KO JE DOBIO SRPSKO ORDENJE? Među laureatima Đoković, Putin, Lukašenko, Čavez

Odlikovanja Republike Srbije od 2009. godine poneli su mnogi političari, predsednici država, sportisti, novinari, a jedini dobitnik Karađorđeve zvezde je najbolji srpski teniser

  • 6

KOGA JE SVE SRBIJA ODLIKOVALA? Republika Srbija od 2006. do 2009. godine nije imala svoja odlikovanja, a od donošenja "Zakona o odlikovanjima Republike Srbije" pa do danas najveće počasti države dobijali su istaknuti sportisti, političari, književnici, novinari, među kojima su Novak Đoković, Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko, Sergej Šojgu, a neka od njih dodeljivana su i posthumno kao što je dodeljen orden Ugu Čavezu.

 

"Zakon o odlikovanjima Republike Srbije", koji je donet 26. oktobra 2009. a dopunjen 26. maja 2010. godine, odlikovanja Republike Srbije deli u tri grupe - ordene, medalje i spomenice. Ordeni i medalje predstavljaju stalna odlikovanja i imaju svoja posebna pravila - "statute", dok se spomenice dodeljuju radi obeležavanja događaja od velikog značaja. Odlikovanja ustanovljena ovim zakonom nastala su po uzoru na odlikovanja Kraljevine Srbije.

 

 

Odlikovanja Republike Srbije dodeljuje predsednik Republike, a ona mogu biti dodeljena državljanima Republike Srbije, domaćim pravnim licima i drugim subjektima, kao i stranim državljanima, stranim pravnim licima i međunarodnim organizacijama. Odlikovanja, takođe, mogu biti dodeljena i posmrtno.

 

Predlagači za dodelu odlikovanja mogu biti - državni organi, Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), organi autonomne pokrajine i lokalne samouprave, kao i organizacije i udruženja. Pored predloga za odlikovanje, mora se dobiti i saglasnost određenog ministarstva - Ministarstva spoljnih poslova (za strane državljane), Ministarstva odbrane (za pripadnike, jedinice i ustanove Vojske Srbije) i Ministarstva unutrašnjih poslova (za pripadnije policije). Predsednik Republike može dodeljivati odlikovanja i samoinicijativno.

 

 

* Među odlikovanjima Republike Srbije nalazi se šest ordena:

 

* Orden Republike Srbije (dva reda) - dodeljuje se u prvom stepenu na velikoj ogrlici (predsednicima ili suverenima država), a u drugom stepenu na lenti (predsednicima država ili vlada).

 

* Orden srpske zastave (tri reda) - dodeljuje se za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa između Republike Srbije i drugih država, odnosno međunarodnih organizacija, kao i za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i drugih država.

 

* Orden Karađorđeve zvezde (tri reda) - dodeljuje se za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana.

 

 

* Sretenjski orden (tri reda) - dodeljuje se za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti.

 

* Orden belog orla sa mačevima (tri reda) - dodeljuje se za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane ili naročite zasluge u komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama, odnosno vojnim ustanovama i njihovom osposobljavanju za odbranu Republike Srbije.

 

* Orden zasluga za odbranu i bezbednost (tri reda) - dodeljuje se za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti.

 

 

* ORDEN REPUBLIKE SRBIJE:

 

Orden se dodeljuje ukazom predsednika Republike Srbije u specijalnim prilikama. Dodeljuje se u prvom stepenu na velikoj ogrlici (predsednicima ili suverenima država), a u drugom stepenu na lenti (predsednicima država ili vlada). Orden Republike Srbije ima dva stepena.

 

Od uvođenja ovog ordena 2010. godine odlikovani su predsednici: Rusije - Vladimir Putin, Slovačke - Ivan Gašparovič, Kipra - Dimitris Hristofijas, Grčke - Karlos Papuljas, Rumunije - Tajan Basesku, Belorusije - Aleksandar Lukašenko, Gruzije - Mihail Sakašvili, Ukrajine - Viktor Janukovič, i mnogi drugi, ali i posthumno je odlikovan i Ugo Čavez.

 

 

* ORDEN SRPSKE ZASTAVE:

 

Odlikovanje Republike Srbije ustanovljeno 26. oktobra 2009. godine "Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije". Autor idejnog rešenja Ordena srpske zastave je akademski vajar Mitar Petković, rukovodilac umetničkog studija u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider.

 

Orden se dodeljuje ukazom predsednika Republike Srbije, obično povodom Dana državnosti Republike Srbije. Dodeljuje se za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa između Republike Srbije i drugih država, odnosno međunarodnih organizacija, kao i za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i drugih država. Orden srpske zastave ima tri stepena.

 

 

Ovaj orden prvi put je dodeljen 2011. godine poslaniku u japankskom parlamentu Kenzo Jonedi kao inicijatoru formiranja Parlamentarne lige prijateljstva Srbije i Japana u Gornjem domu japanskog parlamenta, a od do danas on je dodeljivan još 16 puta, a poslednji laureat je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, a među dobitnicima je i francuski novinar Patrik Beso.

 

* ORDEN KARAĐORĐEVE ZVEZDE:

 

Karađorđeva zvezda je orden koji je dodeljivan u Kraljevini Srbiji, Kraljevini Jugoslaviji i koji se danas dodeljuje u Republici Srbiji. Republika Srbija je ponovo uspostavila orden 2010. godine kada je Narodna skupština usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o odlikovanjima Republike Srbije. Orden Karađorđeve zvezde se u Zakonu navodi u Članu 8 (stav 3) i prema tom zakonu Orden Karađorđeve zvezde ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građanaPrva i za sada jedina osoba koja je dobila ovaj orden, a povodom Dana državnosti Republike 2012. godine, jeste srpski teniser Novak Đoković.

 

 

Orden Karađorđeve zvezde Republike Srbije izrađen je po idejnom rešenju akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića, redovnog profesora Fakulteta za primenjenu umetnost na predmetu Primenjeno vajarstvo. Prilikom odabiranja naziva ordena heraldičar Dragomir Acović je predlagao da se orden nazove Karađorđev krst da bi se napravila jasna razlika između predratnog ordena koji je dodeljivala monarhija i republika danas.

 

* SRETENJSKI ORDEN:

 

Autor idejnog rešenja Sretenjskog ordena je akademski vajar Nikola Vukosavljević, redovni profesor akademije likovanih umetnosti u Beogradu na predmetu Vajanje. Orden se dodeljuje ukazom predsednika Republike Srbije, obično povodom Dana državnosti Republike Srbije. Dodeljuje se za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti. Može biti dodeljen fizičkim licima i institucijama. Sretenjski orden ima tri stepena.

 

Ovaj orden dodeljivan je od 2012. godine čak 18 puta, a laureati su: Dejan Mijač, Jovan Ćirilov, Veran Matić, Miodrag Stojković, Aleksandar Babakov i mnogi drugi, ali nisu svi dobitnici istog stepena odlikovanja.

 

 

* ORDEN ZASLUGA ZA ODBRANU I BEZBEDNOST:

 

Autor idejnog rešenja Ordena zasluga za odbranu i bezbednost je akademski vajar Nikola Vukosavljević, redovni profesor Akademije likovanih umetnosti u Beogradu na predmetu Vajanje. Orden se dodeljuje ukazom predsednika Republike Srbije, obično povodom Dana državnosti Republike Srbije. Dodeljuje se za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti. Orden zasluga za odbranu i bezbednost ima tri stepena.

 

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA