Povučena inicijativa za uvođenje jedinstvene cene struje

Predlog osnivanja novog zavisnog preduzeća koje bi omogućilo uvođenje jedinstvene cene za troškove distribucije električne energije, povučen je juče na inicijativu Ministarstva energetike

  • 3

V. d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović povukao je sa dnevnog reda sednice Upravnog odbora EPS predlog osnivanja novog zavisnog preduzeća koje bi omogućilo uvođenje jedinstvene cene za troškove distribucije električne energije na celoj teritoriji Srbije, saopštio je danas EPS.

Taj predlog je podrazumevao formiranje jednog Operatora distributivnog sistema (ODS), a povučen je juče na inicijativu Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, navedeno je u saopštenju.

- Osnivanje ovog novog zavisnog privrednog društva je jedini način, koji je u nadležnosti EPS-a, da svi kupci koji od 1. januara 2014. godine izlaze na tržište električne energije u Srbiji imaju iste uslove za pristup distributivnoj mreži (mrežarina) i da se spreči neravnomerna raspodela troškova između pojedinih regiona Srbije - navodi se u saopštenju.

Oni su podsetili da je Obradović i ranije u nekoliko navrata pokušavao da ovu odluku uvrsti u dnevni red sednice UO EPS-a, ali je svaki put predlog odbijen.

Posle ovog postupka v.d. direktora Obradovića, izvesno je da će sadašnjih pet privrednih društava za distribuciju električne energije nastaviti da obavljaju funkciju pet operatora distributivnog sistema (ODS), umesto samo jednog novoosnovanog preduzeća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG777

    21. novembar 2013 | 10:55

    Pa zasto bi ukidali crvenu tarifu, kada mogu da nas pljackaju. Jedino mi u celoj evropi imamo tri razlicite cene struje, hahahah, to bi bilo kao da kad kupis jedan hleb cena.je 50 din, a kad kupis 3 cena skoci na 250....porazavajuce je sto.mi to trpimo i placamo

  • Jolle

    21. novembar 2013 | 14:34

    Ministarka je napravila opsti haos u naplati elektricne energije a tome su doprinele i sluzbe iz EPS-a ,sto iz obesti prema novoj vlasti sto iz motiva da zamagle svoje prljavo poslovanje. Cinjenica je da naplata struje po takozvanim regionima nije ne samo uskladjena vec je prava misterija ko sta tu naplacuje. Razlike u ceni i naplati su izmedju nekih regiona vrlo visoke i samo EPS zna zasto, ako uopste zna. Medjutim ministarkina zelja da se uvede vise distributera i prodavaca elektricne energije dovesce do tga da Srbija mora da se ukljuci u sistem naplate EU, odnosno do zakona ponude i potraznje i gde je struja za nase pojmove mnogo skuplja od nase. To dovodi opet do konstatacije da je neminovno povecanje cene struje koju gradjani i sada jedva placaju (a dobar deo nema tu mogucnost) sto ce oped dovesti do sitoacije da ce skoro neminovno doci do narodnog nezadovoljstva pa i masovnih protesta, pa se moze desiti da ova vlada i padne zbog struje kao sto je to nedavno dozivela Bugarska vlada. Mislim da ministarka Mihajlovic nema predstavu koliko daleko sme da ide ovim licno njenim reformama ali da radi u korist gradjana to sigurno ne pa cak ni u korist svoje drzave (nedavna afera juzni tok) a ako znamo ciji je ona predstavnik (EBRD) onda je valda svima jasno za cije interese radi.

  • BOSNJAK TURCIN

    21. novembar 2013 | 12:57

    Kakve usne ima ova srpkinja lepa,mmm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA