SREĆNA 2014: Skuplji hleb, mleko i meso!

Hleb, mleko, meso i ostale životne namirnice od 1. januara dobiće nove cene, pošto se niža stopa poreza na dodatu vrednost uvećava sa 8 na 10 odsto

  • 18

Od Nove godine plaćaćemo skuplje hleb, mleko, meso i ostale životne namirnice, pošto se niža stopa poreza na dodatu vrednost uvećava sa osam na deset odsto.

Kako je predviđeno Predlogom izmena zakona o PDV, koji bi narodni poslanici trebalo da usvoje po hitnom postupku, iz grupe povlašćenih proizvoda sa nižom stopom, samo personalni računari i njihovi sastavni elementi prelaze ne na 10, već na osnovnu stopu PDV od 20 odsto.

Hotelske usluge poskupeće manje od kompjutera, pošto će se oporezovati stopom PDV od 10 odsto, isto kao i komunalne usluge, udžbenici, dnevne novine, ogrev, ulaznice za pozorišne predstave, koncerte...

Država računa da će se u budžet, po osnovu podizanja niže stope PDV, sliti oko 20 milijardi dinara, dok bi, po računici Ministarstva finansija, u novčanicama građani ovo poskupljenje trebalo da osete po troškovima većim za 0,7 odsto. Odnosno, kako je ministar finansija Lazar Krstić najavljivao, udar na standard zavisiće od toga koliki deo PDV će da se prelije na cene: maksimalan uticaj je, kako kaže, oko 150 dinara, na nivou potrošačke korpe od 20.000 dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    29. novembar 2013 | 22:39

    Ajde nek nam je na zdravlje nova godina pa da svi zajedno potamanimo ove pljackaske izdajnike sto nam unistavaju drzavu

  • Raša

    29. novembar 2013 | 22:47

    Krenuli smo centripetalno, ishod ovog mera je isuviše očigledan. Zaista mi je dosta ovih uvoznih "stručnjaka", tipa Bože, Laze i sl.

  • Bond

    29. novembar 2013 | 23:19

    A koliki ce porez biti na govnjive motke ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA