• 24

DA LI BISTE IH PONOVO ČITALI? Srpske dnevne novine koje više ne postoje! (FOTO)

Telegraf vas podseća na neke od dnevnih listova koji su obeležili jedno vreme u našoj zemlji i ostavili trag u novinarskoj profesiji: Dnevni telegraf, Demokratija, Borba, Nacional, Gazeta, Balkan, Centar, Press, Glas javnosti, Pravda...

 • 24

U Srbiji je u poslednjih petnaestak godina osnovano i ugašeno dvadesetak dnevnih listova, koji su, u zavisnosti od prodaje i namera vlasnika, "živeli" duže ili kraće na ovdašnjim kioscima. Neki su imali manje, neki veće tiraže, baš kao i uticaj na dnevno-politička dešavanja u Srbiji.
Po pravilu, početak rada bio je praćen bombastičnim reklamama i obećanjima, dok je gašenje najčešće prolazilo tiho, bez velike pompe. Jedino su se novinari tih medija mučili u narednom periodu da nađu drugog poslodavca.

Neki listovi se i danas pamte, iako je od njihovog gašenja prošlo dosta godina, dok se za druge i ljudi koji su radili u njima jedva sećaju.
Telegraf vas podseća na neke od dnevnih listova, koji su obeležili jedno vreme u Srbiji i ostavili trag u novinarskoj profesiji. Većina novinara i danas radi u drugim medijima, a neki, poput Slavka Ćuruvije, platili su životom svoju hrabrost i profesionalizam.

Demokratija -  Ovaj list je izalazio od 1996. do 1997. i obeležio je proteste protiv Slobodana Miloševića. Glavni i odgovorni urednik ovih novina bio je Cvijetin Milivojević.

Naša Borba - Izlazila od 1994. do 1998, uređivao je Grujica Spasojević, bila omiljeno štivo opoziciono nastrojenih građana Srbije.
Centar - List koji je izlazio kratko, neposredno nakon gašenja tabloida Nacional, uređivao ga je Predrag Popović.
Balkan - Paralalelno s početkom rada Centra, počeo je da izlazi i ovaj list. Uređivao ga je Momčilo Petrović, a doživeo je sličnu sudbinu kao prethodno pomenuti.

San - Ovaj dnevni list je pokrenut novembra prošle godine, a ugašen je neposredno nakon novogodišnjih praznika. Glavni i odgovorni urednik ovog lista bio je Branislav Bjelica.

Dnevni Telegraf - Izlazio od 1996. do 1998. Glavni i odgovorni urednik bio je Slavko Ćuruvija, ubijen zbog svojih tekstova za vreme bombardovanja Srbije.

Nacional - List koji je počeo da izlazi krajem 2001, ugašen je tokom akcije Sablja 2003, jer je od strane Vlade Srbije proglašen za medij zemunskog klana. Glavni i odgovorni urednik Nacionala bio je Predrag Popović.

Gazeta - List počeo da izlazi od 2007, a ugašen je nakon tačno godinu dana postojanja. Glavni i odgovorni urednik je bio Antonije Kovačević, a mnogima će ovaj list ostati upamćen po tome šte ste uz kupljen primerak novina dobijali na trafici besplatni igrani film.

Borba  (crvena) - jedan od najstarijih listova u bivšoj Jugoslaviji. Osnovana 1922. u Zagrebu kao glasilo Komunističke partije, prestala da izlazi u ovom obliku 2008. Jedan od najuticajnijih listova za vreme bivše SFRJ.

Borba (plava) - Nakon privatizacije stare "Borbe", počela je da izlazi nova Borba, a glavni i odgovorni urednik ovog lista bila je Olivera Zekić. Nakon godinu dana postojanja, ovaj list je ugašen i tako je čuveni novinarski brend otišao u istoriju.

Press - List je nastao odvajanjem dela redakcije tabloida Kurir, 2006. godine, a prestao je da izlazi krajem prošle godine, nakon povlačenja iz vlasništva najpoznatijeg srpskog biznismena Miroslava Miškovića. Glavni i odgovorni urednici ovog lista bili su Dragan J. Vučičević i Đoko Kesić, odnosno Miša Brkić u vreme gašenja novine.

Sutra - List koji je izlazio od 2007. do 2008. Izlazio je svega nekoliko meseci, a glavni i odgovorni urednik je bio  Željko Cvijanović, koji je tada bio urednik nedeljnika "Standard".

Glas javnosti - List koji je nastao nakon gašenja denvnih novina Demokratija 1998, izlazio do 2011. godine. Promenio je dosta urednika, a u vreme kada je ugašen glavni i odgovorni urednik je bila Sonja Lakić. U vreme protesta protiv Miloševića, važio je za opozicioni list.

Politika ekspres - Preteča modernih tabloida u našoj zemlji, osnovana daleke 1963. Za razliku od Politike, koja je važila za "ozbiljan" list, ovaj dnevnik je imao širu publiku i u jednom periodu SFRJ je bio veoma popularan od "Vardara do Triglava". Trajala je za naše uslove dosta dugo, sve do 2005. godine.

Pravda - Tabloid nastao nakon dolaska DOS-a na vlast, forsirao Srpsku radikalnu stranku. Glavni urednik Pravde bio je Predrag Popović. Izllazila je šest godina, od 2006. do 2012.
Reprint

Reprint

Biznis - List koji je osnovan s namerom da privuče čitaoce koji vole stručne tekstove i analitične komentare.  Glavni i odgovorni urednik ovog lista je bio Mensur Šačić. Osnovan je septembra 2007, a prestao je da izlazi novembra 2008. godine. Nakon gašenja jedno vreme bio je podlistak "Presa", nakon čega je potpuno prestao da izlazi.
Sećate li se još nekih dnevnih listova? Koje biste od ovih novina koje su ugašene voleli da čitate ponovo?
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Др

  Од угашених листова најрадије бих читао недељник Микијев Забавник!

  103
  4

  Podelite komentar

 • marko

  Tempo. Jedva sam čekao da vidim koji će poster biti. Ja tada beše malen.

  74
  2

  Podelite komentar

 • Viki

  Huper su bile super novine!!

  72
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima