LEPE VESTI: Anita Balaž sutra putuje u Beč na ugradnju srčane pumpe

- O trošku fonda biće urađena ugradnja pumpe i dobili smo mogućnost da ostane mesec dana u Beču na oporavku. Po preporuci lekara to se može u produžiti - naglasila je Anitina mama

  • 6

Dvanaestogodišnja Anita Balaž, koja čeka na transplantaciju srca, sutra putuje u Beč gde će joj na AKH klinici biti ugrađena mehanička srčana pumpa.

Anita je prvi pacijent iz Srbije koji čeka na transplantaciju srca i čije lečenje će u potpunosti snositi Republički fond za zdravstveno osiguranje, dok su do sada za lečenje dece koja čekaju na transplantaciju srca roditelji sami prikupljali novac u humanitarnim akcijama.

- Lekari su mi objasnili da se mehanička pumpa ugrađuje kako bi se smanjio pritisak na pluća, kako bi se pluća spasila. Ukoliko posle ugradnje pumpe opadne pritisak, neće morati da se radi transplantacija pluća, već samo srca - rekla je Ksenija Balaž.

Ona kaže da će se tri meseca posle ugradnje pumpe znati da li je pritisak u plućima opao i da će Anita u AKH bolnici ostati mesec dana, ali da je preporuka dr Cukermana da budu u Beču naredna tri meseca kako bi se pratilo njeno zdravstveno stanje.

- O trošku fonda biće urađena ugradnja pumpe i dobili smo mogućnost da ostane mesec dana u Beču na oporavku. Po preporuci lekara to se može u produžiti - naglasila je Anitina mama.

Sa Anitom u Beč kao pratnja, osim majke, putuje i njen lekar dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete, kako bi bio neposredno upoznat sa tokom lečenja obolele devojčice.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YoYo

    25. novembar 2013 | 18:20

    Puno sreće devojčice !

  • Zelim srecu

    25. novembar 2013 | 19:31

    Lutko,zelim najiskrenije da sve protekne u najboljem redu!Da nam se sto pre vratis ziva i zdrava!

  • Zorica

    25. novembar 2013 | 18:28

    O, dušice moja. Nek je sa srećom i konačno da se zdrastvo smilovalo da pogleda decu. Za decu treba odvajati novac ia ne za gluposti što rade. Treba uudariti porez na cigareste i ono što je Trifunović, predložio na sva gazirana pića i masne prerađevine. Aniti nek sve protekne kako treba. Puno sreće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA