Medijska pismenost obavezan predmet u školama!

Dugoročni cilj Medijske koalicije je da medijska pismenost bude poseban predmet u školama, a kratkoročni da postane deo pojedinih predmeta, kao što je maternji jezik

  • 1

Medijska pismenost treba da bude obavezan predmet još od osnovnih škola, kako bi se pre svega mladi obrazovali da prate medije na kritički način, a ne da im slepo veruju, rečeno je u Novom Sadu na skupu u okviru projekta Medijske koalicije "Kampanja za medijsku pismenost".

Maja Vasić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) kazala je da je dugoročni cilj Medijske koalicije da medijska pismenost bude poseban predmet u školama, a kratkoročni da postane deo pojedinih predmeta, kao što je maternji jezik.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević podržala je takvu inicijativu Medijske koalicije i kazala da deca treba da se obrazuju od malih nogu o medijima.

- Razgovarajući o medijima, razgovaramo o sudbini demokratije - kazala je ona i ocenila da se u Srbiji ne razgovara dovoljno na tu temu.

- U drugim zemljama tabloidi senzacionalizuju javni život i uvode koncept selebritizacije. Kod nas su se političari više ugledali na starlete i na estradu - kazala je Snježana Milivojević.

Ona je optužila tabloide da šire agresiju i militantan govor, što je posledica veoma teške nedavne prošlosti i urušavanja bilo kakvih standarda u javnom govoru.

- Tabloidi postoje svugde, ali oni ne diktiraju standard u javnom govoru, što je kod nas slučaj - kazala je Snježana Milivojević.

Zamenik predsednika Upravnog odbora Saveta za štampu Petar Jeremić rekao je da je to telo do sada rešilo oko 60 žalbi i u polovini slučajeva je doneta odluka da je prekršen Kodeks novinara Srbije.

- Suočavamo se sa drastičnim primerima nepoznavanja novinarske etike, ali u poslednjih pola godine novinari i urednici počinju da se interesuju za Kodeks. To je veoma mali pomak, ali je ipak pomak - rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, novinarske standarde najviše krše tabloidi, ali i one novine "koje smo možda doskora smatrali ozbiljnima".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    21. novembar 2013 | 15:21

    Ovima iz NUNS-a trba uvesti te časove, kao i časove etike, a ne deci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA