svejedno je, ionako će 70% Srbije biti u medijskom mraku posle digitalizacije, jer para da se priušti adapter od 100€ nema, a kamoli TV od 500€ i više.

  • Boki

    18. novembar 2013 | 09:22

    A moze li neko da objasni neke stvari koje nikome nisu jasne u vezi tog signala. Prvo, sta sve od opreme treba? Drugo, da li to treba i za kablovsku televiziju? Trece, da li to vazi sa sve kanale ili samo za nacionalnu frekveciju? Cetvrto, koji tv uredaji mogu fabricki da primaju taj signal?

  • Boki

    18. novembar 2013 | 14:22

    E ima jos jedna nesuglasica. Bilo je reci da ce taj nas digitalni signal biti druge generacije koji tek sada pocinje da se emituje u svetu. Svi novi televizori koji se sada kod nas prodaju imaju mogucnost prijema signala prve generacije, a drugu ne podrzavaju. Po tome nijedan novi televizor ne moze da prima taj novi signal... Da li je to tacno i da li je moguce da se na trzistu dozvoljava prodaja televizora koji nece moci da se gledaju sledece godine, bez to risivera mislim?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA