VRATILI SE VERI PREDAKA: Ovo su Srbi koji slave boga Peruna! (FOTO) (VIDEO)

Članovi udruženja "Staroslavci" ekskluzivno za Telegraf pričaju o tome zašto treba da se vratimo veri predaka, otkrivaju gde se okupljaju i kako im izgledaju obredi

Komentari

  • РадоМир

    13. januar 2019 | 11:26

    Религија је опијат.Новац одрђује ко ће се чиме опијати и залуђивати.Да ли је новац мерило вредности или мерило деструкције-разбијања?Који пут је исправан?Углавном религије акценат стављају на духовни живот а грабе се за материјалним,поготиво вође.Можда је комунизам најбоља религија-разлике у материјалном мале тежња за науком масовнија.Срби треба да знају прошлост и ако се она од њих крије,наравно са разлогом.

  • Ja

    13. jun 2016 | 08:48

    Postujem, sve je to lepo, ali zasto "bivsi pravoslavci" kako ih nazivaju, nose Srpsku zastavu sa oznakom Isusa Hrista?

  • srbin

    27. januar 2016 | 18:32

    Srbi postoje i pre pojave hriscanstva.U ceo slovenski svet se slavi Staroslovenska vera.Svaka civilizacija je imala tada svoju veru od Maje,Inke,Slovena,Egipcana ali ono sto je zajednicko svi su verovali u Sunce. Grci su ga zvali Apolon,Egipcani Ra,Sloveni Svarog cak su i stari rimljani verovali. Najjaci su Srbi koji su pravoslavci slave hriscansku novu godinu 31.12 i danas je 2016 po tom kalendaru ali sto se danas zove srpska nova godina to je ustvari stara srpska nova godina i danas je po tom kalendaru 7524

  • Komunista

    23. decembar 2015 | 23:06

    Srpska crkva je unistila skoro sve dokaze o srbima pre primanja hriscanstva.Srbija je postojala i pre Nemanjica. Ja ne verujem ni u Isusa ni u Alaha vec i svog Boga. Nas najbitniji Bog je Svarog(sunce)koje spava i kada se probudi bice kraj sveta.Naravno ja sam za to da se Bogovi postuju i slave a ne da od njih trazimo nesto.

    • 4. oktobar 2020 | 18:10

      Saša

      @Komunista

      Svaka cast Srbine. Ako nisi citao ima jako dobra knjiga na temu slovenske mitologije. Luj Leže-slovenska mitologija. Po misljenju svih velikih Hriscana ovde u komentarima mi Srbi postojimo jedva 1000 godina, jer toliko oravoslavlje ovde postoji koje je na silu pokrstavalo narod kao i pre toga sto je narod na silu pokrstavan. Nisam vernik, ali lakse mi je da verujem i da podrzavam staru religiju nego hriscanstvo koje je uradilo isto sto jenhriscanima radjeno do Milanskog edikta. Kada su legalizovani poceli su da unistavaju sve sto ima veze sa bilo kojom drugom religijom, sto je po mom misljenju veliki greh, ako je neko vernik. Treba postovati svaku religiju i ne prisiljavati nikoga da se odrekne svoje. A dosta obicaja je zadrzano iz stare religije i dan danas.

  • Nemanja Kostić

    3. septembar 2015 | 21:04

    Odakle pojedincima pravo da određuju u kom istorijskom trenutku su Srbi počeli ''ispravno da veruju''? Mnogo pre Ristovog učenja, Srbi su Prav slavili, bili pri Rodu (u prirodi svoje zemlje, sa svojom srbskim rodom) i proslavljali svoje slavne pretke ugledajući se na njihova slavna dela. Srbi su tada imali panteon bogova i boginja koji su predstavljali Vaseljenu (bog Rod i boginja Majka, praroditeljica Roda iz perioda matricentričnog pogleda na svet) i upravljali pojavnim oblicima ovozemaljskog sveta. Solarna božanstva su, sasvim jasno zašto, bila veoma poštovana. Među njih spadaju: Dažbog (bog koji daje dažd, sunce i kišu, a zimu, kada je sunce nadvladano mrakom i hladnoćom, provodi i podzemnom svetu mrtvih sa boginjom hladnoće, mraka i smrti - Moranom), Jarilo (bog Sunca, plodnosti i bujanja vegetacije, seksualnosti i rata), Koledo (mlado Sunce koje se rađa na Božić), Svetovid (bog sa četiri lica okrenutim svim stranama sveta, bog znanja i svetlosti, mudrosti - koji sve vidi, prošlost, sadašnjost i budućnost, ali i moćni vitez konjanik na belom konju), i drugi. Boginja Mokoš predstavlja jedan pojavni oblik Boginje Majke Zemlje, a zadužena je da štiti žene, posebno trudnice, majke, prelje, kao i sve zenske poslove, ali upravlja i ljudima, jer im ona ispreda niti sudbine. Suđaje svakako imaju veze sa boginjom Mokoš. Perun Gromovnik je svakako jedan od najznačajnijih muških božanstava i miljenik svoje majke, boginje Mokoš (Majke Zemlje). Pored munjama i olujama, upravlja promenama u prirodi, kišom, a donosi i pravdu, kažnjavajući svojim moćnim električnim strelama zle ljude (ubice, izdajnike, krivokletnike). Zato su se Srbi vekovima njemu zaklinjali i pod njegovim drvetom - rastom. Veles je mudri bog stočarstva, šuma, životinja i znanja. On, kao u ostalom i svi srbski bogovi, naš su Rod i Srbi su im se obraćali kao svojim mudrim starijim rođacima, nikako ne podanički. Svi oni imaju i svoje mane, a njihova dinamika čini dinamiku Vaseljene, kao što je čini i rvanje Belboga i Crnboga na nebesima (Yin Yang). Siguran sam da bi Rist bio sasvim zadovoljan Srbima i njihovim narodnim običajima, i smatrao da su Bogougodne.

  • Shaman

    25. januar 2014 | 15:40

    Sve je na mestu : )

  • Ibnostikac

    13. januar 2014 | 03:23

    Pravoslavlje kod nas moze da se gleda kao dvostruka vera, jer ima i hriscanskog i starovernog, primera radi, praznici, slavljenje slave, svako mesto skoro da ima neki obicaj, i zbog cega da osudjujemo bilo koga? Ja jesam pravoslavac, ali vrlo dobro i kao poznavalac istorije znam da je pravoslavlje mesavina stare srpske vere i ranog hriscanstva, gde se i kod starih srba pojavljuje sveto trojstvo, gde je Rod Bog svih takozvanih nizih bogova koje je on stvorio, a prvog kojeg je po predanju stvorio je Svarog koji upravlja tim bogovima, zamenivsi Roda kojeg mozemo nazvati kao kosmicki balans

  • Ivana Jankovic

    5. decembar 2013 | 14:59

    Ovo je neka mesavina komunista (antihrista) , sektasa po izboru,i njihovih misa (takodje antihrista) , i ''prirodnjaka'' (takodje antihrista) , sto znaci da je u pitanju prevara antihrista usmerena gde nego protiv Hrista ...Sve ostalo otpada verujte.. Antihrist je pronasao nacin koji prolazi kod srbske dece govoreci im ''Vi ste vukovi,vi ste bogovi,vi ste silni...'' Pa munje,gromovi,sve sto nasi napaljeni srbcici vole...A kao slag na tortu velicanje vitestva ,, kao da su Srbi bili vitezovi dok nisu znali za Isusa Hrista ,a sva viteska srbska odela i oklopi naprotiv su fala Bogu ukraseni krstovima kao dokaz za sta su ginuli pravi Srbi Hriscani...Pa se hvataju za badnjak koji mi svakog Bozica palimo kao dokaz odbacivanja naseg starog verovanja u zbunje...Kazu to je njihov obicaj.Jeste.Slavljenje badnjaka,a ne spaljivanje,sto je simbol odbacivanja praznoverja Nebeskog Srbskog naroda . Nedajte se Srbcici mladi obmanuti.Snazniji ste vi uz Hista , Vasilija Ostroskog , Netruleznog Kneza Lazara i milion netruleznih svetaca kojima je Bog nagradio Srbski narod...Ne dajte srbcici da ikone placu zbog vas.Ostavite se gluposti jer i najmanje odstupanje od puta koji nam je utabao nas bog , i milion nasih Srbskih svetaca vodi pravo u propast ... Jacajte telo,duh ,crni oblaci su se nadvili nad Srbijom trebace nam vasa snaga i duh zdrav da Srbija ponovo odoli zlim ljudima i zlim duhovima koji pokusavaju i fizicki i duhovno kroz ovakve gluposti da nas oslabe ...Slava Bogu HRISTU i ZIVELA PRAVOSLAVNA SRBIJA!!!

    • 18. januar 2019 | 05:05

      Novosadista

      @Ivana Jankovic

      BRAVO..potpisujem od reči do reči.Nesrećnici ne znaju šta rade."Nema pod ovim nebom imena kojim bi se spasli,osim imena Gospoda našeg Isusa Hrista"

    • 4. oktobar 2020 | 18:06

      SJ

      @Ivana Jankovic

      Ne snam gde se tonslavi žbunje. Ako mislite na Grm pogresno mislite. Grm je Hrast, a badnjak je isto od hrastovog drveta. Stari sloveni su slavili Grm (hrast). Za njih je to bilo sveto drvo i obredi su se obavljali pored hrasta. Jedan od dokaza je badnjak koji i dan danas secemo i palimo da se stara vera zadrzala i dan danas. U ranom hriscanstvu su se zivotinje za praznike klale ispod hrasta uz molitvu i nakon toga se pripremale za obrok. Obicaji koji su se u nekim mestima zadrzali i danas su obicaji koji su bili i pre primanja hriscanstva kod starih Slovena. A ako cemo po vasem mi Srbi koji smo oduvek pravoslavci postojimo jedva hiljadu godina. Ali ce zato svako kao vi da prica kako Srbi slave 7528 godinu jer toliko postojimo. A treba se setiti da je do Milanskog edikta hriscanstvo smatrano sektom i da su ubijani i proterivani hriscani. A krajem 4. veka hriscani su poceli isto to da rade paganima. A to se odnosi i na katolike i pravoslavce, svi su na manje vise isti i nasilan nacin pokrstavali narod protiv svoje volje. Unistavali sveta mesta, hramove, idole (kipove podignute bogovima), kao i ubijanje žreca. Pogledajte samo razliku izmedju katolickig i pravoslavnih svestenika. Katolicki su kratko osisani i obrijani dok pravoslavni imaju duge brade, a cesto i kose. Žreci (svastenici staro slovenske religije) su bili sa dugim bradama i kosama, dok je narod bio osisan i obrijan (Arkona je najbolji primer). Prvo se malo obrazujte, pa vredjajte nakon toga. Pozdrav..

  • Nikola

    4. decembar 2013 | 22:17

    Sto se mene tice, svi oni su samo prepisivali jedni od drugih. Ako je neko citao stari zavet, novi zavet, kuran i uporedio barem delic toga, shvatice sta hocu da kazem.

  • Nemanja

    4. decembar 2013 | 21:24

    Ovo je neka mesavina komunista (antihrista) , sektasa po izboru,i njihovih misa (takodje antihrista) , i ''prirodnjaka'' (takodje antihrista) , sto znaci da je u pitanju prevara antihrista usmerena gde nego protiv Hrista ...Sve ostalo otpada verujte.. Antihrist je pronasao nacin koji prolazi kod srbske dece govoreci im ''Vi ste vukovi,vi ste bogovi,vi ste silni...'' Pa munje,gromovi,sve sto nasi napaljeni srbcici vole...A kao slag na tortu velicanje vitestva ,, kao da su Srbi bili vitezovi dok nisu znali za Isusa Hrista ,a sva viteska srbska odela i oklopi naprotiv su fala Bogu ukraseni krstovima kao dokaz za sta su ginuli pravi Srbi Hriscani...Pa se hvataju za badnjak koji mi svakog Bozica palimo kao dokaz odbacivanja naseg starog verovanja u zbunje...Kazu to je njihov obicaj.Jeste.Slavljenje badnjaka,a ne spaljivanje,sto je simbol odbacivanja praznoverja Nebeskog Srbskog naroda . Nedajte se Srbcici mladi obmanuti.Snazniji ste vi uz Hista , Vasilija Ostroskog , Netruleznog Kneza Lazara i milion netruleznih svetaca kojima je Bog nagradio Srbski narod...Ne dajte srbcici da ikone placu zbog vas.Ostavite se gluposti jer i najmanje odstupanje od puta koji nam je utabao nas bog , i milion nasih Srbskih svetaca vodi pravo u propast ... Jacajte telo,duh ,crni oblaci su se nadvili nad Srbijom trebace nam vasa snaga i duh zdrav da Srbija ponovo odoli zlim ljudima i zlim duhovima koji pokusavaju i fizicki i duhovno kroz ovakve gluposti da nas oslabe ...Slava Bogu HRISTU i ZIVELA PRAVOSLAVNA SRBIJA!!!

  • Izmisljeni prijatelj

    3. decembar 2013 | 19:40

    Moj izmisljeni prijatelj je jaci od tvog izmisljenog prijatelja XD

  • Goran K

    3. decembar 2013 | 16:06

    Smislio Srbin kako da uzme lovu.Sad ce da traze sredstva od drzave i dobice.Kakvi pagani,kakve sekte...samo lova!

  • crow

    3. decembar 2013 | 08:40

    Srbi, smorili ste ... neki smo ovde ziveli pre nego sto ste vi dosli... sad izmisljate tradiciju... glumite, igrate se ... sve to ne bi bilo tako strasno da niste puni mrznje... ali doci ce djavo po svoje

  • Boki

    3. decembar 2013 | 01:54

    Ljudi, nijedna vera ne moze biti nasa izvorna vera jer mi nismo najstariji narod na svetu. Koju god veru da smo imali, prihvatili smo je od nekoga. Ako smo je sami stvarali kakva je to vera, izmisljena ili umisljena... Bog je jedan narod spasio iz kandzi Misira zato sto ga je taj narod molio za pomoc neperkidno i jednoglasno. Taj narod danas su Jevreji koji nisu prihvatili hriscanstvo. Da li je to razljutilo Boga pa ih progoni do dana danasnjeg ili je ipak njima tako odredjeno, to ne znam, ali hriscanstvo je povezano sa njima. Hriscanstvo nije vera u nekog drugog Boga, to je taj isiti i jedini stvoritelj svega, Hrist je njegov sin. Njegov sin se tretira na isti nacin kao sin obicnog coveka, ali sin Boga je stvoren od Boga, rodjen je od zene koja nije zgresila, ali je duhovno stvoren pre nego sto je rodjen i pre nego sto je svet nastao. Rodjen je na zemlji, proziveo svoj kratki zivot u dokazivanju njegovog postojanja i njegove misije. Pomagao i lecio ljude, davao primer kako treba ziveti. Naravno sve je to Bozije delo koje se samo prikazivalo kroz Isusa. Ranije su podnosene zrtve Bogu za iskupljenje greha, jagnje, tele i sl. neduzne zivotinje. Konacno iskupljenje za sve grehove svih ljudi je zrtvoanje Isusovo i vaskrsenje kao zacetnik varkrsenja svih ljusdkih dusa. Svacija dusa ide negde, ali kod Boga ide samo ona koja je njega prihvatila kao svog Boga. Ostale ce otici tamo gde nema Boga...

    • 3. decembar 2013 | 19:23

      Марјан

      @Boki

      У праву си што се једног тиче! Род је заиста створитељ свега! Њему нема замене, постоје само друга имена! Али он није само Бог, он је много више од тога! Са друге стране постоје и само Богови, који су тесно везани за народе! Перун, Велес и други наши Богови, део су природе којом господаре! Па зашто Род не би створио и Богове којима би поверио на чување земљу? Баш као што је створио и људе и народе да на њој живе? Уосталом, јесте их створио и то моћ доказује, она која заиста постоји; све оне необјашњиве силе које утичу на људе, покрећу Богови! Уосталом, индоевропски народи имају мало веза са семитским; нису баш сви народи били градитељи куле вавилонске, то су били само семити, ако је она уопште и постојала! Нити су се сви језици помешали, никада ми нисмо ни били исто са семитима, већ су се они међусобно сами удаљили једни од других! Јудаизам, и њихови модернизованији наследници: хришћанство и мухамедизам, имају претензије на сав род људски; да све силе које не потичу из њиховог учиње, назову демонским и тиме их дискредитују, али оне постоје и нису нужно зле! Богови, и ови које мухамедо-хришћански следбеници заступају, имају и добрих и злих црта, али, нити сам јеврејин, нити арап, ја сам Србин, словенске крви, потомак Перунов, Велесов, и коначно Сварогов, зато ме и не занима Бог који нити ме разуме, нити је близак мени, коме је неопходно ритуално молити се да би ме чуо! Поштујем и волим своје Богове јер и сам сам део силе која њих покреће, јер они мене штите и без молитве, докле год се налазим унутар Сварожи круга! Слава Роду!

    • 23. septembar 2018 | 22:23

      Andrej

      @Boki

      Marjan je hrišćansko ime.

  • Зоран Павичић

    2. decembar 2013 | 21:55

    Покушаји оснивања нове секте су ништа друго до налог непријатељски настројених центара моћи који континуирано и на сведимензионалан начин ратују против православног хришћанства. Ради се о обезбоженим опортунистичким групама руковођеним из иностранства који послушно обављају посао својих налогодаваца не из неких романтичарских или идеалистичких побуда, него из чистог идиотузма, нагона за аутодеструкцијом и материјалних интереса. Овакве групе и секте су велика опасност по наш народ.

    • 3. decembar 2013 | 16:27

      Гром

      @Зоран Павичић

      Браво. Сви смо страни плаћеници.

  • Nikola

    2. decembar 2013 | 16:59

    Svi veruju jer misle da ce time sve zelje olako pasti sa neba .. Religija i sva predanja su reci, pisana dela , usmena predanja , mozda i fikcija i da li zelite zbog toga da se svadjate i raspravljate.Ciji je bog bolj jaci koji vise slusa, e tako zvucite...Da nije religija vise bi mira bilo u svetu. ne kazem da je religija nesto lose nego previse buke previse podeljenosti. I moj pradeda je pominjao peruna ali vise je pominjao kako ga boli kicma od radova u polju i pravljenja hleba. Svaka religija kaze da je bog svuda oko nas, a oko nas je materija, ako je bog u materiji bog je i u nama i mi smo bogovi ..Dozovite se pameti i verujte u sbe i daj da ucinimo nesto dobro za ovu drzavu.. Gladnih je cela drzava a zbog koga su gladni ni 2 puna autobusa. Da mi je pradeda bio upola opsednut hristom i perunom kao sto ste vi, sigurno bi umro praznog stomaka ...!!!

  • Mile Vinjak

    2. decembar 2013 | 14:50

    Zbunjen sam... Ko je sada veći i tradicionalniji Srbin, pravoslavac ili staroslavac? o.O

    • 2. decembar 2013 | 15:05

      NP

      @Mile Vinjak

      Што се тиче традиције исто ти је то. Разлика је само што једна торта има шлаг ,а друга нема :D

  • bug

    2. decembar 2013 | 14:29

    Nista ti ne vredi ni pravoslavlje ni staroslavlje a niti ijedna druga vera ako ne postujes njene iskonske i sustinske principe,koji proizilaze iz potrebe za njenim nastajanjem. Sve vere (kazem vere,a ne sekte) upucuju na smerno ponasanje ljudi,na blagost i milostivost. Kuran,Biblija,Tora... vise nije bitno kako one opisuju nastanak sveta kad imamo naucnike koji to sigurno mogu bolje. Nije nam potrebno da trazimo ko je koga kopirao u pravljenju svojih knjiga kad to svakako nista nece promeniti. Sta sad? Hriscanstvo je kopiralo budizam. I jos su price neistinite. Super. Sta cemo sad? E sad cemo da ukinemo pravoslavlje kojim smo se do juce dicili i za koji su toliki ljudi poginuli,eto jer nam se ne svidja vise.Uvodimo budizam. Pa kad njega izgustiramo, onda cemo da kopamo po religiji starih Maja. A u medjuvremenu cemo postovati i starislovensku veru jer je eto,staroslovenska,nasa. I jos jednom dokazati da sa nama Balkancima mozes kako hoces: doneses nam nesto novo,pa makar bilo protiv nas i mi svi kao omamljeni.

  • Bengazi

    2. decembar 2013 | 13:50

    Niko ali bas niko nemoze da zna tocno poreklo kako ljudi tako i religija, ima pomalo istine svugde ali prave nigde sve su uglavnom nagadanja

  • Tutor

    2. decembar 2013 | 12:58

    Pročitao sam sve živo iz oblasti stare slovenske religije. I za ono sto se predpostavlja nema pouzdanih materijalnih dokaza. Najbrojniji dokazi potiču iz zapisa nemačkih misionara koji su pokrštavali zapadne slovene i svaki se razlikuje od drugog, zavisno od područja na kome su delovali. To što su ovi likovi skupili sve mitove i legende sa svih strana današnjih slovenskih prostora ne može se okarakterisati kao stara vera već kao produkt običnih skorojevića prepun noviteta koje su izmišljali u pokretu. A Aca Seltik čiji se vis u prevodu na srpski zove „Pravoslavni Kelti“ ne može sebe, ako se drži principa, svrstati sebe u bilo koju zajednicu koja nije pravoslavna ili keltska. Kelti nemaju nikakve veze sa Slovenima jer se njihov životni prostor poklapao isključivo u Panoniji još za vreme postojanja jedinstvenog Rimskog Carstva. Potomci kelta danas žive isključivo u Irskoj, V. Britaniji i na Atlantskim obalama Francuske, manjim delom na jugu Francuske, Lombardiji i Panoniji. To „znanje“ što izguglate možete da okačite mačku o rep. Nema znanja dok ne uhvatiš knjigu u šake.

  • Sneza

    2. decembar 2013 | 12:11

    Nemam nista protiv ljudi koji veruju, sve jedno u sta, dok god se to temelji na socioloski prihvatljivim principima. Ipak, zanimaju me neke sitnice...Npr kako Aca Seltik kao ''staroverac'' slavi dan Sv Patrika koji je glavni ugnjetac Kelta i unistitelj Stare Vere kod istih? Upravo je taj slavljeni Patrik unistio sve keltsko sto je bilo u predanju Iraca. Sa druge strane, postoje jasno odredjeni Eoni prema kosmickim kretanjima i kako smo iz paganstva presli u hriscanstvo tako ce jednog dana svet naci novu religiju u zavisnosti od stepena svesnosti koji dostignu. Nekada je Bog bio srah, sa hriscanstvom je postao ljubav i TREBALO je da se manifestuje kao samilost i visa svesnost u odnosu na prethodni period. To se naravno nije desilo pa je pojava paganstva i njegova promocija samo jasan znak nazadovanja ne i napredka ljudske svesti. Koliko sam se ja bavila time moj je zakljucak da smo trebali zakoraciti i nekakav ''Teslizam'', gde se vera u Apsolut i kosmicke energije temelji na dokazima, na nauci i na nasoj '' energetskoj prirodi'' - bas kao sto Isus rece - Otac i ja smo jedno. S obzirom da nismo dostigli sustinu hricasntva, logican je evolutivni pad i pojava paganstva. Naravno, danas 'slovensko'' paganstvo (a dokazano je genetikom da Sloveni ne postoje), sutra kult Dubokih i verovanje u Nekronomikon, bas smo se srozali...

  • Vasilije Pedjanski

    2. decembar 2013 | 11:54

    Iako sam ateista, apsolutno ih podrzavam. Uvek bih pre postovao mocnog boga gromovnika (Peruna), nego stolara prikucanog na krst. Vidim da ih neki nazivaju sektasima i to uglavnom pravoslavci. Pravoslavlje ima daleko vise elemenata sekte. Prvo je to sto je trula komercijala koja obrce ogromne kolicine para koje uglavnom muze iz budzeta, jer Srbija je sekularna samo na papiru, a dosta ubira direktno od ovaca (vernika). Pogledajte samo kakve su dvorove napravili Kacavenda i Filaret, pa razmislite koliko imaju kredibiliteta. Drugo, ni jedna paganska vera nije isla protiv nauke i razuma. Arhimed, Heron Aleksandrijski (Heronov obrazac, prva parna madina), Pitagora i mnogi drugi slavni umovi.nisu bili sputavani verskim naklapanjima kao Galilej, Bruno i ostali.koji su stvarali u hriscanskim sredinama. Hriscanstvo otvoreno huli na svetovnu nauku.i govori da je treba odbaciti jer hrani sujetu i gordost uma. Tako Nikodim Agiorit otvoreno nauku naziva praznim i nekorisnim znanjem. Sa drugr strane, uporno insistiraju na poslusanje duhovnim autoritetima, cak i kada lupaju odavno opovrgnute gluposti, kao sto su kreacionizam, da je Zemlja stara oko 7500 godina, da je srce srediste misli i osecanja i tako dalje.

  • Александар Џунић

    2. decembar 2013 | 11:53

    Тако је! Сав живаљ на овој планети зачели су Разни Богови, а потом су нас препустили "опстајању". Издали смо Перуна, нашег врховног заштитника и сада плаћамо данак као "разноверци", кољући се међусобно. Анализом речи српског језика, вршећи сепарацију кованица + заменом гласова који су "склизнули" из звучних у безвучне гласове (и обрнуто), или губљењем "теже изговорљивих", лако се може протумачити значење имена Богова. Овде нема места за излагање концепта, али само примера ради: Јахве -ја/бхе (В је стопљено Б и нестало звучно 'х' (Украјинци га имају у азбуци) - илити "Ја-бјех" (стари завет: "ја сам онај који бејах - вазда постојах". Амонра- Ја-ма-хан-рах - "ја-мудрост-биће-светлост/мудрост". Перун- (П->Б), бхе-рах-хан-> онај који бејаше-биће-светлости/мудрости/моћи. Срб(и)->са-рах-бхе =они, који бејаше са светлошћу/мудршћу/снагом-пратиоци Перуна-Бјерахана. Словен-са-ла-го-бхе-хан=са-говорити-бејаше-биће/човек=они који су проносили реч божију. Санскрит: бхавати- (бивати) постојати. Хапло група (R1A1)-данашњи Срби-као и највише касте (нема мешања) -Анатолиј Кљосов (видети прилог на youtube-у). 30%речи Санскрита присутно у Српском језику. Дефинитивно, ДНК и језик су у тесној вези. Једнога дана ће генетичари написати историју људског рода, ...ако не буде касно.

  • Марјан

    2. decembar 2013 | 11:43

    Род (Сварог) је творац и људи и Богова! -По чему је онда то паганска религија? Вера наших предака је складна животна филозофија која употпуњује рупе људског незнања! Уосталом, како можете да пљујете по нечему чему и сами несвесно припадате? Верујете ли у судбину? Суђенице су вам је скроиле! Палите ли свеће? Чему то у хришћанском поимању света, у коме се човек самопредели за рај или пакао (сушто добро или сушто зло у коме изгледа нема места за не искристалисане људе)? Нема лаику спасења након смрти, ако је у паклу! Чему онда прочишћење? Што је најгоре, тај милосрдни Бог не прима ни некрштене! Уосталом, где вам се уопште уклапа слика о праведном Богу и садизму које је намењено људима у паклу? А сметња је што су родни Богови налик људима у много чему? Па, само су комунизам и хришћанство свету нудили слику савршеног добра и зла! Хришћанство вам притом нуди смисао у чекању васкрсења мртвих зарад живота будућег веку, а ми живимо сада! Богове тражимо сада, не само у будућем веку!

  • ssss

    2. decembar 2013 | 11:40

    @nikola. Koliko ti godina imas? Po ovom tvom komentaru, reklo bi se 12-13, ne vise.

  • Р.С.

    2. decembar 2013 | 11:28

    За неповјеровати! Људи освјестите се! Какви кипови, храстови, букве... У току је Божићни пост! Постимо, молимо се, покајмо се, исповједимо се и причестимо се!!!

  • jäger aus frankfurt

    2. decembar 2013 | 11:18

    nikola@ - nemam obicaj da komentarisem dva puta na istoj temi, ali, tebi moram da odgovorim... ovako, prvo, sve "crkve" je izmislio covek, religiju takodje. izvorno hriscanskva crkva je koptska pravoslavna a ne rimokatolicka. pravoslavna, protestantska, katolicka, anglikanska... sve su one "krscanske" tj. hriscanske jer slave, velicaju istu osobu - hrista. vera koju ti imas kao katolik je potpuno ista kao ona koju ima pravoslavac, razlikuje se religija i njeno kapiranje, nista vise. sve lose ne dolazi od vere vec od tumacenja religije. sto se tice ove tvoje glupave tvrdnje kako je nastalo pravoslavlje... kod vas rimokatolika redosled je sledeci : papa, devica marija, sveti pavle, hrist, vatikanska crkva i na kraju bog. e, vidis, u to vreme neki ljudi nisu mogli da se sloze sa tim redosledom pa je zato i nastala pravoslavna pa i protestantska crkva. a to za zene, zbog toga je postala anglikanska crkva.

    • 8. avgust 2016 | 12:12

      bojan

      @jäger aus frankfurt

      Sve ostalo su sekte i jeresi hrisčanske,Pravoslavlje je jedino ispravno-PRAVO SLAVITI BOGA.jedino uPravoslavlju silazi Blagodatni oganj,jedino u Pravoslavlju se ne falsifikuju sveci,jedino u Pravoslavlju se ne kvari Sveta voda,i može da stoji neograničeno,jedino u Pravoslavlju mirotoce ikone kojima se pomazuju bolesni i isceljuju,i jedino se Pravoslavlje nikome ne nameće svoju veru i na silu vrsi pokrštavanje,nego blagodat Svetoga Duha.AMIN

  • Jon

    2. decembar 2013 | 11:08

    Ako je sin Boziji sisao sa neba i rekao nam kako i sta treba pa zasto onda sad se vracati u nesto drugo

  • ssss

    2. decembar 2013 | 10:59

    Divna je ovo stvar. Divno je vratiti se starim dobrim nacelima, postovanju prirode, iskrenoj ljubavi, postovanju zakona itd. itd., ali. Ali sva ova nacela su "zapisana" i u pravoslavlju. Mislim da je pametnije vratiti se ikrenom i cistom pravoslavlju nego osnivati neke nove vjere, udruzenja ili sta vec. Na zalost danas je pravoslavlje poljuljano raznim uticajima, od komunizma pa sve do uticaja zapada. Nama Srbima je najbitnije vratiti moral na pravi put, vratit ga tamo gdje je bio vijekovima, a ostalo ce se sloziti.

  • Nikola

    2. decembar 2013 | 10:44

    Vidite jasno je to da je prvo postajalo KRŠĆANSTVO dakle 1200g nakon njega pojavljuje se pravoslavlje tako da se otcjepljuje od kršćanstva jer su grčki popovo tako htjeli (da se žene iako je Isus rekao da ne posjeduju ništa ovozemaljsko već da se posvete samo Bogu)) dakle to je crkva koja koju je izmislio čovjek i još u inat je nazvao PRAVOSLAVNA isto tako sve ostale religije kao što je protestantska crkva samo ime joj govori da protestira protiv izvornr kršćanske crkve SVE te crkve je izmislio čovjek isto kao ove stare koje su poganska vjerovanja u što se pretvorio dan danas HINDUIZAM.

  • pero

    2. decembar 2013 | 10:34

    strasno

  • Feki

    2. decembar 2013 | 10:12

    Rusija >>> Hrist nije Bog , Hrist je samo poslat od Boga da objasnjava i upucuje ljude u Bozju veru. Bog je jedan nije rodjen niti je rodio i niko mu ravan nije i svima ce On nama suditi za dela nasa kada za to dodje vreme.Pozdrav svim vernicima.

    • 2. decembar 2013 | 12:56

      Posrcem

      @Feki

      Ma idi begaj :D

    • 5. decembar 2013 | 12:37

      Necastivi

      @Feki

      Pa mozda ce da sudi tebi i glupacima slicnim tebi ali nama nece :D

    • 8. avgust 2016 | 11:54

      bojan

      @Feki

      Samo Bog Hristos može decko da sudi celom svetu.Hristos svima ,a apostoli jevrejima

  • ja

    2. decembar 2013 | 09:46

    Pagani-Indijanci !

  • smilja

    2. decembar 2013 | 09:17

    Bog je jedan, i nije se menjao kroz vekove, ljudi su se promenili i menjaju kao i njihova shvatanja o religiji i svetu

  • Pera

    2. decembar 2013 | 08:41

    Čovek kada pročita sve ove komentare zapita se u čemu je razlika između hrišćanstva (ovde konkretno pravoslavlja) i islama. Toliko agresije je ovde ispoljeno, a pritom iskazano ljudima koji veruju u 10 božijih zapovesti. Sami vaši komentari su dokaz da ni 2000 godina nije dovoljno za hrišćanstvo da se ukoreni u jednom narodu.

  • heroj ulice

    2. decembar 2013 | 08:29

    Ovde je svaka vera donosena i sirena silom pa i pravoslavlje , islam i katolicanstvo , preci su prihvatali sto im je odgovaralo i sada imamo stanje kakvo jest ,stari Slaveni su bili pagani , ima tu i babuna odnosno bogumila koji su se drzali izvornog krscanstva ali su zbog neprihvatanja nametanog krscanstva vlastodrzaca bili proterivani pa su iz Srbije prebegli u Bosnu i delove Dalmacije . Tamo su dolaskom osmanske imperije primali vecinom islam ! Izvorno svi smo mi ljudi ostalo je politika koja nas deli u torove da bi vladala nama , nazalost u sluzbi te politike je i crkva ma koje vere .

  • alien

    2. decembar 2013 | 08:26

    Kako ne kontate da smo mi svi vanzemaljci, eksperiment. Hahahaaaaaa!!!

  • Neko tamo

    2. decembar 2013 | 08:21

    Trla baba lan da joj prodje dan...

  • Aleksandar

    2. decembar 2013 | 07:53

    Kad odete Bogu na istinu,sve ce vam biti jasno...samo sto ce tad vec biti kasno!Koliko sektasa i komunjara na jednom mestu,au...

  • Јоргос

    2. decembar 2013 | 07:51

    Највечи српски хероји на којим сви се диве данас и сви се поносе су били Православци. То мислим показује све. Нису они били глупи, нити сви ви покварени данас паметнији. Православље не прича одакле и када је почео свет да постоји, већ о љубави, миру и принципима. Зато моја вера је Православље. Сваки човек верује шта год хоће, немамо сви исти I.Q. Само не дирајте ми Православље.

    • 2. decembar 2013 | 10:20

      Ја

      @Јоргос

      Једно си лепо рекао - немамо сви исти IQ. Да имамо не би писао такве глупости. Православље ПРИЧА када је и како настао свет, овај календар нпр. по коме је сад 7521. је саставио Василије 2. византијски цар. Какав си ти хришћанин кад нису прочитао Стари завет и не знаш како је настао свет (по вашим хришћанским изворима)?

  • jäger aus frankfurt

    2. decembar 2013 | 07:35

    auh, kakvi komentari... marko@ - srbi su prvo bili "pagani" pa katolici, pa tek onda pravoslavci. za jedno si ipak u pravu - pravoslavlje nam jeste nametnuto. tutor@ - znas li ti uopste ko su i sta su kelti? hrvat@ - preћera ga ti malo sa tim ciframa. ali, ima tu istine. samo, jedno si izostavio - oko 70% danasnjih croata vodi poreklo od ondasnjih srba. svi croati koji imaju " ић, вић " u prezimenu su pokatoliceni srbi, tj. srbi koji su vraceni u prvobitnu hriscansku religiju. dalje, za jevreje hriscanstvo je i dalje sekta a realno, u momentu nastanka i par vekova kasnije i jeste bilo sekta, dalje, neko dovede hriscanstvo u vezu sa budizmom, greska, u pitanju je vavilonska mitologija, prouciti detalje. za kraj, lilit@ - to sto si napisala je - aksiom. potpuno tacno.

  • Zorica

    2. decembar 2013 | 07:15

    Ima li kakav paganizam i glupost da srbi ne slave? Ah da srbi su kakav nebeski narod a li ih taj njihov nepostojeći baš zafrkava pa im daje sve najgore :) Ovi pale vatru verovatno da urliču ko indijanci i udajaru u tikvu da prizovu kakvu kišu kao što su popovi radili prošle godine :))) Najveći primitivizan a onda kažu da su civilizovani :) Treba to srpskom narodu da ih neko muze sve zarad pravoslavlja. Dok ovaca uvek će biti vuna :) Čudim da nisu pitali onog dekicu s bradurinom šta on ima da kaže :)

  • русија

    2. decembar 2013 | 04:26

    глупи народе....

  • русија

    2. decembar 2013 | 04:22

    браво лазарус !!!! ..."јер су сви богови незнабожаца демони а Господ је небеса створио..."!!! Слава теби Христе Боже !

  • HAOS

    2. decembar 2013 | 03:44

    Ludilo. Nemam reci za ovaj teks niti za ove komentare narode. Zelim samo da kazem par stvari ako hocete da budete ono pravo casni i pravni, uzeci u obzir sve strane i sve ljude, objektivno i pristrasno. Svako ima pravo na svoje misljenje i da veruje usta oce. Jer to je covek, sa svojom slobodom kao sredstvo on oslikava svoj lik dobrog ili loseg covek. Zivimo sada kako zivimo,sa dovoljno ili nedovoljno znanja sta je prava istina, sa voljnom ili lenjosti da ucinimo ovaj svet boljim. Ako vec pricamo o nekom vracanju starim korenima, sto vecini ili pojedincima predstavlja pravi put, o kojim to starim korenima tacno govorimo? TI nasi preci o kojima je sada rec, oni su takodje imali pretke i oni takodje i sve tako do pocetka nekog najstarijeg koji je nama poznat. Za to vreme o kome se sada vodi rec,takodje su postojale vere i u drugim plemenima i narodima. I kako znati da je bas to pravi put?(takodje ta bezkrajna polemika se vodi i dan danas o sadasnjim religijama i kao da nije dovoljno ljudi ulaze jos duplje i polemisu i nekim,pa sada ,,ponovo ozivljenim,, verama). Kao sto sam rekao nasi preci poticu takodje od nekih predaka,pa bih postavio pitanje, da li nije mozda pravedniji pricati o vracanju nekim korenima na najstarijem pocetku nama poznatom? Ko god tad ziveo u tom pocetku,oni su isto bili ljudi kao i mi sada(osim ako nema nekog ekstremnog nacionaliste koji ce reci da to nisu bili ljudi ).

  • Dali

    2. decembar 2013 | 03:13

    Jedno se samo pitam. Ko bre ovde lupa te minuse toliko??? Sticem utisak kao da nisam u Srbiji ! Iznenadjen sam i malo uvredjen xD ( ovo je sigurno neka organizovana grupa ljudi koja radi svoj posao po internetu u cilju neke manipulacije hehe)

    • 2. decembar 2013 | 10:14

      Ја

      @Dali

      Организована група, како да не... Можда би требао мало да осврнеш око себе попричаш са људима шта мисле о словенској вери. А такође неће шкодити ако прочиташ неку књигу. Кадсве то урадиш лупи сам себи минус на коментар.

  • Balkanac

    2. decembar 2013 | 02:23

    Smrt fašizmu, sloboda narodu!

    • 2. decembar 2013 | 13:01

      Posrcem

      @Balkanac

      Gle ga ovaj,ti si promasio univerzum... :D

  • Nikola

    2. decembar 2013 | 01:54

    Sve religije samo pospešuju neslogu,rasizam,licemerije,glupe ideologije i laži kojima treba praviti nove sukobe kako bi odredjene grupe imale materijalne koristi..........

  • Hrvat

    2. decembar 2013 | 01:27

    95% Srba porekla su Crnogorskoga,a ostalih 5% su potomci istocnih Hrvata..kao na primjer Vjekoslav Vojo Seselj !!

    • 2. decembar 2013 | 03:10

      Dali

      @Hrvat

      Druze, jeste da ima dosta srba poreklom iz crne gore. Ali ne preteruj sa ciframa. Ti si cuo ili procitao jedno, ja drugo, neko treci procitao je nesto deseto. Tako da svi mi imamo razlicita misljenja (nazalost previse) i ne zna se sta je stvarno tacno. Po nekoj nasoj zvanicnoj istoriji ovo tvoje nije tacno,dosta ce demantovati to i mozda cak da i to i nije zvanicna istorija,tako da je to sve jedan krug koji buni svakog :S ....najbolje svi da se vratimo na selu bez interneta i tv (ali moze stuje barem za svetlo xD) i lepo svima nama haha

    • 2. decembar 2013 | 13:18

      ja

      @Hrvat

      A hrvati porekla Srpskoga.

    • 5. decembar 2013 | 12:33

      Necastivi

      @Hrvat

      Ti si decko nevidjeno glup. :D

  • The Vet

    2. decembar 2013 | 01:22

    židovska vjera.

  • stomatolog

    2. decembar 2013 | 01:19

    Normalno je ono sto vecina kaze da je normalno tako funkcionišemo.???? Ja sam pravoslavac ali ne kazem moguce je da je nasa vjera vremenom iskrivljena i dotijerivana kako je to odgovaralo datom trenutku i okolnostima. ALI NESTO TU IMA U VIJERI!!!

  • Влајко Деспот

    2. decembar 2013 | 00:33

    него шта је него секта...и то једна од опаснијих...ови људи опасно подмећу лажи и неистине...како је могу да се не држе никаквих догми и религијских ограничења, како сами кажу, а своје обреде обављају по неким утврђеним правилима и формулама???? па то је само по себи парадоксално...да не говоримо колико демонског у себи све то садржи... ``- Ne verujemo da postoji đavo, a naši bogovi u sebi baš kao i ljudi imaju i dobrog i lošeg. Sami kontrolišemo svoje živote i ne verujemo u postojanje onostrane kazne!``....онај наречени то и жели,да се не верује у постојање...ако они сами контролишу своје животе шта ће им богови? за чега им користе? за манифестације попут првомасјког уранка?...90% народних обичаја (што се обично сведе на крканлук) се испуни и за први мај па нико не формира секту првомајаца.... ``Obeležavaju ih u prirodi prinošenjem ječma, pšenice, kvasa, medovine kipovima slovenskih bogova...`` даље сами кажу да се они не моле боговима него их славе...како је то могуће у чину жртвоприношења? још парадокса код њих...или свесно и намерно само замењују речи...приносиш ли некоме жртву, томе се и молиш... ``Smatraju da treba da se vratimo veri naših predaka, da smo svi potomci bogova...`` како смо ми то потомци богова, нека неко стручан објасни ову глупост и накарадност. Тек, за почетак толико...а нама је време да се коначно пробудимо из дубоког духовног сна и упалимо звоно на аларм!

    • 2. decembar 2013 | 01:01

      Neko

      @Влајко Деспот

      Видим да доста познајеш секте па претпостављам да знаш да је хришћанство јудаистичка секта. Тако да једини секташ овде си ти, ово је словенска вера - вера наших предака а ти слави слободно оног обрезаног столара.

  • Vrach

    2. decembar 2013 | 00:24

    Definitivno tema za diskusiju. Srbi su I pored primanja Hriscanstva zadrzali paganske obicaje poput badnjaka za Bozic i ostalo. Zadrzavanje necega prilikom promena je I znak da sve to nesto I nije bilo toliko lose da bi se menjalo. Izvorno Hriscanstvo je nesto sasvim drugo od danasnjeg, I naravno da ce jedna ovakva grupa ljudi da pokrene nesto sasvim novo ali staro u vremenu izopacenog sistema vrednosti, totalne meterijalizacije I duhovne sakatosti. Sve religije su stvarane iz posebnih razloga ali I svaka religija, ukljucujuci I nasu Pravoslavnu, u sebi gaji kljuc za duhovno uzvisenje medjutim taj kljuc je ipak u rukama onih koji preko religije ostvaruju svoje vise ciljeve, a to je izmedju ostalog kontrola I samo kontrola. Vrlo hrabro od njih, ipak verujem da su upoznati s tim u kakvom okruzenju nastupaju I kakve probleme mogu da ocekuju.

  • Aca

    2. decembar 2013 | 00:09

    Boki je dao lep komentar i dobija minuse, ljudima je lakse da veruju u sve sto nema veze sa Bogom i jedinom pravom verom, i veruju u paganske mnogobozacke vere sto je jos nas Gospod rekao da je to sve nista i da postoji samo jedan jedini Stvoritelj ali ljudi danas lako upadaju u zamke i traze nesto sto je jedna velika laz.

    • 2. decembar 2013 | 07:47

      Ксена

      @Aca

      И то све у циљу да олакшају себи. Бити Хришћанин није лако али је много добро и једино добро. Нема ублаживања, нема веровања да смо ми свемогући. Не, ми смо ту да одживимо на овом свету једну малу епизоду у којој треба да се понашамо онако како доликује хришћанима, да будемо смерни и тихи, верујући. Тако ћемо заслужити вечни живот. То је оно што је потребно, а не ово што раде ови паганисти. Нека вам је Бог у помоћи, да на време схватите своју грешку и призовете се Творцу, док сте још у овом животу. Покајте се!

  • Душан

    1. decembar 2013 | 23:46

    Родноверје (име добило по веровању у Рода, старословенској речи за Врховног-за Бога, за Творца, зовите Га како желите) треба поштовати, као наслеђе, као традицију, као народне обичаје, али промовисати је као религију, вероисповест, никако... Ово јесте вајстину веровање наших старих, али су наши стари такође давно давно примили Хришћанство, и то не силом као на западу (што је највећи разлог великог броја родноверних тамо). Србска држава је изникла у правом смислу те речи за време Светог Саве, све оно што данас познајемо, хералдика, националне боје, наши великани, војни, економски, политички успеси, и многе друге ствари, то је све хришћанско, и са тим браћа ,,родноверци" морају да се помире. Довољно се Стара вера задржала у Православљу и мислим да нема потребе то што се задржало сада издвајати из истог у смислу прављења нове религије. Ја Вам желим сву срећу, али само Бог зна на шта ће то све на крају испасти...

    • 2. decembar 2013 | 00:51

      Neko

      @Душан

      Objasni mi odakle ti ideja da najvise rodnovernih ima na zapadu??!! Na zapadu nema rodnovernih nego samo na istoku tj. rodnoverni su iskljucivo gde su i slovenske zemlje.

  • LAZAROS

    1. decembar 2013 | 23:15

    Jer svi su bogovi neznabožaca demoni,a Gospod je Nebesa Stvorio.

  • Boki

    1. decembar 2013 | 23:11

    Lepo je postovati i znati istoriju, ali verovati u nesto za sta nema nikavih svedocenja i dokaza je totalno pogresno. Hvala Bogu da smo primili hriscanstvo u njegovoj ranoj fazi i da postujemo pravoslavnu crkvu koja je u osnovi onakva kakva je uvek bila. Imamo veru za koju postoje svedocenja, u kojoj se dogadjaju sveta cuda i koja je stvarna. Verovanje u kipove i izmisljene bogove je velika greska. Treba promovisati tu staru veru, treba je izucavati i predstavljati narodu, ali hriscansku veru ne smemo napustati, to je starsna greka svih tih ljudi.

    • 1. decembar 2013 | 23:55

      Neko

      @Boki

      Hriscanstvo je vera koja je nametnuta narodu da bi ga drzala u pokornosti, tek se to sad vidi posle toliko vremena. Kazes veruju u izmisljenje bogove i kipove, pa u te bogove su verovali i tvoji preci. Izmsiljene su biblijse bajke u koje ti verujes, ima ih i previse da bi ih nabrajao ovde...

    • 1. decembar 2013 | 23:57

      Љиља

      @Boki

      Не смемо? А ко си ти да нам кажеш шта смемо а шта не смемо? Што се чуда тиче, дешавају се у свим религијама (мада претпостављам да чуда других вера сматраш за демонске обмане), а са стране гледано, свакој вери можеш да замераш нешто што делује нелогично, и свака вера је из туђе перспективе "нетачна". Даље, то није клањање киповима већ боговима које они представљају. И најзад, што тебе потреса у шта неко други верује? Да су рекли да им је циљ да путем врбовања преведу целу Србију у родноверје, па ајде да те разумем...

  • Lilit

    1. decembar 2013 | 23:11

    Velike religije su mehanizam za pokoravanje širokih narodnih masa. Slediti srce, ljubav i prirodu!

  • Tutor

    1. decembar 2013 | 23:10

    Prvo, ne postoje verodostojna saznanja o svadbenom obredu kod starih Slovena kao ni o mnogim drugim običajima, dakle morate da ih izmislite tako da termin „stara vera“ pada u vodu jer je to nešto sasvim novo. Drugo, da li se ti „staroverci“ sada automatski plaše da će im nebo pasti na glave kao sto je bio običaj pre 2000 godina. Treće, zar nije realno da Aca Seltik bude pripadnik neke keltske verske zajednice umesto ove „staroslovenske“.

  • Бајкер

    1. decembar 2013 | 23:09

    Њихова ствар.Подржавам чување традиције.Ови људи сигурно не гледају фарму и остала ср.ња,не дрогирају се и немају досијее.

  • Nikola Radojčić

    1. decembar 2013 | 22:58

    ne bi napustio pravoslavlje ali u istoriju sam zaljubljen i jako bi voleo da vidim sve to i cujem sve price i mitove.

  • Marko

    1. decembar 2013 | 22:56

    Bravo! Srbi su pre nego što su primili pravoslavlje (koje im je nametnuto) bili pagani.Lepo je vratiti se korenima!

  • Marko

    1. decembar 2013 | 22:49

    Sekta

    • 1. decembar 2013 | 23:04

      Slavko

      @Marko

      Hrišćanstvo je jevrejska sekta, pravoslavlje je hrišćanska sekta, SPC je pravoslavna sekta. A sa druge strane, staroslavci se samo vraćaju izvornoj slovenskoj veri.

    • 1. decembar 2013 | 23:17

      Jelena

      @Marko

      Po cemu ti to, Marko, tako proizvoljno zakljucujes da je sekta?

    • 1. decembar 2013 | 23:24

      Rodnover

      @Marko

      Ajde ne lupaj gluposti.

    • 2. decembar 2013 | 00:18

      David

      @Marko

      Očekivano glup komentar.

    • 10. decembar 2013 | 02:31

      DR SPAJIC

      @Marko

      NECE BITI , SRAMOTA DA SVOJU ISTORIJU NE ZNAS I POREKLO I BOGZANSTVA . STA TI REC POKRSTAVANJE KAZE .. KAKO ZVUCI .. ONO BAS SLOBONOVOLJNO . LICNO BOLI ME K ZA DEVIJANTU JEVREJSKU VERU ...

    • 9. januar 2014 | 01:55

      NemanajVac8

      @Marko

      Јоргос Највечи српски хероји на којим сви се диве данас и сви се поносе су били Православци. То мислим показује све. Нису они били глупи, нити сви ви покварени данас паметнији. Православље не прича одакле и када је почео свет да постоји, већ о љубави, миру и принципима. Зато моја вера је Православље. Сваки човек верује шта год хоће, немамо сви исти I.Q. Само не дирајте ми Православље. ... Nemam pojma kako tačno deluju ove organizacije i ne želim da budem njihov član. Međutim, nisam primetio da bilo ko dira u pravoslavlje, ali istorijska je činjenica da je hrišćanstvo vršilo nasilje prema starim Slovenima pa i Srbima. Mnogo je krvi proliveno da bi smo mi postali hrišćani, mnogo toga je uništeno i popaljeno. Nije ni čudo što danas ne znaš za slovenske i starosrpske heroje, jer su mnogi marginalizovani propagandom crkve. To je priznala i sama crkva (katolička da ne bude zabune).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA