Pre 22 godine JNA ušla u Vukovar (FOTO)

Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 odsto grada

  • 16

Pre 22 godine jedinice JNA ušle su u Vukovar čime su okončane tromesečne borbe u kojima su poginule hiljade ljudi, a gotovo čitav grad je razrušen.

Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 odsto grada.

U opsadi Vukovara učestvovalo je oko 30.000 vojnika JNA i veliki broj pripadnika teritorijalne odbrane i paravojnih snaga, dok su hrvatske snage, prema procenama, najpre brojale 1.800 ljudi, ali su s vremenom bitno narasle.

Sa hrvatske strane komandant odbrane Vukovara bio je Mile Dedaković Jastreb, a komandant kriznog štaba Tomislav Merčep.

Ukazom Predsedništva SFRJ, na svečanosti 7. decembra 1991. u kasarni "Maršal Tito" u Beogradu dodeljeno je 260 odlikovanja i priznanja vojnicima i starešinama koji su učestvovali u "operaciji Vukovar" i po 75 ordena i medalja za hrabrost.

Civilna vlast u Vukovaru je uspostavljena početkom decembra 1991. godine. Doneta je odluka da Vukovar bude administrativni centar "Srpske oblasti Slavonije, Baranje i zapadnog Srema".

Predsednik "vlade" te oblasti bio je Goran Hadžić, a Slavko Dokmanović bio je predsednik Skupštine opštine Vukovar i član te "vlade".

U organizaciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Budimpešti su 8. avgusta 1992. predsednici vlada SR Jugoslavije i Hrvatske Milan Panić i Mate Granić potpisali Sporazum o razmeni ratnih zarobljenika.

Za zločine u Vukovaru Međunarodni tribunal u Hagu je optužio nekadašnjeg gradonačelnika tog grada Slavka Dokmanovića, trojicu bivših oficira JNA - Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića, i bivšeg predsednika "vlade" te oblasti Gorana Hadžića.

Dokmanović je uhapšen u junu 1997, a godinu dana kasnije izvršio je samoubistvo u pritvorskoj jedinici Tribunala. Mile Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora, Veselin Šljivančanin pravosnažno na 10 i u međuvremenu je pušten na prevremenu slobodu, a Miroslava Radića Haški tribunal je oslobodio krivice.

Pred srpskim pravosuđem 15 osoba je pravosnažno osuđeno na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina na teritoriji Vukovara 1991, a u toku je veći broj istraga zločina počinjenih u tom gradu.

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović posetili su Vukovar 4. novembra 2010. i na Ovčari položili vence na spomen-obeležje za oko 200 ubijenih hrvatskih zarobljenika i civila. Tadić se na Ovčari kod Vukovara izvinio porodicama svih nevino stradalih žrtava na tom poljoprivrednom dobru 1991.

Dolazak na ovogodišnji mimohod najavio je hrvatski general Mladen Markač, koji je sinoć prisustvovao Tompsonovom koncertu, ali ne i Ante Gotovina, koji od puštanja iz zatvora Haškog tribunala, iako je obećao, nijednom nije boravio u Vukovaru.

Žene u crnom najavile su da će na Trgu republike u Beogradu "u crnini i ćutanju" obeležiti godišnjicu zločina počinjenih tokom ratnih sukoba u Vukovaru.

(Telegraf.rs / Izvoer: B92, Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Bego

    18. novembar 2013 | 11:57

    Znaci 3 mjeseca hrabra jugoslovenska (srpska)armija od 30 000 ljudi borila se protiv 1800 do "zuba naoruzanih vanzemaljaca".90%grada razruseno neprekidnom artiljerjskom vatrom .Drugovi moji ...za ovakav podvig....treba hrabrost.

  • Marrina

    18. novembar 2013 | 11:18

    A sto se hrvatski politicari ne izvinu porodicama stradalih od drugog svetskog rata pa sve do i posle oluje?Dokle bre vise da sva krivica bude na nasoj strani...U ratu uvek ima dve strane prema tome ubijali su svi i svi treba da odgovaraju...Ovako ispada da su srbi sami sebe ubijali i proterivali..

  • Bata Raka

    18. novembar 2013 | 11:00

    Dogodine opet!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA