Zakon o radu ugasio 300.000 radnih mesta!

- Namera Ministarstva privrede je da zakon o radu u Srbiji uskladi sa evropskom regulativom. U svim zemljama u kojima je radno zakonodavstvo relaksirano, rezultat je veće zapošljavanje - kažu u Ministarstvu privrede

  • 5

Ministarstvo privrede Srbije žali što predstavnici sindikata izbegavaju dijalog i poziva ih da se vrate za pregovarački sto povodom izmena Zakona o radu i dodaje da je aktuelno zakonsko rešenje dovelo do gašenja 300.000 radnih mesta.

- Žao nam je što sindikati izbegavaju dialog, treba da se vrate za sto i da razgovaramo. Zakon o radu zajedno sa Zakonom o planiranju i izgradnji glavni su razlozi za pad Srbije na listi konkurentnosti. Pod aktuelnim zakonom o radu izgubili smo 300.000 radnih mesta, što je dovoljan znak da moramo nešto da menjamo - rečeno je večeras Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Sadašnji Zakon o radu, koji je trebalo da štiti zaposlene, posebno one starije, kako navode, doveo je do toga da niko ne zapošljava ljude starije od 50 godina života i upravo je to problem koji mora da se otkloni da bi se olakšalo zapošljavanje.

- Predlog Ministarstva privrede je da se reši pitanje otpremnina i to tako da se one ubuduće isplaćuju samo za godine radnog staža kod poslednjeg poslodavca i njegovih povezanih lica, a ne za ceo radni vek - kažu u ministarstvu i podsećaju da su mnogi zaposleni, posebno oni koji rade za državu, na osnovu postojećih zakonskih rešenja, primili i po nekoliko otpremnina.

Cilj Vlade je rast zapošljavanja i životnog standarda, a to se, kako ukazuju, može postići samo poboljšanjem temelja privrede.

- Namera Ministarstva privrede je da zakon o radu u Srbiji uskladi sa evropskom regulativom. U svim zemljama u kojima je radno zakonodavstvo relaksirano, rezultat je veće zapošljavanje - kažu u Ministarstvu privrede.

Važan deo tog procesa je, smatra ministarstvo, uvođenje fleksibilnijih oblika rada. S jedne strane radi se o uređivanju odnosa koji u praksi već postoje, ali na neregulisan način, čime se, kako objašnjavaju, ugrožava pravna sigurnost i zaposlenih i poslodavaca.

- Izbegavanje suočavanja sa realnošću je neodgovorno. Ministarstvo privrede će nastaviti sa reformama i insistiranju na odgovornosti - poručuju iz ministarstva i konstatuju da nije zadatak države da zapošljava i da investira, već da stvori uslove za investicije, rast i zapošljavanje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mous

    27. novembar 2013 | 20:26

    Da bre...svi cemo da radimo za 12400 dinara. A vi kokajte cene namirnica i zivotnih troskova. Bravo! Srbija je sada raj jedan.

  • Saraj

    27. novembar 2013 | 20:24

    Jadan nas narod

  • Boki

    27. novembar 2013 | 21:27

    Ma zakon je kriv za sve... I onako je poslodavcima dopusteno da radnike ugnjetavaju, samo jos da se zakonski to ozvanici i procvetacemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA