Rusija pooštrava kazne za roditelje koji deci daju alkohol

Ruski parlament usvojio je zakon za sprečavanje ilegalne proizvodnje i zaštitu adolescenata od korišćenja alkohola kojim predviđa krivičnu odgovornost za osobe, uključujući roditelje, koji uvlače maloletnike u redovno korišćenje alkoholnih pića, uključujući pivo

  • 1

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, usvojio je nacrt zakona o pooštravanju krivične i administrativne odgovornosti za prekršioce u oblasti proizvodnje i prodaje alkohola, koji predviđa strože kazne za roditelje čija deca koriste alkohol.

Cilj tih amandmana je da se ispune dva glavna zadatka državne politike za suzbijanje potrošnje alkohola - sprečavanje ilegalne proizvodnje i zaštita adolescenata od korišćenja alkohola, rekao je član Državne dume Vjačeslav Timčenko iz redova stranke Jedinstvena Rusija.

Usvojeni nacrt zakona predviđa konfiskaciju novca i druge imovine, stečene proizvodnjom, skladištenjem, transportom i prodajom ilegalnog alkohola.

Predviđena je i krivična odgovornost za proizvodnju i korišćenje falsifikovanih akciznih markica za alkoholne proizvode. Ti prekršaji će podlezati kazni do tri, odnosno do pet godina zatvora, prenela je agencija Itar-Tas s.

Novi zakon predviđa krivičnu odgovornost za osobe, uključujući roditelje, koja uvlače maloletnike u redovno korišćenje alkoholnih pića, uključujući pivo, naglasio je Timčenko. Takvi prekršaji podležu kazni zatvora od dve do šest godina.

Nacrt zakona predviđa i veću administativnu odgovornost za roditelje koji će morati da plate 1.500-2.000 rubalja ako se nađe da je njihovo dete mlađe od 16 godina pijano ili da koristi alkohol na javnim mestima, uključujući ulice, stadione, parkove, gradski saobraćaj. Sada je ta kazna 300-500 rubalja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoka

    20. novembar 2013 | 01:37

    Koja su ovi Rusi beda i raspad od društva! Ova propala Srbija je za njih Švedska. Svi gledaju Moskvu a na sto kilometara od Moske po selima žive deset puta gore nego u bilo kom delu Srbije. Nigde u životu nisam video toliko pijanih ljudi po ulici. Devojke se daju za flašu vodke. Jednom rečju lepa zemlja sa upropašćenim i izuzetno nekulturnim ljudima. A za sve one što misle da su nam Rusi prijatelji obaveštenje da 80% njih i ne zna gde je Srbija. Isto smo im i mi i Madagaskar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA